De Adrian Ilie,

Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi violenţei domestice, cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul, este primul text juridic cu caracter coercitiv la nivel european în acest domeniu.

Documentul a fost deja ratificat de 34 de ţări, printre care majoritatea statelor membre ale UE. Polonia a adoptat convenţia, dar Bulgaria de exemplu a respins-o anul trecut.

Statele semnatare ale acestei convenţii se angajează să combată violenţele împotriva femeilor, de la violenţa domestică şi violul conjugal până la mutilarea genitală.

Legislativul de la Bratislava a respins prima dată acest text în luna martie, susţinând că el contravine definiţiei constituţionale a căsătoriei în Slovacia, definită drept o uniune heterosexuală.

Deputaţii naţionalişti slovaci au mers mai departe joi prin supunerea la vot a unei rezoluţii care îi solicită guvernului să ”împiedice” Uniunea Europeană să pună în practică dispoziţiile din convenţie care ”nu sunt incluse în legislaţia slovacă”.

Această rezoluţie a fost adoptată cu 93 de voturi pentru, 29 de voturi contra şi 13 abţineri.

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a calificat această iniţiativă a parlamentului slovac drept un pas în spate ”regretabil”. ”Guvernele europene trebuie să facă mai mult, nu mai puţin, pentru a pune capăt violenţei la adresa femeilor”, a subliniat Pejcinovic Buric într-un comunicat.

Un amendament controversat din constituţia slovacă, introdus în 2014, defineşte căsătoria drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Citeşte şi:

Harta politică europeană înaintea alegerilor din România: dreapta domină, stânga suferă, extremiștii, în ascensiune

Tragedie de proporții pe o șosea din Slovacia. Autoritățile au anunțat cel puțin 13 morți

Hitler, Stalin și Mussolini, printre cele mai stranii nominalizări făcute vreodată la premiul Nobel pentru Pace

Anamaria Prodan încheie „telenovela” rupturii de Laurențiu Reghecampf: „Eram divorțată de doi ani și locuiam în aceeași casă”
GSP.RO

Anamaria Prodan încheie „telenovela” rupturii de Laurențiu Reghecampf: „Eram divorțată de doi ani și locuiam în aceeași casă”

Horoscop 18 februarie 2020. Săgetătorii trec de la teorie la practică
HOROSCOP

Horoscop 18 februarie 2020. Săgetătorii trec de la teorie la practică