Pe lângă legătura cu diferite grupări mafiote, deținuții își mai fac „bisericuțe” și în funcție de apartenența religioasă. Condamnații săraci, fără rude, se declară adepții unui cult nou dacă „frații” din libertate le trimit pachete cu mâncare sau haine. Spre exemplu, la Penitenciarul Colibași, în una dintre închisorile de maximă siguranță din România, aproape o sută de deținuți din cei 1.200 au devenit în ultimii ani membri în „Casa Olarului”. O sectă care se află în afara cultului protestant, dar care își are seva în doctrina penticostală și care pune accent pe socializare și camaraderie.
Cadourile i-au convertit
“Dacă ortodocșii au biserica lor în curtea penitenciarului, adepții ”Casei Olarului” se strâng zi de zi într-o cămăruță a lor în care își spun rugăciunea zilnică”, ne explică Cornel T., unul dintre deținuții care au ieșit recent din pușcăria din județul Argeș.
„Rivalii” ortodocși, dar și membrii sectei din pușcăria unde se află și Cristian Cioacă, soțul Elodiei Ghinescu, ciripesc instantaneu motivul pentru care condamnații aleg să intre în această comunitate religioasă.
„Acum vreo trei ani a fost încarcerat un membru al Casei Olarului. Acesta primea foarte des pachete. Era un om sărac și fără rude și toți erau mirați de faptul că acesta primea pachete. În pușcărie, jumătate din condamnați nu primesc pachete, pentru că nu au familii sau rudele sunt mult prea sărace”, ne explică Robert Antohe, membru al sectei.
Și gardienii au fost curioși să descifreze fluxul de condamnați către „Casa Olarului”
“În ultimii doi, tot mai mulți deținuți au intrat în această sectă, nici nu știam exact cum se numește. I-am întrebat pe membrii lor ca să aflu de ce sunt interesați de acest cult. Unul mi-a spus sincer că face asta pentru a primi pachete. Apoi, ca mulțumire pentru ajutor a început să se roage și să creadă cu adevărat”, ne-a explicat unul dintre gardienii cu experiență de la Colibași.
Comunitatea din România a ”Olarilor” este susținută de cea din SUA, astfel că multe din ajutoarele primite de români depeste Ocean ajung și la deținuți.
Originile hipiote ale sectei
„Casa Olarului” a luat fiinţă într-o perioadă cunoscută ca “Jesus People Movement” (Mişcarea Oamenilor lui Isus), care s-a desfăşurat în Statele Unite, la începutul anilor 1970. Pastorul fondator a fost Wayman Mitchell, iar doctrina are la bază și filosofia hippie de comuniune și socializare fără violență. Membrii sectei care se declară una creștină nu se închină la icoane, nu o recunosc pe Fecioara Maria, dar cred în Iisus și Sfântul Duh.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro