„Eu cred și sper din suflet că trecerea cuvântului «GEN» în loc de «SEX» pe specimenul de CI făcut public e doar o gravă eroare din partea autorităților. Eroare pe care desigur, o vor repara”, a scris deputatul liberal Pavel Popescu pe Facebook.
AUR a publicat la rândul său, pe Facebook, o serie de nelămuriri privind schimbările de pe noile buletine, inclusiv modificarea din „sex” în „gen”.
„Întrebări legitime cu privire la noile buletine:
- De ce nu apare tricolorul?
- De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?
- De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine?
- Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?”
Noul buletin electronic, lansat în teste la Cluj-Napoca, transpune un Regulament UE, care vizează armonizarea cărților electronice de identitate în Uniunea Europeană.
„Statele membre ar trebui să poată decide cu privire la menționarea sexului unei persoane într-un document care intră sub incidența prezentului regulament. Dacă un stat membru menționează sexul unei persoane într-un astfel de document, ar trebui utilizate, după caz, specificațiile „F”, „M” sau „X” din documentul OACI 9303 sau inițiala unică corespunzătoare utilizată în limba sau limbile statului membru respectiv.”
Termenul în engleză este „gender” care este tradus în română cel mai des drept „gen”.
Termenii de „sex” și „gen” sunt folosiți adesea ca sinonime, dar sunt termeni diferiți, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Termenul „sex” se referă la caracteristicile biologice, anatomice și fiziologice care definesc bărbații și femeile, ce sunt determinate din momentul concepției și se dezvoltă în timpul vieții intrauterine, pe durata copilăriei și adolescenței, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Pe de altă parte, termenul „gen” se referă la aspectele sociale, psihologice și comportamentale, în special normele impuse de societate, aspecte pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și bărbați. Comportamentele sunt susținute și de așteptările sociale, de familie, educație, anturaj, mass media, religie – pentru susținerea conceptelor de feminitate sau masculinitate.
Această controversă a fost abordată și în alte state europene. Autoritățile olandeze vor să elimine „genul” de pe cărțile de identitate în următorii 5 ani, potrivit unei scrisori adresată anul trecut Parlamentului de către ministrul Educației, Ingrid van Engelshoven, citată de Forbes.
În Germania, cărțile de identitate nu conțin mențiunea de gen, mai scria Forbes, iar datele oficiale ale Comisiei Europene confirmă acest aspect.
Guvernul polonez a anunțat în acest an că nu va include posibilitatea unui al treilea gen – separat de bărbați și femei – atunci când implementează noile cărți de identitate armonizate ale Uniunii Europene.
Buletinul electronic a fost lansat luni, 2 august, la Cluj, în cadrul unui proiect pilot care prevede emiterea a aproximativ 5.000 de modele ale noii cărți de identitate.
Cetățenii români vor avea posibilitatea să aleagă între buletinul biometric, cu cip, și buletinul clasic. Singura diferență între cele două va fi că cel clasic nu va stoca imaginile faciale și amprentele.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro