Acesta spune că președintele chinez Xi Jinping realizează că „are o problemă cu economia”, dar mai important este că are o problemă cu demografia.

„China este acum de patru ori mai populată decât Statele Unite. Până la finalul acestui secol, probabil va fi mai puțin populată decât SUA. Acesta este cel mai dramatic colaps demografic din istorie, în absența unui război sau a unor boli. Și, dacă Beijingul nu își atinge obiectivele în următorii, să zicem, cinci ani, nu are nicio speranță să ne ajungă din urmă și să ne depășească”.

Gordon Chang:

Principalul adversar al SUA

În ciuda provocărilor avute de Beijing, Chang subliniază că China este „principalul adversar” al SUA și că țări precum Rusia, Iran, Coreea de Nord sunt capabile să provoace sistemul internațional, deoarece China le dă putere.

China riscă un colaps demografic. Statele Unite ar putea avea mai mulți locuitori decât statul asiatic în anul 2100
China, principalul adversar geopolitic al SUA, potrivit expertului american de origine chineză Gordon G. Chang | Foto: Shutterstock

„Aceasta este o problemă specifică cu China. Nu este o problemă cu Iranul sau cu Rusia. Este, de fapt, una cu centrul în Beijing, deoarece China este extrem de ostilă față de Statele Unite, ostilă inerent prin natura regimului său”, a continuat el.

Acesta l-a criticat pe președintele Joe Biden, despre care spune că are o viziune „veche de zeci de ani‟, mai exact aceea că Statele Unite se pot înțelege cu China.

Are nevoie de un boom pentru a evita colapsul

China are nevoie de boom al nașterilor pentru a evita criza demografică, iar pașii mici nu vor fi de ajuns, scrie și Washington Post.

China are de mai bine de trei decenii o politică restrictivă asupra nașterilor. Este vorba de politica introdusă în 1979 ca o familie să aibă un singur copil.

În anii 80, aceasta a suferit o modificare prin care se oferea posibilitatea familiilor din mediul rural să aibă un al doilea copil, dacă primul era o fată. Din anul 2015 s-a renunțat la această politică, iar acum regula este de doi copii pe familie, conform ABC.net.au.

Bătrână, nu bogată

China a fost una dintre puținele economii ale lumii care au avut creștere economică în 2020, lucru care i-a făcut pe economiști să estimeze că va depăși Statele Unite până în 2028, urmând să ajungă cea mai mare economie a lumii.

Numai că China are de înfruntat scăderea forței de lucru, un dezechilibru între sexe și una dintre cele mai îmbătrânite populații din lume, mai arată Washington Post.

China riscă un colaps demografic. Statele Unite ar putea avea mai mulți locuitori decât statul asiatic în anul 2100
China are una dintre cele mai îmbătrânite populații din lume. Foto: EPA

Datele prezentate public în februarie de către Ministerul pentru Siguranța Publică arată o scădere cu 15% a nașterilor în 2020.

„Este imens. Asta înseamnă că rata nașterilor din China este foarte aproape de un nivel fără precedent în istoria modernă”, spune Yong Cai, profesor de sociologie la Universitatea Carolinei de Nord din Chapel Hill, expert în politicile demografice ale Chinei.

Predicțiile demografice au alimentat temeri că țara va ajunge mai întâi bătrână înainte de a ajunge bogată, pe măsură ce decenii de restricții în privința compoziției familiilor afectează urbanizarea.

Populația Chinei va începe să scadă din 2027

China riscă un colaps demografic. Statele Unite ar putea avea mai mulți locuitori decât statul asiatic în anul 2100
Din 2025, 20% din populația Chinei va avea peste 65 de ani | Ilustrație Shutterstock

Populația Chinei ar putea să înceapă să scadă din 2027, potrivit unei estimări a Academiei Chineze de Științe Sociale, iar cetățenii de peste 65 de ani vor fi 20% din populație până în 2025.

Dar acest lucru nu se poate schimba prin simple politici, spune Cai.

