UPDATE – ora 17.12: Directorul ANPC, Paul Anghel, a declarat astăzi că în urma unui control, la un hypermarket din Bucureşti s-au depistat 108 kilograme de citrice pe a căror etichetă de producţie apare E233
„În urma unui control extins la produsele de post, angajaţii Comisariatului Bucureşti au depistat 108 kilograme de citrice, la un hypermarket din Bucureşti, pe a cător etichetă de producţie apare E233, o substanţă foarte periculoasă şi interzisă în multe ţări civilizate. Potrivit instituţiilor internaţioanale de sănătate, E233, folosit în cantităţi peste medie, poate cauza boli grave, precum cancer. Rămâne ca luni să trimitem către ANSVSA solicitare să facă analize acestor produse şi să stabilească clar dacă vor fi retrase”, a declarat Paul Anghel, pentru Mediafax.
Hypermarketul în care au fost depistate cele peste 108 kilograme de citrice le-a scos de la vânzare, temporar, la solicitarea ANPC, până când vor fi finalizate analizele efectuate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Este vorba despre pomelo, fructe aduse din China, şi grapefruit, din Turcia.
„Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi! Portocalele si citricele conservate cu Imazalil sunt foarte periculoase pentru consumul uman”, a avertizat Paul Anghel, pentru news.ro, precizând că „legislaţia Uniunii Europene (UE) interzice folosirea Thiabendazol-Imazalil în agricultură”.
De altfel, fructele din comerț sunt pline de pesticide și ceară care nu se spală. În România, se înregistrează anual 260 de noi cazuri de diabet şi 500 de cancer la copii.
Anul acesta, 122 de tone de pesticide contrafăcute extrem de periculoase au fost confiscate în 16 țări europene.
Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC), Costel Stanciu, susține că mâncarea este principalul motiv și cazul fructelor aduse de la mari distanţe este unul alarmant: avem toate şansele ca micuţii să mănânce fructe cu ceară şi pesticide.
Tot el a declarat astăzi, la Realitatea TV, că autoritățile ar trebui să se implice mai mult în acest caz, nu doar să avertizeze populația. El consideră că acum devine obligatorie identificarea magazinele care le comercializează, a loturilor cu probleme și retragerea lor de pe piață.
Citrice tratate cu imazalil, în magazinele din România. Ce trebuie să știi despre Imazalil
- THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor este folosită pentru combaterea bolilor la plante și are o acțiune fungicidă;
- Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor;
- Ingerarea acestei substanţe atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă;
- Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte.
FOTO: ANPC
CITEȘTE ȘI… MM Stoica a făcut scandal într-un club de noapte din București. „Urla în curte că «Vă omor pe toți!»”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro