În 2019, un bucureștean care locuiește la marginea sectorului 5 l-a înregistrat pe directorul Direcției Clienți din cadrul Apa Nova, Alexandru Enea, în timp ce-i sugera „un compromis”: racordare la rețeaua de apă fără înștiințarea vecinilor, pentru a renunța la plângeri.
Asta pentru că, din 2017, bucureșteanul Dorian Tănase făcuse mai multe plângeri, după ce un vecin-dezvoltator imobiliar se racordase la apă, lucrare ce trecea inclusiv printr-o parcelă comună, iar el n-a fost anunțat de acest lucru.
Așa că au apărut reacțiile. Mai întâi, a primit vizita unei echipe a Apa Nova în toamna lui 2018, iar unul dintre cei din echipă „mi-a propus că, în cazul în care renunț la notificare, ei mă pot racorda gratuit la utilități, printr-o ilegalitate. A repetat de trei ori acest lucru”, spunea Tănase.
Apoi l-a înregistrat pe Enea. Care i-a propus, telefonic, servicii pentru a renunța la plângeri. „Ce am putea face drept compromis, pe ideea că dânsul n-a prezentat… neștiind… situația fiind atipică, neavând un precedent similar, noi putem să vă dăm acordul dumneavoastră fără acordul dânsului. Adică da, OK, în aceleași condiții, ca să tratăm cu aceeași unitate de măsură”, se auzea pe înregistrare.
Tănase a luat înregistrările și le-a dus la procuratură. Așa s-a născut dosarul penal 2790/P/2019.
Trei audiați în 2 ani. Și un proces-verbal
În aprilie 2021, Libertatea revenea asupra subiectului, atrăgând atenția că în dosar nu se mai întâmplă nimic.
Ziarul arăta că, în doi ani, au fost audiate trei persoane și s-a încheiat un proces-verbal.
La începutul lunii septembrie, după încă o jumătate de an, dosarul a fost clasat. El e format dintr-o pagină și patru rânduri (ordonanța de clasare) plus două pagini și jumătate, referatul polițistului de la Secția 17 care a propus clasarea.
„Fapta nu e prevăzută de legea penală”
Procurorul Irina Țilimpea nu aduce vreun argument în plus față de referatul agentului Ligia-Elena Chiriță. Argumentele în favoarea clasării sunt aduse de agentul de poliție de la Secția 17.
Aceasta arată, în câteva rânduri, motivul plângerii lui Dorian Tănase. Și observă, în consecuția ideilor, că Enea i-a propus „să se racordeze la sistemul apă canal fără un raport contractual și fără acordul proprietarilor”.
În cele câteva rânduri în care descrie cercetarea penală, se arată că i-a audiat pe muncitorii Apa Nova care i-ar fi propus lui Tănase servicii gratuite în schimbul renunțării la plângeri, însă aceștia au negat.
Și cam atât. Procurorul amintește de un proces dintre Tănase și vecinul-dezvoltator-imobiliar, apoi conchide prin concluzia că șeful de la Apa Nova, Enea, „și-a îndeplinit corespunzător atribuțiile”.
În final, propune clasarea cauzei penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu „întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Cel care l-a înregistrat a făcut plângere
Dorian Tănase are dreptul de a face plângere la decizia Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5.
Contactat de Libertatea, bucureșteanul spune că a făcut acest pas.
Tănase atrage atenția, inclusiv în plângere, că ofițerul judiciar nu a luat în considerare înscrisurile depuse, în special înregistrarea convorbirii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro