De Delia Chilianu,

Proiectul „RomânIA Centenară” a realizat un clip video de promovare a centenarului unității naționale, în care rolul principal îl are o tânără de culoare îmbrăcată într-un costum popular românesc. Proiectul cultural RomânIA Centenară, iniţiat de către Cristina Chiriac, creatoarea brandului Flori de ie, a fost lansat în luna septembrie la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) și era realizat în parteneriat cu Departamentul Centenar din cadrul MCIN şi cu Institutul Cultural Român. După ce filmul a stârnit discuții rasiste în spațiul virtual, reprezentanții Institutului Cultural Român au susținut că videoclipul nu are legătură cu ei și tot proiectul „RomânIA Centenară” a fost anulat.

Totul a pornit de la o expoziție de costume populare vechi

Cristina Chiriac a fost în redacția Libertatea și ne-a vorbit despre proiectele ei

Am debutat la Londra ( în septembrie 2017) cu o expoziție de 10 de costume populare centenare, din diferite zone geografice . Toate aceste costume sunt certificate de un specialist. Aceste costume populare au fost însoțite de o expoziție de fotografie realizate de Alexandru Zainea. Când am expus costumele populare și expoziția de artă fotografică la ICR Londra, o domnișoară m-a întrebat dacă ea ar avea vreodată șansa ca în această viață să îmbrace un costum de asemenea însemnătate. I-am răspuns că atunci când se temina expoziția, deci a doua zi, se putea îmbracă în acel costum care îi plăcuse ei foarte mult. Atunci s-a creat povestea (  videoclipului- n.r.)”, povestește Cristina Chiriac.

Tyga Lilly Nefertiti este cetățean britanic și nicidecum din Africa, așa cum s-a speculat la acea vreme. “Am zis ce ar fi mai potrivit decât să promovăm România pe străzile Londrei, cu un cetățean britanic, căci fata nu este din Zanzibar și nici din Africa, cum s-a vehiculat. Este cetățean britanic, născută în Marea Britanie. Când au văzut-o pe stradă îmbrăcată așa, românii ne felicitau. Am văzut lacrimi de bucurie în ochii lor”, mai spune Cristina. Inițiatoarea proiectului RomânIa Centenară ne-a explicat că nu au fost finanțați de Institutul Cultural Român, dar au făcut videoclipul cu dăruire și profesionalism, fiindcă au vrut să arate că ia leagă națiuni, leagă oameni indiferent de naționalitate.

Polițiștii din Brașov au găsit-o pe misterioasa ”fată din cort”. Trăia de trei luni la marginea cartierului Șchei. Cine e
Recomandări

Polițiștii din Brașov au găsit-o pe misterioasa ”fată din cort”. Trăia de trei luni la marginea cartierului Șchei. Cine e

Nu au fost plătiți de nimeni și nu am simțit că e un lucru rău ceea ce facem. Reacțile stârnite de acel videolip nu au fost în regulă. Fata lucrează pentru o bancă renumită în Londra și a citit acele mesaje rasiste, care nu au fost deloc ok. Pe mine m-a bucurat faptul că ea s-a îndrăgostit de un costum popular românesc”, mai spune Cristina.

Calvarul unui chirurg român pregătit în Franța și Belgia după ce a revenit în România
Recomandări

Calvarul unui chirurg român pregătit în Franța și Belgia după ce a revenit în România

Videoclipul a fost filmat cu un telefon

Videoclipul a fost făcut în câteva ore, cu un telefon mobil, iar coloana sonoră a fost realizată special pentru acest videoclip de Chriss Casper. “Românce ați văzut de multe ori îmbrăcate în costume populare, dar dacă ați vedea americani sau japonezi nu ar fi o mândrie să sțiți că acei oameni iubesc portul popular romanesc?”, mai spune Cristina.

Când o vedeau pe Lili pe stradă îmbrăcată în acel superb costum popular, originar din Gorj, mai exact din comuna Lelești, oamenii se uitau fascinați și le transmiteau mesaje de încurajare. “Cred că în străinătate, dacă vrem să promovăm România, ar trebui să o facem cu oamenii de acolo. Ia este un ambasador care leagă suflete, dărâmă granițe. Acesta este rolul iei, să lege oameni indiferent de naționalitate”, mai spune Cristina Chiriac.

Cristina Chiriac este fondatorul Flori de ie, un magazin online unde sunt prezentate zeci de ii cu poveștile lor. Ea este și președinte al Asociației Naționale a Antreprenorilor și ambasador al Antreprenoriatului feminin.

CITEȘTE ȘI:

Cât este taxa de parcare în București? În unele sectoare, contractele trebuie înnoite

“Poarta” Otopeni 2018. Low-cost canadian, de la București peste Atlantic

REPORTAJ/Doi bunici îşi cresc cu dăruire nepoatele, ca să nu simtă lipsurile: „Eu pot bea apă în loc să mănânc”|FOTO

Englezii s-au mobilizat pe rețelele sociale și au aflat numele vinovatului. El este omul care a dezgustat toată Anglia!
GSP.RO

Englezii s-au mobilizat pe rețelele sociale și au aflat numele vinovatului. El este omul care a dezgustat toată Anglia!

Horoscop 9 decembrie 2019. Vărsătorii au idei mai curajoase
HOROSCOP

Horoscop 9 decembrie 2019. Vărsătorii au idei mai curajoase