Ca la noi, la nimeni! Chiar dacă, din păcate, suntem un popor de oameni bolnavi şi ducem lipsă de foarte multe tratamente de ultimă generaţie, într-un viitor extrem de apropiat circa 1.200 de medicamente vor dispărea din farmacii pe motiv că vânzarea acestora nu mai este rentabilă. Dacă pentru 901 dintre substanţe există înlocuitori pe piaţa din România, pentru 274 nu prea sunt alternative.
Însă, am aflat că totuşi din aceste 274 de medicamente, o parte mai au încă autorizaţie de punere pe piaţă, ceea ce înseamnă că mai există o urmă de speranţă. Însă, oricât am încerca să nu dramatizăm, rămân 159 de substanţe care nu vor avea nici înlocuitor, nici autorizaţie. Cu alte cuvinte, zeci de mii de pacienţi care suferă de boli neurologice, boli infecţioase, cardiovasculare sau oncologice ar putea rămâne fără tratamentele vitale.
Şi asta pentru că deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă nu mai consideră rentabilă comercializarea acestor substanţe după scăderea preţului la nivelul minim European. În acest sens, aceştia au trimis notificări la Agenţia Naţională a Medicamentului pentru a anunţa că vor retrage medicamentele neprofitabile din farmacii. Cu toate acestea, deţinătorii autorizaţiilor nu pot face acest lucru imediat. Ei au obligaţia ca, timp de un an de la înaintarea notificării, să asigure stocurile de medicamente ce urmează să dispară.
Vestea, care le-ar putea complica vieţile multor oameni bolnavi, a ajuns şi la urechile şefilor din Ministerul Sănătăţii care promit că, în cel mai scurt timp, vor găsi o soluţie pentru acaestă problemă gravă. Rămâne de văzut însă dacă aceştia din urmă se vor ţine de cuvânt.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro