Vestitele felinare de Halloween, în limba engleză, „lantern” (felinar), şi-au luat denumirea de la apariţia ciudată de deasupra mlaştinilor de turbă, fenomen numit, în vechime, de către irlandezi „Will-O’-The-Wisp” sau „Jack-O’-Lantern”.
Potrivit legendei, Jack, un om avar, mare împătimit al băuturii, l-a invitat pe diavol să bea cu el. Zgârcitul Jack nu a vrut să-şi plătească partea sa, şi l-a convins pe Necuratul să se transforme într-o moneda cu care să cumpere băutură.
Dracul i-a ascultat sugestia, dar Jack s-a hotărât să păstreze moneda şi a pus-o într-un buzunar lângă o cruce argint, astfel încât, necuratul să nu se preschimbe înapoi în formă lui dinainte. Jack l-a eliberat pe diavol cu condiţia să nu-l mai caute vreme de un an; dacă se întâmplă ca Jack să moară în această perioada, necuratul nu avea voie să-i ia sufletul.
Cum a apărut dovleacul de Halloween – diavolul păcălit de Jack
În următorul an, Jack l-a păcălit din nou pe diavol convingându-l să se suie într-un pom pentru a culege un fruct. În timp ce dracul era în copac, Jack a încrustat în scoarţă acestuia o cruce, astfel încât diavolul să nu poată coborî pe pământ până când nu îi promitea că nu îl va mai deranja încă zece ani.
După mulţi ani de farse, Jack moare şi ajunge la Porţile Raiului, păzite de Sfântul Petru. Pentru că raiul nu a vrut să se deschidă pentru el, Jack face cale întoarsă, către haznaua iadului. Dar acolo diavolul nu îl primeşte pe Jack nici în focul veşnic.
Jack Zgârcitul rămâne pe drumul dintre iad şi rai pentru eternitate. Singurul pe care îl primeşte în călătoria lui nesfârşită, este un jăratic încins din iad. Jack pune focul într-un nap scobit şi obţine un felinar alături de care cutreieră lumea fără a-şi găsi pacea.
Sculptarea dovleacului provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinţilor de modelare a unor felinare din napi sau dovleci pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit tradiţional de Halloween în Irlanda şi Scoţia, dar imigranţii veniţi în America de Nord au folosit dovleacul. Tradiţia americană de sculptare a dovlecilor este atestată de la 1837 şi a fost asociată iniţial cu vremea recoltei, nefiind specifică Halloweenului decât spre sfârşitul secolului al XIX-lea.
HALLOWEEN este o sărbătoare împrumutată de câţiva ani buni şi în România, care şi-a câştigat repede adepţi, mai ales că în noaptea de 31 octombrie cei care merg la petreceri se deghizează în zâne, prinţese sau prinţi, vampiri, vrăjitoare, mumii sau schelete.