Acestea sunt, printre altele, neregulile descoperite de Corpul de Control al premierului, în cadrul unei acțiuni la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989 (SSRML).
Perioada supusă verificărilor este 1 ianuarie 2017 – prezent.
În urma verificărilor, Corpul de Control a stabilit că SSRML nu are o bază de date actualizată a revoluționarilor și nici a drepturilor distribuite acestora, implicit a drepturilor de transport gratuit.
De asemenea, în anii 2005 și 2017, SSRML a cumpărat din fonduri publice softuri specializate în gestionarea și actualizarea bazelor de date, fără ca acestea să fie folosite vreodată.
„Deși a avut la dispoziție aplicațiile informatice specializate, precum și date și informaţii transmise în baza protocoalelor de colaborare de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (DEPABD) şi Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), acestea nu au fost valorificate”, se arată într-un comunicat al Guvernului României.
Și securiști, și revoluționari
Chiar dacă revoluționarii erau din alte orașe ale țării, aceștia au primit de la SSRML cartele de metrou, ”indiferent de mijloacele de transport existente în localitatea de domiciliu/reședință și eliberarea nenominală a acestora, a creat condiții pentru posibile valorificări de către persoane neîndreptățite legal”.
Mai mult, în anul 2016, SSRML a plătit și distribuit bilete CFR și cartele METROREX gratuite, sub semnătură, inclusiv către beneficiari decedați.
”Deși instanțele de judecată au constatat, pentru foarte multe persoane, calitatea de colaborator sau de lucrător al Securității ca poliție politică, SSRML fiind informat despre aceasta, persoanele respective sunt în continuare beneficiare ale drepturilor prevăzute de Legea nr. 341/2004, nefiind finalizate demersurile de anulare a certificatelor și de retragere a titlurilor, pentru multe persoane nefiind nici măcar începute aceste demersuri”, se mai arată în comunicatul Guvernului.
Corpul de Control al premierului mai precizează că întreaga procedură privind verificarea calității de colaborator sau lucrător al Securității, pentru beneficiarii Legii nr. 341/2004 este una greoaie, ce durează perioade mari de timp, fapt ce conduce la ineficiența acestui demers.
”Astfel, de la momentul solicitării verificării și până la primirea rezultatelor și demararea procedurii de anulare a certificatelor și de retragere a titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989, au trecut, în mai multe cazuri, peste 15 ani”, mai precizează inspectorii de control.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro