Ministrul Justiției Tudorel Toader răspunde mesajului Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP) prin care aceștia spun că demnitarul ar dezinforma opinia publică.
Astfel, Toader arată că „din penitenciar sunt cei care au ieșit prin îndeplinirea integrală a pedepsei”.
„Ca exemplu, el a stat cinci ani, și s-a considerat că a executat efectiv încă un an. Cel care iese din penitenciar prin executarea integrală a pedepsei, pleacă acasă din prima zi. Nu ai voie să îl ții nicio oră, nicio zi peste durata hotărârii pentru că se numește lipsire de libertate în mod nelegal”, spune ministrul Justiției.
Toader mai spune că „a ține pe cineva peste durata executării pedepsei este o infracțiune matematică, după codul penal lipsirea de libertate în mod nelegal în forma omisivă”.
„Adică de a nu reda libertatea cuiva la depășirea termenului sau încetarea temeiului juridic ce a stat la baza privării de libertate. Deci când se execută integral pedeapsa se iese din penitenciar fără intervenția judecătorului, fără hotărâre judecătorească, doar pe cale administrativă de la penitenciar, fără condiții, pentru că el a executat și nu mai are obligații, sigur aceea de a nu comite noi fapte. În acest caz probațiunea nu are nimic a face”, a mai spus demnitarul.
Ajung la Serviciul de Probațiune doar cei eliberați de judecător
Toader e explicat și a doua ipoteză în care s-ar putea regăsi deținuții, respectiv aceea ”în care zilele executate, șase la 30 se adună cu cele efectiv executate se consideră că fracția e îndeplinită iar condamnatul are vocație la eliberare condiționată”.
„Dacă se eliberează condiționat prin decizia judecătorului se stabilesc condiții pe care le are de îndeplinit. Abia în acel interval intervin ofițerii de probațiune”, a mai explicat ministrul Tudorel Toader.
El a amintit că „legea este în vigoare de doar câteva zile, vocația este pe viitor când judecătorii vor libera condiționat, vor stabili condițiile, și abia după aceea probațiunea are competențe, după lege, pe care și le va îndeplini”.
„Spun că probațiunea are treabă doar în ipoteza liberării condiționate nu și când cel eliberat a executat integral pedeapsa”, a conchis acesta.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro