Termoenergetica stă cel mai rău, cu datorii de 390 de milioane de lei. Compania municipală care a preluat activitatea fostului RADET are de returnat 44,4 milioane de lei către bugetul de stat, încă 12,6 milioane de lei la bugetul local, 42,7 milioane de lei pentru asigurări sociale, iar datoriile comerciale sunt de 289 de milioane de lei.
În categoria rău-platnicilor se află și Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane – 48,4 milioane de lei, și Compania Municipală Iluminat Public – 24,3 milioane de lei. Prima dintre acestea are de achitat angajaților salarii restante de peste 4 luni.
Salarii restante sunt și la Managementul Transportului, Managementul Traficului sau la Compania pentru Străzi, Poduri și Pasaje.
Singurele companii care nu au transmis că au datorii sunt Compania Municipală Parcuri și Grădini, Compania Municipală Imobiliară și Compania Municipală Protecție Civilă și Voluntariat.
Potrivit Hotnews, o parte din societăți acuză că au ajuns în această situație deoarece Primăria Capitalei nu a mai plătit facturile pentru serviciile prestate de companii.
Câteva dintre companii au intrat deja în insolvență, altele au titluri executorii cu popriri pe conturi sau bunuri. În insolvență sunt: Compania Municipală Ecoigienizare și Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje.
Desființarea companiilor municipale
PNL și USR și-a stabilit ca obiect în actualul mandat din CGMB să desființeze mare parte din companiile municipale înființate în mandatul Gabrielei Firea. Consilierii celor două partide au depus un proiect de hotărâre privind demararea procedurilor de dizolvare și lichidare a 16 dintre companiile municipale.
Pe 26 februarie 2021, majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul General a aprobat dizolvarea companiei municipale Turistica București. În luna martie, PNL a inițiat un proiect de hotărâre privind desfiinţarea Companiei Managementul Transportului.
„Companiile au funcționat ca niște samsari de bunuri și servicii și au angrenat un veritabil carusel al furtului. Au cumpărat scump prin încredințare directă de la tot felul de clienți politici și au vândut chiar și mai scump către Primărie și instituțiile din subordine”, declara Ana Ciceală, consilier municipal USR-PLUS.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro