„În fața blocului din Onești au fost puse lumânări și flori, iar între ele, oamenii au pus și mesaje. Incompetența ucide, scria pe o pancartă, apoi alt mesaj pe care l-am văzut a fost:«Numai voi știți ce era în sufletele voastre, neajutorați și neputincioși, știind că nu vă va ajuta nimeni niciodată» Dacă se face un sondaj azi, câți cetățeni vor spune că au încredere în poliție, în organele de forță, câți se simt în siguranță?”, s-a întrebat, retoric, jurnalistul.
CTP crede că ne înșelăm când vorbim de polițiștii care își fac datoria: „Dacă există unul care nu-și face datoria, el poate produce daune enorme societății. Că există alții care-și fac treaba, nu ne încălzește cu nimic. La Onești, o armată de poliști n-a făcut nimic în acele cinci ore. Când au făcut ceva, a fost un festival al prostiei, o mâzgă a minții”.
„Declarații de pitecantropi”
Am auzit declarații care atestă o puținătate a neuronilor. Un șef a spus că a pus trei oameni solizi să împingă cu berbecul, dar ușa era închisă! Păi cum să fie? Când au intrat, după 48 de lovituri, au nimerit și în muncitorii ăia. Am mai auzit și că un copac strica unghiul de tragere, dacă ar fi fosta vorba de un trăgător. Declarații de pitecantropi.
Cristian Tudor Popescu:
Gazetarul vorbește despre disprețul față de cetățean, indiferență și nepăsare față de oamenii simpli: ”Se simt deasupra unor prăpădiți de civili, stăteau în fața blocului din Onești, spuneau bancuri. Dacă era ostatic șeful de la IPJ Bacău, tot așa făceau? Vor fi destituiți și trimiși în funcții de șefi de cabinete, o să vedeți”.
„Facem ce vrem, noi nu suntem prăpădiții de civili”
CTP spune că același dispreț l-au dovedit și cei „9 polițiști care au toturat, lovit și umilit acei tineri din București. Au făcut-o pentru că îi aveau la dispoziție. Cu o lașitate de-ți vine să verși! De ce să nu-i batem dacă putem?”.
Popescu s-a referit și la cheful jandarmilor din Brașov, din pandemie: „Am căutat unul cu mască în imagini, eu n-am găsit. A fost pentru șeful, au fost sancționați cu 500 de lei fiecare. Facem ce vrem, noi nu suntem prăpădiții de civili, ăsta a fost mesajul”.
„Frăția organelor”
Ca o concluzie, jurnalistul a vorbit despre „frăția organelor, o superioritate care vine din adâncul timpului. Ideea de a ține cetățenii sub cizmă. Am văzut că jandarmii din Brașov serbau un șef care ieșea la pensie la 45 de ani. Păi, în afara de rasa superioară, polițist, procuror, jandarmi, serviciile speciale, cine se mai poate pensiona la vârsta asta?”.
Schimbarea se poate face dacă vor conștientiza cancerul. Nu e de ajuns să schimb niște oameni. Ceea ce permite să schimbi monstruozitățile sistemului e o chestiune structurală.
Cristian Tudor Popescu:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro