Ionuț* nu absolvise gimnaziul când a încercat prima dată substanțele interzise. De la curiozitate până la dependență nu a fost decât un pas. A început să consume droguri tot mai puternice: heroină, ecstasy, LSD, metamfetamină. 

În clasa a zecea a renunțat la școală, spre disperarea părinților, care au încercat în zadar să-și salveze fiul din ghearele drogurilor. L-au internat în repetate rânduri și a urmat tratamente pentru a scăpa de dependența de droguri. Odată ieșit din spital, nu dura mult și Ionuț ceda tentației de a consuma din nou. Și iarăși o lua de la capăt.

Situația scapă de sub control

În primăvara anului curent, situația a scăpat complet de sub control, după ce părinții au refuzat să-i mai ofere bani. Știau că orice sumă i-ar fi dat, fiul lor o folosea să-și cumpere droguri. În fața refuzului părinților, tânărul a început să se manifeste brutal, să-i amenințe cu moartea. 

De frica fiului, mama a decis să se mute la casa părintească de la țară, soțul rămânând în apartamentul din Vaslui. Fără bani și fără loc de muncă, Ionuț și-a vărsat toată furia pe tatăl său. 

Îngrozit, acesta a cerut ajutorul polițiștilor, iar la începutul lunii aprilie a fost emis un ordin de protecție, prin care tânărului i se interzicea de către judecători să se apropie la o distanță mai mică de 100 de metri de tată.

Ordinul de protecție

Ionuț era internat la Psihiatrie când a fost emis ordinul de protecție. Polițiștii au bătut la ușa tatălui pentru a înmâna documentele emise de instanță și pentru a-i pune în vedere obligațiile. Nefiind acasă, oamenii legii l-au însărcinat pe tată să îi prezinte fiului obligațiile din ordinul de protecție. 

Părinții nu s-au îndurat să-și lase fiul pe drumuri, au apelat la o rudă care avea un apartament liber și au rugat-o să-i permită tânărului să locuiască acolo timp de două luni, cât avea valabilitate ordinul de protecție. 

După ce a fost externat, părinții săi l-au condus la apartamentul unchiului, comunicându-i că a fost emis împotriva sa un ordin de protecție și înmânându-i plicul care conținea hotărârea instanței.

La câteva zile după externarea din spital, pe fondul stării de sevraj, a fost internat din nou, inițial la Secția de Psihiatrie din Vaslui, ulterior la Institutul Socola de la Iași, unde a fost spitalizat timp de aproape trei săptămâni, până pe 5 mai. 

Fiul bate din nou la ușă

După ce s-a întors de la Socola, a rezistat patru zile, după care a început să caute din nou droguri. Deși știa că împotriva sa este emis un ordin de protecție, pe 9 mai, tânărul a mers direct la apartamentul tatălui pentru a-i cere bani.

Avea un comportament liniștit și a plecat în momentul în care tatăl i-a spus că nu va mai da niciun leu pentru droguri. Bărbatul a alertat polițiștii că fiul a intrat în apartament, deși îi era interzis acest lucru. Până au ajuns polițiștii, tânărul a plecat.

„Consum droguri de la 14 ani”. Ce a decis instanța în cazul tânărului dependent de droguri care își teroriza părinții
Imagine ilustrativă. Foto Hepta

Seara, Ionuț s-a întors din nou la apartamentul părinților. Pentru că ușa era încuiată a început să o lovească cu pumnii și picioarele, amenințându-și tatăl că-i va da foc și-l va omorî dacă nu îi dă bani să cumpere droguri. Pentru că era singur în apartament, tatăl a dat drumul la ușă și a fugit în stradă pentru a cere ajutorul polițiștilor. Scandalul provocat de tânărul aflat în sevraj i-a alertat și pe vecini.

Se automutilează în casa părinților

La sosirea echipajelor, Ionuț a fost găsit, pe patul din dormitor, tăiat cu lama pe corp. A crezut că automutilându-se își va convinge tatăl să-i ofere bani.

„Starea de temere generată de conduita inculpatului, pe fondul consumului de substanțe psihoactive, persistă de o perioadă îndelungată de timp, inculpatul încercând să obțină bani de la părinții săi, neavând un loc de muncă. Aceste aspecte rezultă din declarațiile părinților săi, care au precizat că deseori inculpatul devine agresiv verbal, adresându-le amenințări, întrucât se instalează sevrajul și are nevoie de bani. Acesta este și motivul pentru care mama sa a părăsit locuința comună, iar tatăl său a apelat la sprijinul autorităților”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui în actul de sesizare al instanței.

„Consum droguri de 14 ani”

În urma episodului violent, Ionuț a ajuns din nou la Psihiatrie, apoi procurorii au cerut arestarea sa preventivă, pe 14 mai ajungând după gratii. În fața anchetatorilor, tânărul a recunoscut acuzațiile.c

Consum droguri de 14 ani. Episoadele în care devin violent au loc în perioadele de sevraj. Am urmat diverse tratamente, dar acestea nu-și mai fac efectul, deoarece drogurile pe care le-am consumat au fost prea puternice.

Ionuț, în fața procurorilor:

Pedeapsă cu suspendare, iar fiul se poate întoarce acasă

Găsit vinovat de încălcarea ordinului de protecție și șantaj, Ionuț a fost condamnat de Judecătoria Vaslui la doi ani de închisoare cu suspendare. Pe 13 august, odată cu pronunțarea sentinței, instanța a revocat măsura arestării preventive, tânărul fiind pus în libertate.

Judecătorii i-au impus un termen de supraveghere de trei ani, impunându-i mai multe obligații. Niciuna dintre ele nu vizează eventuale măsuri de protecție pentru părinți, tânărul putând să se reîntoarcă în apartamentul acestora.

* Numele tânărului a fost schimbat, pentru a proteja identitatea sa și a părinților.

Citeşte şi:

Mărturiile dramatice ale afganilor care au fugit de talibani și au ajuns în România. De ce le refuză statul cererile de azil

Pe acești oameni cine și cum îi va salva?

„Nicu a căzut jos ca un câine”. Cum a încercat un centru social să mușamalizeze decesul unui pacient bătut de un infirmier

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
Playtech.ro
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Observatornews.ro
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Știrileprotv.ro
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021