În 1492, banca Monte della Pieta din Siena, care avea ulterior să devină Monte dei Paschi, se implica în finanțarea primului voiaj al lui Cristofor Columb. Aproape 530 de ani mai târziu, banca se pregătește să dispară, iar sfârșitul ei tulbură orașul toscan și politica italiană.

Suferințele băncii au un efect și asupra alegerilor parțiale desfășurate în weekendul acesta în Siena.

Orașul, asemenea întregii regiuni, a fost de multă vreme un bastion al stângii italiene, reprezentate de Partidul Democrat (PD), iar scrutinul din weekend va oferi o idee despre prețul pe care PD îl va plăti pentru conexiunile sale cu banca, scrie Politico.

Important este că votul ar putea decide soarta lui Enrico Letta, liderul PD, care candidează pentru fotoliul de parlamentar de Siena.

O înfrângere a acestuia ar însemna o înfrângere pentru partidul său și pentru forțele centriste în conflictul cu populiștii și extremiștii din Liga lui Matteo Salvini și Fratelli dItalia ai lui Giorgia Meloni.

Multe depind de soarta Monte dei Paschi.

O istorie glorioasă, un prezent complicat

Banca a fost fondată în 1472 de Republica din Siena, sub numele Monte della Pieta, și avea funcții comerciale și filantropice. Se presupune că ar fi cea mai veche bancă din lume.

Una dintre primele investiții riscante a fost implicarea în finanțarea primului voiaj al lui Columb. A fost o aventură cu pierderi financiare, a scris profesorul Richard Roberts, de la Kings College Londra, pentru site-ul Global Capital.

A supraviețuit apoi cuceririi Sienei de către Florența și tuturor conflictelor care au marcat perioada. Și-a luat actualul nume în 1625.

În timp, banca s-a dezvoltat și s-a extins. În toate aceste sute de ani, instituția a devenit un simbol al orașului cu 50.000 de locuitori. „Dacă nu ai cel puțin un membru al familiei care să lucreze pentru Monte, atunci nu ești din Siena”, spune o zicală locală.

Banca a fost în mod tradițional cel mai mare angajator privat al orașului. Timp de mulți ani, fundația băncii a folosit profiturile pentru a ajuta comunitatea, banii ajungând în sistemul sanitar, la educație, în evenimente culturale și nu numai.

Dar relația dintre bancă și oraș este acum în dificultate, iar politicienii PD sunt primii acuzați pentru problemele instituției.

Monte dei Paschi, scrie Financial Times, a fost naționalizată în 2017, odată cu ajutorul financiar oferit de stat, la câțiva ani după ce s-a aflat că banca ascunsese sute de milioane de euro în pierderi, între 2008 și 2012, folosind o serie de instrumente financiare complexe.

13 foști bancheri, de la Monte dei Paschi și alți creditori, au fost condamnați la închisoare în urma cazului care a zguduit Italia.

De la naționalizare, Monte dei Paschi a stat ca un ghimpe în coasta guvernului, care are un termen-limită din partea Comisiei pentru a vinde banca.

Iar situația ei nu este bună. În iulie, Autoritatea Bancară Europeană a derulat un test de stres și a aflat că tot capitalul băncii ar dispărea rapid în cazul unei crize economice. De fapt, Monte dei Paschi a fost cea mai slabă bancă dintre cele 50 de instituții financiare din UE testate.

Conexiuni cu politica

Alegerile parțiale au loc deoarece fotoliul de parlamentar de Siena a fost eliberat de democratul Pier Carlo Padoan. El a fost ministrul italian de finanțe care a decis să salveze banca Monte dei Paschi în 2017, printr-un ajutor financiar din partea statului.

Padoan este acum președintele băncii UniCredit, care dorește să cumpere, parțial, Monte dei Paschi.

Nu este o achiziție văzută cu ochi buni în Siena. UniCredit nu vrea să moștenească creditele toxicele ale băncii și riscurile sale legale, fiind interesată doar de unele active.

În acest timp, presa italiană scrie că în jur de 7.000 de oameni și-ar putea pierde locurile de muncă, iar contribuabilii ar putea fi nevoiți să achite o notă de plată de miliarde de euro.

Mai există și alte legături ale băncii cu lumea politică italiană. Problemele Monte dei Paschi au început odată cu achiziția rivalei sale, Antonveneta, în 2007. Iar această achiziție a fost aprobată de Banca Italiei, în timpul mandatului lui Mario Draghi. Draghi este acum premierul unui guvern de uniune națională, din care face parte și PD.

Iar banca și PD au făcut schimb de cadre. Bruno Valentini, în prezent consilier local din partea PD în Siena, este doar unul dintre foștii angajați ai Monte dei Paschi ajunși în rândul partidului italian.

„Nu ne putem absolvi de vină. Timp de mulți ani, partidul a numit indirect conducătorii băncii”, a spus el. „Au fost făcute unele greșeli, dar nu a fost doar PD. Toate partidele au susținut într-un fel starea de fapt”, a explicat Valentini.

Un sfârșit e un nou început

Letta a declarat pentru Politico că își dorește acordul cu UniCredit, dar nu cu orice preț.

Menținerea locurilor de muncă, a identității băncii și a legăturii sale cu Siena sunt condiții care trebuie îndeplinite de un astfel de acord, a spus el.

Tommaso Marrocchesi Marzi, contracandidatul de dreapta al lui Letta la alegerile din weekend, l-a criticat pe acesta pentru că și-a căutat o circumscripție călduță.

„PD folosește încă o dată Siena ca pe un bancomat politic, financiar și social”, a spus el.

„Dar odată cu sfârșitul epocii de aur a Monte dei Paschi, localnicii au început să observe și alte probleme care afectează comunitatea”, a spus antreprenorul.

Marzi crede că în calcul trebuie luate și alte opțiuni, în afara UniCredit, iar până atunci, banca ar putea fi susținută financiar.

Rezultatul alegerilor nu este tocmai cert, dar puținele proiecții electorale sugerează că Letta ar avea un avans de șase puncte procentuale în raport cu Marzi.

Dincolo de soarta scrutinului și a lui Letta, opiniile privind sfârșitul băncii sunt împărțite în oraș.

„Dacă Monte dispare, va fi o problemă pentru Siena. Este parte a sufletului și identității orașului”, a declarat pentru Politico un pensionar de 85 de ani.

„Siena se simte umilită”, a admis un alt localnic, un designer grafic de 33 de ani. „Dar există și un revers al medaliei. Criza aceasta este un moment pentru a relansa orașul”, a adăugat acesta.

Citeşte şi:

Ce măsuri au decis autoritățile pentru „drumul morții” spre Moldova

Studiul care contrazice o teorie apărută la începutul pandemiei: Fumătorii sunt cu 80% mai predispuși la internare din cauza COVID

Mari erori judiciare din România: Achitat post-mortem după 12 ani de închisoare. Fiica lui a primit 5.000 de euro daune

FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
Informații de ultimă oră despre Liviu Vârciu, ajuns de urgență la spital. În ce stare se află
Playtech.ro
Informații de ultimă oră despre Liviu Vârciu, ajuns de urgență la spital. În ce stare se află
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Observatornews.ro
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
Știrileprotv.ro
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Telekomsport
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie