- Suma totală a acestor contracte ajunge la aproximativ 700.000 de euro (3.500.000 lei). Până la finalul lui 2019, reprezentant al firmei a fost Anca Dora Bertea, fosta șefă a DSP Brașov până în luna martie a acestui an.
Înființată în anul 2001, firma Chantel Sante SRL avea, în 2019, o cifră de afaceri de 758.355 lei și patru angajați. Pandemia Covid și anul 2020 s-au dovedit a fi mană cerească pentru societatea comercială din județul Brașov, după ce Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, condus de Lukacs Antal, a început să-i atribuie contracte pe bandă rulantă, toate prin cumpărare directă.
Este vorba despre 64 de contracte.
Firma familiei fostei șefe DSP Brașov
În acte, Chantel Sante SRL este acum deținută de Bertea Dumitru-Doru și Bertea Camelia, cea din urmă figurând și ca administrator. În 2015 însă, în acționariatul societății figura, conform datelor de la Monitorul Oficial, și Anca-Dora Bertea, fosta șefă a Direcției de Sănătate Publică Brașov, demisionară chiar la începutul pandemiei.
De altfel, conform CV-ului ei, ea a fost director adjunct al firmei până în anul 2018.
La finalul lui 2019, numele Ancăi Bertea este menționat ca reprezentant al firmei Chantel Sante SRL, într-o comisie specializată în Managementul serviciilor de sănătate. În anul 2017, pentru scurtă vreme, Anca Bertea a fost și consilier local din partea PSD. Ea a fost căsătorită cu fostul șef al PNL Brașov, Adrian Oprică. În declarația de interese depusă în anul 2017, ea menționează firma Dioscop SRL, trecută astăzi pe numele lui Doru Dumitru Bertea și al Cameliei Bertea. De asemenea, tot în CV-ul ei, pomenește că a lucrat ca stomatolog la Stenonmed SRL din Brașov, deținută de Doru Dumitru Bertea.
Saga firmei Dioscop SRL
La finalul lunii martie, în plină criză de coronavirus, Anca Bertea a demisionat de la șefia DSP Brașov, motivând că instituția nu era pregătită pentru pandemie.
Doru-Dumitru Bertea, celălalt patron al firmei, era, la începutul anilor 2000, șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Brașov, după care a trecut în funcția de director adjunct al DSP Brașov.
A fost, de asemenea, consilier județean la Brașov din partea PSD. Bertea a plecat din funcția de la DSP Brașov în 2001, când procurorii au început să ancheteze o serie de fapte de corupție în care ar fi fost și el implicat. În cele din urmă, a fost achitat.
Firma deținută de familia Bertea a început să câștige de pe urma contractelor cu statul spre finalul anului trecut, deși era înregistrată în SICAP din 2010. Din cele 84 de contracte obținute prin atribuire directă, societatea a câștigat 64 doar în 2020, toate cu Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.
A vândut la spitalul din Brașov un robot de peste 170.000 de euro!
Singurul contract obținut în urma unei participări la o licitație, în acest an, datează din februarie 2020, când Chantel Sante SRL s-a angajat să livreze, către Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, un robot pentru dezinfecția cu ultraviolete în valoare de 798.000 lei.
Licitația a fost câștigată de firmă când Anca Bertea tocmai ce fusese numită în funcția de șef al DSP Brașov, la finalul lunii ianuarie.
Prețul pentru un robot autonom care dezinfectează cu raze ultraviolete poate varia foarte mult, în funcție de caracteristicile cerute de spitale.
Totuși, costurile pentru soluțiile de top din această gamă, dezvoltate în Danemarca și folosite și la Institutul Național “Matei Balș”, nu depășesc 90.000 de dolari, conform relatărilor din presă, adică de aproape două ori mai puțin decât prețul plătit de Spitalul de Boli Infecțioase Brașov.
Afacerea roboților începuse încă din 2019, conform unei investigații Libertatea, iar aceștia erau importați de Sanimed, firma lui Cătălin Hideg, între timp plecat din țară.
Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc a fost ținta unor percheziții efectuate, joi dimineață, de procurorii DNA care suspectează infracțiuni de corupție în achizițiile efectuate de mai multe unități sanitare, printre care se numără Spitalul de Boli Infecțioase Brașov și Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov.
Prejudiciul din dosar, conform unor surse judiciare citate de ziare.com, se ridică la câteva sute de mii de euro.
Nu știm dacă aceste contracte de încredințări directe au legătură cu perchezițiile.
Libertatea a încercat să îi contacteze atât pe managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Lukacs Antal, cât și pe Doru-Dumitru Bertea pentru a afla punctul lor de vedere cu privire la aceste contracte, însă niciunul dintre cei doi nu ne-a răspuns la telefon și nici la SMS-urile în care le detaliam subiectul întrebărilor noastre.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro