De Flavius Toader,

În ultimii ani, dezbaterea pe tema salvării Mediteranei de Est a ajuns la un punct critic, pe măsură ce problemele care o amenință se înmulțesc sau se înrăutățesc.

Una dintre probleme este cea a creșterii temperaturii. Mediterana se încălzește cu 0,12 grade Celsius pe an la suprafață.

Un raport prezentat în octombrie la o reuniune a Uniunii pentru Mediterana, un grup de state de pe toate coastele mării, arată că temperatura a crescut cu 1,5 grade Celsius peste cea înregistrată în perioada pre-industrială, noteză El Pais.

Încălzirea este prin urmare cu 20% mai pronunțată aici decât în restul lumii.

Dacă nu vor fi luate măsuri până în 2040, temperatura va crește cu 2,2 grade Celsius față de perioada pre-industrială și posibil cu 3,8 grade în anumite zone ale bazinului.

Asta înseamnă că în doar două decenii, 250 de milioane de oameni vor fi expuși la efectele severe ale secetei.

Poluare cu plastic, petrol, apă menajeră netratată

Marea Mediterană este amenințată de poluare și de încălzirea globală FOTO: Google Maps

O altă problemă este poluarea cu plastic. Mai exact, deși reprezintă 1% din oceanul planetar, Mediterana conține 7% din microparticulele de plastic care îl poluează.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

Apoi, multe state din bazinul mediteranean poluează marea cu apă menajeră netratată sau cu carburantul folosit de numeroasele nave de transport care o traversează.

Pentru milioanele de oameni ale căror vieți depind de Mediterana și pentru celelalte milioane care o consideră ”plămânul albastru” al regiunii, toate aceste probleme ale mării vor deveni probleme personale, scrie The Atlantic.

Unele dintre aceste probleme țin de geografie. Topografia mării face ca diluarea toxinelor din apă să se facă greoi. Iar curenții mai puternici împing poluarea spre estul Mediteranei.

Coflictele din regiune au și ele un efect. În Siria, conductele terminalului Baniyas a fost sabotate în vară, iar petrolul s-a scurs în mare.

În Gaza, stațiile de epurare au fost bombardate, iar apa netratată este deversată direct în mare.

Pe timp de război, problemele de mediu devin evident secundare.

Și nu a fost doar conflictul, dar și criza financiară și în general problemele economice ale țărilor din Africa de Nord, din Levant și din sudul Europei, care nu au mai avut timp să prioritizeze protecția litoralului.

Goana după rezervele de hidrocarburi, o nouă problemă

Dincolo de problemele de poluare există și o chestiune mai puțin cunoscută, cea a apariției speciilor invazive de pești din Marea Roșie, prin Canalul Suez.

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112
Recomandări

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112

Extinderea canalului în 2014 a înrăutățit această situație. ”Problema este foarte gravă. Avem 1.000 de specii străine în Mediterana. E ca o altă mare în interiorul Mediteranei”, spune Bayram Öztürk, directorul Fundației pentru Cercetare Marină, o organzație de mediu.

Iar viitorul nu este deloc roz. În ultimul deceniu, mai multe rezerve de hidrocarburi au fost descoperite, iar state precum Egipt, Israel, Cipru, Turcia sau Grecia se grăbesc să le valorifice, în vreme ce activiștii pentru mediu se tem de efectele asupra ecosistemelor.

Odată cu aceste eforturi, dar și din cauza conflictelor din regiune, a crescut simțitor și prezența militară pe mare.

Turcia s-a dezvoltat ca o putere maritimă, dornică să domine estul Mediteranei, Egiptul și Israelul și-au sporit capabilitățile, SUA este tot mai prezentă, iar Rusia a derulat cel mai mare exercițiu naval în zonă, de la Războiul Rece și până în prezent.

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus
Recomandări

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus

”Nimic din ce văd nu mai este normal”

Multe din colțurile Mediteranei arată încă paradisiac, iar turiștii grăbiți ar putea să se îndoiască de ceea ce se găsește dincolo de această aparență.

Dar schimbările climatice și creșterea populației în regiune vor avea un impact rapid și vizibil.

”Nimic din ce văd nu mai este normal”, spune Dimitris Achladotis, un pescar de pe insula grecească Kastellorizo, pentru The Atlantic.

În fiecare an, furtunile sunt mai violente și mai imprevizibile.

Dimitris Achladotis, pescar grec:

În acest moment, o acțiune de succes trebuie să fie rapidă și să aibă susținerea tuturor statelor de la Mediterana, ceea ce pare greu de crezut că se va întâmpla.

Libanul pare să fie cel mai mare poluator al coastelor Mediteranei și acordă Mediului un buget de doar nouă milioane de dolari anual.

Tot interesul comercial ar putea fi cel care salvează Mediterana și asta pentru că 200 de milioane de turiști îi vizitează coastele în fiecare an.

Și așa cum spune Margarita Kannis, o membră a consiliului local din insulița Kastellorizo, totul depinde de turism ”în partea asta de lume”.

”Iar dacă nu poți înota în mare, ce rost mai are să vii aici?”, se întreabă Kannis

Citeşte şi:

Războaiele avocado-ului. Cât sânge curge în Mexic pentru un mic dejun sănătos în Europa

Nu cetățenii, ci blaturile cu televiziunile îi țin pe Gabriela Firea și pe primarii de sectoare în cursa pentru primării!

Petreceri de Revelion în București. Cum să sărbătoriți intrarea în Noul An

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează
HOROSCOP

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează