Gripa spaniolă a apărut la sfârşitul Primului Război Mondial şi s-a răspândit rapid în multe țări, odată cu întoarcerea soldaților de pe front.
A făcut între 50 de milioane și 100 milioane de victime şi este considerată cea mai mortală pandemie din istoria modernă.
Mulţi oameni de ştiinţă şi istorici au studiat de-a lungul timpului gripa din 1918 pentru a găsi soluţii eficiente de oprire a viitoarelor pandemii.
Iar multe lecţii învăţate atunci sunt aplicate şi acum, în timpul pandemiei de coronavirus.
National Geographic a publicat, zilele trecute, un studiu de caz, arătând cât de mult au contat măsurile luate de autorităţile din diverse oraşe americane. NG a ales 4 exemple: Philadelphia, San Francisco, New York şi St. Louis.
Philadelphia – rată de mortalitate: 748 de decese la 100.000 de locuitori
Cel mai mare oraş din Pennsylvania a descoperit primul caz de gripă spaniolă pe 17 septembrie 1918. Autorităţile au luat la început doar măsuri de informare, nu şi de izolare la domiciliu. Mai mult, la 10 zile distanţă, a avut loc în oraş o paradă la care au participat 200.000 de locuitori.
Abia pe 3 octombrie s-a decis ca şcolile, bisericile, teatrele să fie închise, iar adunările publice să fie interzise.
Această întârziere a dus la una dintre cele mai mari rate de mortalitate din SUA.
San Francisco – rată de mortalitate: 673 de decese la 100.000 de locuitori
Nici oraşul de pe coasta de vest nu s-a mişcat foarte repede, dar vârful ratei de mortalitate nu a fost atât de ridicat, iar autorităţile au hotărât relaxarea măsurilor de distanţare socială.
Această decizie a dat naştere unui al doilea val de decese care s-a întins pe perioada a 5 săptămâni.
New York – rată de mortalitate: 452 de decese la 100.000 de locuitori
În cel mai mare oraş american, carantina a început cu 11 zile înainte ca rata mortalităţii să crească simţitor şi a durat 10 săptămâni.
Ceea ce a condus la un număr redus de decese raportat la numărul de locuitori, de aproape două ori mai mic decât în Philadelphia.
St. Louis – rată de mortalitate: 358 de decese la 100.000 de locuitori
Cele mai stricte măsuri de izolare au fost luate în St. Louis, iar asta s-a văzut în rata mică de decese. Când restricţiile au fost ridicate, a venit un al doilea val, mai mare decât primul. S-a decis din nou intrarea în carantină şi numărul morţilor a scăzut din nou.
au murit din cauza gripei spaniole