Mergi direct la conținut »
UPDATE. Comisia Europeană dă în judecată România din cauza gropilor de gunoi; Guvernul face eforturi pentru găsirea de soluții
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE. Comisia Europeană dă în judecată România din cauza gropilor de gunoi; Guvernul face eforturi pentru găsirea de soluții

UPDATE. Comisia Europeană dă în judecată România din cauza gropilor de gunoi; Guvernul face eforturi pentru găsirea de soluții

Comisia Europeană dă în judecată România la Curtea de Justiție, pentru că nu a reușit să rezolve problema gropilor de gunoi, în ciuda avertismetelor primite. 

UPDATE ora 16.40 Guvernul este conştient că trebuie găsită o soluţie în domeniul managementului deşeurilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, după ședința de Guvern.

„Este o problemă. Guvernul este conştient că trebuie găsită o soluţie în acest domeniu. Vă asigur că se fac toate demersurile şi toate eforturile în vederea rezolvării acestei probleme”, a spus Petrescu.

Statul român nu a nu a revizuit activităţile de gestionare a deşeurilor şi nu a adoptat planul naţional în acest domeniu, nici programul de prevenire a acumulării deşeurilor, în conformitate cu obiectivele Uniunii Europene, susține Comisia Europeană, într-un comunicat, potrivit Mediafax.

Autoritățile române au primit numeroase avertismente din partea Comisiei Europene, însă nu au reușit să să revizuiască şi să actualizeze planul naţional de gestionare a deşeurilor şi programul de prevenire a acumulării deşeurilor. Revizuirea ar fi trebuit să aibă loc cel târziu până în 2013. Comisia a iniţiat procedura privind încălcarea dreptului comunitar în septembrie 2015 şi a transmis României un aviz motivat în mai 2016, cerând autorităţilor să adopte cu promptitudine măsurile fundamentale impuse de legislaţia europeană privind deşeurile.

Pe lângă România, Comisia Europeană a mai trimis în judecată și alte state membre ale Uniunii Europene, precum Belgia, Cipru, Croaţia, Italia, Franţa, Spania şi Slovenia.

Directiva privind deşeurile vizează protejarea mediului şi a sănătăţii umane prin prevenirea sau reducerea impactului negativ al producerii şi gestionării deşeurilor, prin diminuarea impactului global al utilizării resurselor şi îmbunătăţirea eficienţei unei astfel de utilizări.

Close
Închide
  Close