„Nu cred că nicio discuţie publică, fie ea şi în contradictoriu, poate să stea în faţa unui asemenea obiectiv (n.red. ridicarea vizelor pentru SUA). Instituţional, lucrurile funcţionează foarte bine şi Guvernul face o treabă foarte bună şi prin coordonatorul naţional pe care l-a numit şi comitetul interministerial şi grupurile de lucru care duc la îndeplinire sarcinile din planul de lucru împreună cu partea americană. Nu există niciun fel de obstacol”, a spus Ambasadorul României în SUA, la Prima News, potrivit news.ro.
Întrebat dacă a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis despre acest subiect şi dacă șeful statului i-a reproşat ceva, Andrei Muraru a răspuns că nu poate să dezvăluie discuţiile cu Iohannis.
De unde a plecat conflictul Ciolacu-Muraru
Scandalul dintre premierul Ciolacu și ambasadorul Muraru a pornit de la faptul că ambasadorul României la Washington l-a acuzat pe premier, luna trecută, că a interzis participarea reprezentanţilor Ambasadei la întâlnirile politice din SUA.
„Rolul meu în această vizită se încheie aici. Mulţumesc echipei mele de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile, însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile”, a spus Andrei Muraru, pe 3 decembrie 2023, la o recepţie unde Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii de români din SUA.
În replică, Ciolacu a spus la Antena 3 că „lipsa de anvergură şi reacţia emoţională nu l-au calificat” pe Andrei Muraru pentru a fi ambasador şi a adăugat că ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, va avea o discuţie cu preşedintele României, Klaus Iohannis, pe acest subiect.
Premierul a fost la începutul lunii decembrie 2023 într-o vizită oficială de 4 zile la Washington şi la New York, împreună cu o delegaţie guvernamentală din care au făcut parte ministrul apărării, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul economiei, Radu Oprea.
Andrei Muraru, omul lui Iohannis
În vârstă de 41 de ani, de profesie istoric, Andrei Muraru a fost președintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului din România și apoi consilier al președintelui Klaus Iohannis din 2014 și până în 2021, la Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă. Fratele său geamăn, Alexandru Muraru, este deputat PNL și liderul PNL Iași.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro