Coreea de Nord a lansat ieri zece rachete cu raza medie si scurta de actiune care au alertat intreaga lume internationala. Daca Departamentul de Stat american considera acest gest drept unul “provocator”, Rusia si Japonia sunt de parere ca este “o problema extrem de grava”, care duce la o criza iminenta in regiune.
Lansarea celor zece rachete cu raza scurta si medie de actiune a declansat un veritabil razboi al declaratiilor pe plan international. Coreea de Nord a lansat ieri zece rachete cu raza medie si mare de actiune, inclusiv una de tip Taepo-dong 2, care s-a prabusit dupa 40 de secunde de zbor si care putea lovi zona vestica a SUA. Rusia, care a monitorizat activitatea nord-coreeana, si-a exprimat “preocuparea serioasa”, cerand Phenianului sa respecte moratoriul pe care l-a incalcat.
Pe de alta parte, autoritatile nord-coreene au preferat sa nu faca nici un fel de declaratii oficiale privind scopul experimentului. “Nu dispunem de nici o informatie in acest sens”, a afirmat, laconic, un reprezentant al agentiei nord-coreene de stiri KCNA. Departamentul de Stat american a considerat lansarea rachetelor drept o provocare, “datorita coincidentei cu lansarea navetei Discovery” si cu Ziua Independentei Statelor Unite ale Americii, iar Japonia drept un nou prilej de tensionare a situatiei din regiune. Daca reprezentantii SUA vorbesc de sapte rachete lansate, ultima dintre ele in jurul orei 11.00 (ora Romaniei), oficiali din cadrul Statului Major rus sustin ca ar fi vorba de 10 rachete.
SUA, Japonia si Coreea de Sud si-au manifestat preocuparea in legatura cu lansarile de rachete nord-coreene, intre care una a fost cu raza lunga de actiune, de tipul Taepo-dong 2, care a cazut in zona economica din Pacific a Rusiei.
Ministrul de externe Serghei Lavrov a precizat ca acest fapt “influenteaza negativ negocierile NATO referitoare la problema nucleara din Peninsula Coreea”, dupa ce sistemele ruse de alerta antiracheta au confirmat lansarea a zece rachete nord-coreene. Organizatia Natiunilor Unite a luat atitudine condamnand experimentul nord-coreean.
Japonia, Rusia, SUA si Coreea de Sud au incercat sa intervina inca din 2002 in politica nord-coreeana de dezvoltare a rachetelor cu raza mare de actiune, dar fara succes. “Aceste lansari reprezinta o amenintare grava la adresa regiunii si a comunitatii internationale”, afirma cei 26 de ambasadori ai tarilor membre NATO intr-un comunicat in care cer Coreii de Nord sa se abtina de la orice alte viitoare lansari.
Manifestanti sud-coreeni au incendiat o fotografie care il infatisa pe presedintele nord-coreean Kim Jong Il si steagul Coreii de Nord in cadrul unui protest desfasurat la Seul. Protestatarii i-au indemnat pe nord-coreeni sa il indeparteze de la putere pe liderul de la Phenian