„Rolul meu în această vizită se încheie aici. Mulţumesc echipei mele de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile, însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile”, a spus Andrei Muraru, în intervenţia sa la eveniment, potrivit Agerpres.
„Acestea fiind spuse, domnule prim-ministru, nu îmi rămâne decât să vă doresc foarte mult succes dumneavoastră şi echipei guvernamentale, pentru că succesul dumneavoastră aici, în America, înseamnă succesul României. Şi, în definitiv, vă dorim ceea ce ne dorim cu toţii, întâlniri de substanţă, rodnice pentru pacea, prosperitatea şi securitatea românilor”, a adăugat el. Ulterior, diplomatul liberal a afirmat că doar a făcut „o constatare”.
În replică, premierul Marcel Ciolacu a spus că „important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare”.
„O să îmi permit… Cred că domnul ambasador e mai tânăr decât mine, cred că cea mai mare calitate în politică este răbdarea. Nu cred că este mare diferenţă între politică şi diplomaţie şi sunt ferm convins că domnul ambasador nu şi-a pierdut încă răbdarea, cum nici eu n-am făcut-o de multe ori şi în contexte mai dificile. Important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare într-un moment important pentru România şi mai puţin pentru interesele noastre sau viziunile noastre personale”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Andrei Muraru, omul lui Iohannis
În vârstă de 41 de ani, de profesie istoric, Andrei Muraru a fost președintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului din România și apoi consilier al președintelui Klaus Iohannis din 2014 și până în 2021, la Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă.
Fratele său geamăn, Alexandru Muraru, este deputat PNL și liderul PNL Iași.
Ciolacu, întâlnire cu Blinken
Premierul este într-o vizită oficială de 4 zile la Washington şi la New York până miercuri, 6 decembrie, împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul apărării, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul economiei, Radu Oprea.
Şeful Executivului se va întâlni cu secretarul de stat american Antony Blinken, cu secretarul apărării Lloyd Austin şi cu secretarul pentru energie Jennifer Granholm.