Deși multe persoane cred despre pomelo că ar fi o varietate de grapefruit, adevărul este că grapefruit-ul este un hibrid între soiuri de portocale și pomelo.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre planta de pomelo
Pomelo, a cărui denumire științifică e Citrus maxima sau Citrus grandis, este conisderat cel mai mare fruct dintre citrice.
Planta de pomelo, originară din Asia de Sud-Est, arată ca un copăcel cu frunze lucioase, care poate atinge înălțimea de 7 metri. Frunzele sunt de un verde închis, cu un puf scurt pe ele. Florile sunt albe, puternic parfumate, cu diametrul de 2,5 cm.
Fructul arată seamănă foarte mult cu un grapefruit de culoare verde gălbui și are diametrul cuprins între 12 și 27 de centimetri și coaja groasă de 0,5-2,5 cm. Copacul de pomelo începe să producă fructe la aproximativ 4 ani de la plantare.
Pomelo nu suportă deloc frigul. Acesta crește, de regulă în zonele cu clima tropicală și subtropicală Pomelo este cultivat intens în sudul Chinei și al Thailandei.
Pomelo – beneficii și proprietăți
Pomelor conține mai multe vitamine, minerale și antioxidanți, cu numeroase beneficii pentru sănătate.
Acest fruct conține vitamina C în cantitate mare, fiind un puternic antioxidant care stimulează imunitatea, care ajută la prevenirea deteriorării celulare a compușilor dăunători numiți radicali liberi
Este, de asemenea, bogat în alte vitamine și minerale, inclusiv potasiu, care ajută la reglarea echilibrului fluidelor și a tensiunii arteriale.
Valori nutriționale
Un pomelo fără coajă are aproximativ 600 de grame și conține:
- Proteine: 5 grame
- Grăsime: 0 grame
- Carbohidrati: 59 grame
- Fibră: 6 grame
- Riboflavină: 12,6% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Tiamină: 17,3% din DZR
- Vitamina C: 412% din DZR
- Cupru: 32% din DZR
- Potasiu: 28% din DZR
Previne constipația și menține sănătatea digestivă
Este bogat în fibre insolubile, ceea ce ajută la prevenirea constipației. Fibrele alimentare servesc, de asemenea, ca sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase din intestin.
În plus, fibrele din fructe au fost asociate în cadrul mai multor studii, cu densitatea osoasă îmbunătățită, menținerea greutății pe termen lung, îmbunătățirea sănătății intestinului și a creierului și a riscului scăzut al unor boli cronice.
Ideal în dietele de slăbit
Aceste citrice pot ajuta să slăbiți. Asta pentru că un pomelo decojit conține doar 230 de calorii, ceea ce este un număr relativ mic pentru un volum atât de mare de alimente.
Mai mult, pomelo conține proteine și fibre, ambele oferind senzația de sațietate pe termen lung.
Atât alimentele care conțin proteine, cât și fibre ajută la inducerea sentimentelor de plenitudine. Astfel, este posibil să vă fie mai ușor să vă reduceți aportul de calorii și să pierdeți în greutate alegând aceste alimente.
Previne bolile cardiovasculare
Pomelo poate stimula sănătatea inimii prin reducerea nivelului de colesterol și trigliceride, două grăsimi din sânge care au fost legate de bolile de inimă.
Un studiu a demonstrat că aceste citrice pot reduce aceste grăsimi din sânge prin prevenirea absorbției complete a colesterolului din alimente în organism. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la om pentru a stabili o legătură între acest citric și sănătatea inimii.
Efecte anti-îmbătrânire
Potrivit studiilor, datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, acest fruct are efecte semnificative anti-îmbătrânire.
Antioxidanții, inclusiv vitamina C, pot ajuta la prevenirea leziunilor pielii cauzate de radicalii liberi dăunători.
Mai mult, uleiul esențial din coaja de pomelo este bogat în antioxidanți și poate reduce producția de melanină în piele, ajutând potențial la prevenirea decolorării și a petelor solare.
Coaja de pomelo are efect antifungic și antibacterian
Coaja poate avea, de asemenea, proprietăți antibacteriene și antifungice.
Exsită studii care au observat că uleiul esențial din coajă de pomelo poate ucide Penicillium expansum, o ciupercă care poate produce o neurotoxină dăunătoare.
Cum se consumă pomelo
Acest fruct delicios poate fi consumat crud, sub formă de suc, în salate de fructe sau la micul dejun în müsli. În bucătăria asiatică este folosit cu succes pentru pregătirea salatelor sau în diverse combinații cu pește.
Sucul de pomelo este, de asemenea, un adevărat izvor de sănătate. Pentru a păstra bogăţia vitaminelor sucul trebuie consumat imediat după preparare şi este bine să fie servit dimineaţa la micul dejun.
În China, coaja de pomelo se folosește pentru prăjituri sau este făcută marmeladă.
Contraindicații
Ca și în cazul consumului de grepfruit, și pentru acest citric se recomandă atenție sporită în cazul în care urmați un tratament cu medicamente de scădere a tensiunii.
Printre substanțele care se regăsesc în pomelo se numără și naringina. Aceasta este o substanță din clasa flavonoidelor, care este transformată în organism în naringenina. În combinație cu alte substanțe, naringenina poate avea un efect de scădere a tensiunii.
În cazul în care suferiți de o ușoară hipertensiune, consumul de pomelo poate avea un efect pozitiv, însă în combinație cu medicamentele menite să combată hipertensiunea, urmările pot fi severe.
Produșii rezultați din descompunerea naringinei conduc la blocarea unei anumite enzime în ficat. Astfel, consumul acestor citrice poate să accentueze anumite efecte secundare ale unor medicamente.
Curiozități despre pomelo
- În China, acest fruct a fost cultivat pentru prima dată în jurul anului 100 î.Hr., fiind un adevărat simbol în cultura chineză. Chinezii cred că acest fruct îi apără de rele.
- Cea mai veche relatare despre fruct este de acum 2000 de ani și se găsește în manuscrisul Yu Kung.
- Puteți intui gradul de coacere al fructului după aspectul cojii. O coajă ușor ridată vă indica un fruct foarte dulce și copt
- Pomelo mai poartă în engleză și denumirea de „shaddock”, după numele căpitanului englez de marină Shaddock. Acesta este cel care a adus pentru prima dată semințele acestui fruct în Indiile de Vest, în secolul al XVII-lea.
- Principalii cultivatori și exportatori de pomelo sunt: China (3.8 milioane tone), SUA (1,58 milioane tone), Mexic (0.41 milioane tone), Thailanda (0.32 milioane tone). 3425518
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!