În februarie, Comisia Națională de Sănătate a spus că nord-estul Chinei, care este regiunea cea mai industrializată și „ruginită” a țării și care are unele dintre cele mai puține nașteri, poate explora ridicarea tuturor limitărilor privind numărul de copii. Anumite zone deja permit cuplurilor să aibă trei copii.

Un plan economic pe cinci ani, așteptat să fie ratificat de Parlament în următoarea sesiune, a eliminat termenul de „planificare familială” și cere în schimb „politici inclusive de naștere”.

Politică „optimizată” și „inclusivă”

De asemenea, în ultimele săptămâni, presa de stat a prezentat propunerile unor delegați care cer o politică de permitere a trei copii. În decembrie, ministrul afacerilor civile a cerut o politică demografică „optimizată” și „inclusivă”, care să susțină mai multe familii care să aibă copii.

Nu este însă clar cât de deschisă va fi noua politică. Accesul la tehnologii reproductive nu este acum permis decât cuplurilor heterosexuale căsătorite.

Femeile singure nu au dreptul la fertilizare în vitro

Femeile singure nu pot face fertilizări in vitro sau să își conserve ovulele. Comisia de Sănătate a anunțat luna trecută că va menține interdicția congelării ovulelor, spunând că există riscuri de sănătate din cauza practicii „controversate” a femeilor de a amâna vârsta la care au copii.

Practic, autoritățile spun că acești copii trebuie să aibă tați și numai dacă există un tată legal femeile pot avea copii, spune Xiao Meili, o activistă feministă din Beijing. „Guvernul forțează mariajul și copiii să fie legați împreună”, mai arată ea.

„Să ai o alegere este așa de important”, spune Teresa Xu, 31 de ani, care a dat în judecată un spital din Beijing pentru că nu-i permite să își congeleze ovulele, unul dintre cazurile de profil înalt asupra problemei.

Impact limitat

Chiar dacă liderii anulează limitele privind nașterile, experții în demografie spun că impactul asupra trendurilor populaționale va fi limitat. Cuplurile urbane renunță din ce în ce mai mult la a fi părinți, din cauza costurilor de creștere a copiilor în marile orașe chineze.

Publicația dă exemplul unei foste ziariste, Chen Hongyu, 32 de ani, din Beijing. Aceasta spune că a renunțat să mai aibă copii, în ciuda presiunii părinților, după ce a văzut că cei din jurul său își consumă 98% din timp și energie cu copiii.

Oamenii s-au obișnuit cu familii mici

China riscă un colaps demografic. Statele Unite ar putea avea mai mulți locuitori decât statul asiatic în anul 2100
Politica unui singur copil de familie a lăsat urme adânci în societatea chineză | Foto: Shutterstock

Zecile de ani de limitări au mai făcut ceva: copiii crescuți în familii cu un singur copil sunt acum obișnuiți cu familii mici. În nord-estul Chinei, vestea că oficialii vor ridica restricțiile pe bază de teste nu a generat vreun răspuns entuziasmant.

„Oamenii de aici nu vor avea nici măcar al doilea copil, darămite al treilea sau al patrulea. Ideile despre a avea copii s-au schimbat fundamental”, spune Wang Linbo, expert în populație la Universitatea Normală din Shenyang, din provincia Liaoning.

Discriminarea femeilor la locul de muncă

Alții sunt îngrijorați că restricțiile vor exacerba discriminările împotriva femeilor cu copii la locul de muncă, fenomen diminuat anterior de limitele privind nașterile.

Angajatorii preferă deseori să recruteze femei care deja au avut al doilea copil, deoarece asta înseamnă că e puțin probabil să mai conceapă altul și, deci, să ceară concediu maternal.

Astfel, fără protecții clare legale, există teama că tot mai mulți angajatori nu vor mai angaja sau promova femei.

Scene din „Povestea slujitoarei”

Experții spun că o creștere a fertilității și a nașterilor necesită și un suport mai mare pentru familiile tinere, plăți mai mari pentru concediul maternal și securitatea locului de muncă.

Concomitent, lipsa imigrației în China îngreunează fluxul de muncitori tineri.

Alții se tem că oficialii chinezi vor reorienta giganticul aparat birocratic de stat, care până acum aplica restricțiile prin avorturi forțate, sterilizări și amenzi mari, către impunerea de nașteri.

Este adus în discuție astfel serialul „Povestea slujitoarei‟, unde femeile fertile sunt forțate să aibă copii într-o teocrație distopică.

Scăderea vârstei minime pentru căsătorii

Propunerile recente stipulează scăderea vârstei minime la care sunt permise căsătoriile la 18 ani, de la 20 pentru femei și 22 pentru bărbați.

China riscă un colaps demografic. Statele Unite ar putea avea mai mulți locuitori decât statul asiatic în anul 2100
Tinerii chinezi ar putea să se căsătorească de la vârsta de 18 ani. Foto: EPA

Publicația prezintă și cazul unei femei singure, care a postat un filmuleț prin care căuta donatori de spermă. Aceasta spune că a primit mesaje de la zece donatori interesați. A intervievat patru. În final, aceasta a făcut un copil cu o cunoștință care a ajutat-o să filmeze clipul…

Aceasta spune că femeile singure, ca ea, ar trebui să fie luate în calcul de către autorități atunci când modifică politicile demografice.

„Lăsați pe toată lumea să aibă dreptul de a alege”, spune ea. „Nu forțați femeile să aibă o singură alegere”, punctează aceasta.

Citeşte şi:

China a construit cea mai mare flotă de război din lume, depășind SUA. Ce plănuiește să facă cu această forță redutabilă

Dacia a anunțat prețurile pentru primul său model electric. Cât va costa modelul Spring prin programul Rabla Plus

Topul țărilor care au reacționat cel mai bine în lupta contra COVID-19. Cum au reușit Taiwan, Islanda, Australia sau Grecia să controleze pandemia

Ungaria a închis magazinele neesențiale şi a trecut la învăţământ exclusiv online, din cauza valului trei al pandemiei de COVID

Papa Francisc s-a rugat printre ruinele bisericilor creștine din Irak, devastate de furia teroristă a Statului Islamic

China vrea să vaccineze împotriva COVID-19 cel puțin 40 la sută din populație până în la finalul lunii iulie

„Aveam amețeli, stări de leșin”. Mărturie cutremurătoare făcută de un fost campion al României, doctorul s-a uitat la el și în 10 secunde i-a spus ce boală are
PARTENERI - GSP.RO
„Aveam amețeli, stări de leșin”. Mărturie cutremurătoare făcută de un fost campion al României, doctorul s-a uitat la el și în 10 secunde i-a spus ce boală are
Florin Piersic jr, gest total nepotrivit în fața copilului. S-a întâmplat la IKEA
Playtech.ro
Florin Piersic jr, gest total nepotrivit în fața copilului. S-a întâmplat la IKEA
Elena, doctorița româncă ucisă în Germania, a fost sunată de 117 ori și amenințată, înainte de crimă: "Bucură-te cât mai poți!"
Observatornews.ro
Elena, doctorița româncă ucisă în Germania, a fost sunată de 117 ori și amenințată, înainte de crimă: "Bucură-te cât mai poți!"
Horoscop 7 mai 2021. Balanțele sunt deplin decise să facă o adevărată revoluție în domeniul financiar
HOROSCOP
Horoscop 7 mai 2021. Balanțele sunt deplin decise să facă o adevărată revoluție în domeniul financiar
Prima reacție a prințului Emanuel de Liechtenstein despre împușcarea ursului Arthur
Știrileprotv.ro
Prima reacție a prințului Emanuel de Liechtenstein despre împușcarea ursului Arthur
FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
Telekomsport
FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
Trucuri de la un nail artist pentru manichiură french la tine acasă (Publicitate)
PUBLICITATE
Trucuri de la un nail artist pentru manichiură french la tine acasă (Publicitate)