Hotărârea ca sportivul sârb să plece din Australia și să achite toate cheltuielile de judecată a fost luată în unanimitate de cei trei judecători ai tribunalului federal.
Unul dintre motivele de care s-a ținut cont în luarea deciziei a fost puterea lui Novak Djokovic de a influența oamenii.
O vedetă reprezentativă a tenisului mondial poate influenţa oameni de toate vârstele, tineri sau bătrâni, dar poate mai ales pe tinerii şi pe cei impresionabili să-l imite.
Motivarea instanței în cazul Novak Djokovic:
„Acest lucru nu este fantezist, nu are nevoie de dovezi. Este recunoaşterea comportamentului uman dintr-o familiarizare modestă cu experienţa umană. Chiar dacă domnul Djokovic nu câştiga Australian Open, capacitatea prezenţei lui în Australia jucând tenis, de a-i încuraja pe cei care ar emula sau vor să fie ca el, este o bază raţională pentru ideea că el ar putea stimula sentimentul antivaccinare”, mai scrie în motivare.
Totodată, instanța a luat în calcul și poziția antivaccinare a liderului ATP și a menționat, printre altele, un articol din anul 2020 intitulat „Ce a spus de fapt Novak Djokovic despre vaccinuri?”.
„Deşi a spus că «nu este un expert» şi «şi-ar păstra mintea deschisă», se pare că a spus că vrea să aibă «o opţiune de a alege ceea ce este mai bun pentru corpul» său”, au mai precizat judecătorii.
De asemenea, aceștia spun că Novak Djokovic este văzut ca „un erou şi simbol al libertăţii de alegere în ceea ce priveşte vaccinarea”.
Nu a fost iraţional ca ministrul să fie îngrijorat de faptul că sprijinul afirmat al unor grupuri antivaccinare pentru poziţia aparentă a domnului Djokovic cu privire la vaccinare ar putea încuraja mitinguri şi proteste care ar putea duce la creşterea transmiterii comunitare.
Motivarea instanței:
Judecătorii amintesc și că sportivul sârb a participat la un interviu deși știa că este infectat cu coronavirus.
„Au fost dovezi că domnul Djokovic a neglijat recent măsurile rezonabile de sănătate publică în străinătate, participând fără mască la activităţi, în timp ce era conştient că este COVID-pozitiv. A fost lesne să deducem că acest lucru, dacă este emulat, poate încuraja o atitudine de încălcare a reglementărilor de sănătate publică”, mai notează instanța.
Novak Djokovic a părăsit Australia la finalul săptămânii trecute după ce instanța i-a anulat definitiv viza.
La începutul lunii ianuarie, când a ajuns în Australia, lui Djokovic i s-a refuzat intrarea pe motiv că a aplicat cu o viză greșită, care i-a fost anulată atunci pentru prima dată. Ulterior, o instanță din Melbourne a revocat anularea vizei sportivului. Ministrul imigrației avea însă dreptul să-i anuleze viza liderului ATP, lucru care s-a întâmplat, decizia rămânând definitivă. Djokovic a ajuns în Serbia luni, 17 ianuarie, în aceeași zi în care a început Australian Open.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!