Prin decizia pronunțată joi, 20 octombrie, de Înalta Curte de Justiție și Casație a fost menținută decizia de anul trecut a Curții de Apel București.
Potrivit motivării, primăria a pierdut procesul de la Curtea de Apel fiindcă nu a putut demonstra că acolo a făcut amenajările specifice unui parc.
În cadrul litigiului, Curtea de Apel a dispus efectuarea unei expertize pentru verificarea situației faptice a terenului în discuție. I s-a solicitat unui expert să verifice dacă, la momentul restituirii, terenul făcea parte din Parcul Titan (fostul Parc Balta Albă sau Parcul IOR, actualul Parc Alexandru Ioan Cuza), dacă terenul era amenajat la data restituirii (18.05.2005) ca zonă de agrement ori dacă pe acesta se găseau alte amenajări de utilitate publică de interes local”.
Primaria n-a putut demonstra că acolo este parc
Între altele, în urma expertizei s-a constatat că, potrivit Planului Urbanistic General, valabil în 2005, terenul era amplasat într-o zonă destinată construcțiilor, iar „aspectul general la data efectuării expertizei era al unui teren viran, pe care a crescut vegetație spontană, pomi răzleți, tufe, fără a se evidenția existența unor instalații sau dotări aferente parcurilor”.
În lipsa unor surse de gaz și curent, apă și canalizare, Curtea a reținut că „terenul nu a făcut parte din Parcul Titan și nu a fost amenajat ca zonă de agrement la momentul emiterii dispoziției de restituire în natură”.
În procesul intentat încă din 2012, de când Robert Negoiță a devenit primar, Primăria Sectorului 3 a susținut tot timpul că cele 11 hectare fac parte din domeniul public, respectiv parc public și zonă de agrement.
„Primăria a pierdut inima cartierului Titan”
Într-o amplă postare pe Facebook, Ana Maria Ciceală, consilier general USR, a transmis că căuta alte cai de atac pentru salvarea parcului.
„Primăria Sectorului 3 a pierdut irevocabil la Înalta Curte o parte din inima cartierului Titan, bucată de 12 hectare retrocedată în 2005 de Videanu. Profund nedrept, mă abțin cu greu să comentez hotărârile instanţelor şi voi comenta separat modul defectuos în care au susţinut cauza în instanţă Primăria Sectorului 3 și s-au „apărat” cei de la PMB de-a lungul celor zece ani de procese. Este strigător la cer de exemplu că un expert plătit cu 1.200 lei a evaluat pentru instanţă că acolo nu a fost amenajat niciodată parc!”, a spus ea.
Ultima soluție: exproprierea
În lipsa unor căi de atac viabile, Ana Ciceală spune că soluția este exproprierea, care ar fi „puțin peste 4% din bugetul anual al Primăriei Sectorului 3 și mai puțin de o pătrime din bugetul anuaI de investitii al Sectorului 3”.
În ultimul an, mai mulți copaci de pe spațiul verde s-au uscat, iar vegetația a luat foc de mai multe ori.
Foto: HotNews
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro