• 60 de contracte cu statul, în valoare totală de peste 4 milioane de euro, a încheiat firma controlată de Remus Rădoi
  • Chiar și în insolvență, CET Govora tot a găsit 1,7 milioane de euro să cumpere servicii de pază de la firma din Caracal
  • Safety Security a colectat bani din toată țara, de la Academia Română până la marile companii ale statului, CFR, CE Oltenia, Romgaz, CET Govora, ANAF, spitale, DSP, cantine ale săracilor
  • ANCOM-ul lui Grindeanu l-a angajat pe Codiță să păzească spectrul undelor radio
  • Întrebate despre contractele cu Safety Security, instituțiile statului fie mint, fie refuză să dea detalii, fie recunosc că au rupt contractul, pentru că firma din Caracal nu-și respecta angajamentele
  • Contactat de Libertatea, IGPR precizează că, începând din 29 august, Safety Security are 30 de zile la dispozitie să conteste prin plângere administrativă anularea licentei.

La Spitalul Municipal din Caracal, gardienii cu uniforme Safety își fac rondul pe băncile din preajma instituției.

Eugenia Gheorghe, șefa Departamentului Achiziții a Spitalului Caracal, susține că nu a fost informată despre anulare licenței: “Da, avem contract cu Safety Security. Nu știm nimic despre faptul că a rămas fără licență. Vorbiți cu purtătorul de cuvânt”.

Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”
Recomandări
Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”

Potrivit datelor din SEAP, Spitalul Caracal a avut contract și în 2016 cu Safety Security, în valoare de 20.000 de euro, și în 2017, în valoare de 43.600 de euro, și în 2018, în valoare de 4.600 de euro. Toate, încheiate prin cumpărare directă, cu durata de un an. Pentru anul 2019, Spitalul Caracal nu a publicat nici un anunț pe site despre eventuale achiziții ale unor servicii de pază.

Managerul spitalului Caracal, economist Marian Mitran, a precizat pentru Libertatea că spitalul a notificat Safety, după anunțul IGPR, iar Safety a răspuns că are licența la sediul firmei si a prezentat-o în original. Conform legii 333 / 2003, firmele au dreptul să conteste în instanță anularea licenței de functionare și, pe durata procesului, pana la sentința definitivă, contractele rămân în vigoare. Contactat de Libertatea, IGPR precizează că, începând din 29 august, Safety Security are 30 de zile la dispozitie să conteste prin plângere administrativă anularea licentei.

Primarul din Caracal: «Am cerut IGPR să ne confirme»

Primăria Caracal a avut și ea contracte cu Safety Security și urma să semneze în această vară un nou contract. “Contractul vechi a expirat în ianuarie, am organizat licitație și în mai a ieșit tot firma Safety Security câștigătoare”, ne-a declarat primarul Liviu Radu.

Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal
Recomandări
Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal

Am trimis o solicitare scrisă către Primărie, privind contractele instituției cu firma controlată de Remus Rădoi. “Solicitarea a ajuns la domnul primar, domnul primar a zis să lăsăm răspunsul să mai aștepte. Vorbiți mai bine cu dumnealui”, a explicat un angajat al Departamentului Relații Publice din Primăria Caracal. În biroul domnului Liviu Radu, răcoare de munte în plină caniculă. Edilul, în capătul mesei lungi de ședințe, cu pixul de semnat în mână, pare gata să ofere răspunsuri oricui intră pe ușă.

Reporter: Știți că firma Safety Security SRL a rămas fără licență de funcționare.
Liviu Radu: Am făcut o adresă la IGPR, să ne informeze despre acest lucru. Să avem un document oficial.

Reporter: Ați apucat să semnați contractul?
Liviu Radu: Nu, nu l-am semnat, Dar să știți că noi nu facem prostii, verificăm tot. Am organizat licitație conform legii. Acum așteptăm datele de la Poliție.

Primăria Caracal a încheiat în 2017 două contracte cu Safety Security, în valoare de 19.500 de euro și de 9.000 de euro, prin cumpărare directă. Și încă un contract, atribuit prin licitație deschisă, în valoare de 122.500 de euro. Iar în 2018, un contract de 24.000 de euro, prin cumpărare directă.

Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță
Recomandări
Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță

Pentru contractele de achiziție de bunuri și servicii, instituțiile publice nu sunt obligate să organizeze licitații, dacă valoarea contractului este sub 100.000 de lei (aproximativ 21.200 de euro).

Minciuni oficiale

Am solicitat informații despre contractele cu Safety Security și de la celelalte instituții publice, care figurează în SEAP drept clienți ai firmelor de pază controlate de Remus Rădoi.

Am întrebat cu ce reprezentant al firmei de pază au negociat și semnat actele, câți bani au achitat, câte contracte au încheiat, ce anume au păzit gardienii Safety Security. Am vrut să aflăm dacă într-adevăr asociatul unic al firmei, domnul Dumitru Tîrnă, din satul Redea, are, sub acoperirea de paznic pe bicicletă, talente ascunse de negociator. Sau deține o extraordinară putere de convingere. De vreme ce, între 2016 -2018, firma pe care o conduce în acte a încheiat 57 de contracte pe bani publici, dintre care doar 18 după licitație deschisă.

Safety Security a păzit de la căminul cultural din Deveselu la transporturile monetare ale Academiei Române, conducte de gaz, transporturi feroviare, stații CFR, mine de cărbune, depozite de deșeuri, sedii ale Fiscului, ale Registrului Auto Român, chiar și sediul faimoasei Protecții a Copilului Teleorman. 

Comparând datele din SEAP, sistemul electronic de achiziții publice, cu răspunsurile autorităților, concluzia e că unele instituții aleg să mintă prin omisiune sau să mintă, pur și simplu, când vine vorba despre contractele cu Safety Security.

Academia «uită» patru contracte

Cancelaria Academiei Române susține că instituția a încheiat un singur contract cu firma controlată de Remus Rădoi: în aprilie 2017, pe o perioadă de șapte luni, în valoare de 196.000 de euro. În SEAP apar încă patru contracte între Academia Română și Safety Security, încheiate în ianuarie, martie și februarie 2017, respectiv în iunie 2017. Toate, prin cumpărare directă. Pentru paza cu personal calificat a imobilului din strada Lahovari nr. 9, Academia Română a plătit 10.600 de euro.

Răspunsul oficial menționează doar contractul din mai 2017, “pentru pază transport monetar ocazional” și pentru paza unor imobile din proprietatea sau din administrarea Academiei, aflate în județul Hunedoara, printre acestea numărându-se și foste cabane de vânătoare folosite de Nicolae Ceaușescu, în Munții Retezat.

Safety Security, noroc bun la CE Oltenia

CE Oltenia susține că a încheiat două contracte cu Safety Security, în 2018, “în valoare de 2,6 milioane de lei, pentru o perioadă de trei luni, respectiv 0,09 milioane de lei, pentru o perioadă de două luni, având ca obiect asigurarea serviciilor de pază la sediul executiv, trei sucursale energetice și 10 subunități miniere”.

Răspunsul oficial precizează că atribuirea s-a făcut prin “derularea de proceduri concurențiale, în condițiile în care procedura de achiziție de tip licitație deschisă în SEAP fusese demarată, dar anulată în baza unei decizii a CNSC, ca urmare a contestațiilor depuse. Anunțurile de atribuire se regăsesc postate în SEAP”.  

Nici unul dintre cele două contracte dintre CEO și firma de pază din Caracal nu se regăsesc în SEAP; nu până la ora publicării acestui articol.

Cele două contracte au fost atribuite prin negociere fără invitație prealabilă. Iar licitația anulată, cea de care pomenește răspunsul CEO, licitație lansată în aprilie 2018, cu cinci zile înaintea expirării contractelor vechi de pază, fusese câștigată tot de Safety Security.

CE Oltenia refuză să dezvăluie ce reprezentant legal al firmei caracalene a semnat contractele cu complexul, invocând “protecția datelor cu caracter personal”. Numele persoanelor cu drept de semnătură în firmă sunt publice și sunt înscrise la Registrul Comerțului, pentru a preveni eventuale semnături frauduloase. 

Cum s-a prevenit furtul capacelor din Deveselu

Un răspuns detaliat și prompt am primit de la Primăria Deveselu, care a recunoscut franc că a apelat la serviciile acestei firme pentru că se furau capacele de canalizare de pe raza comunei.

“Acest contract a fost încheiat ca urmare a furturilor din sistemul public de canalizare și alimentare cu apă a ramelor și capacelor metalice (într-o noapte au dispărut 17 buc.)”, precizează răspunsul scris semnat de primarul Ion Aliman.

Primăria Deveselu a încheiat cu Safety Security un contract pe 34 de zile, în valoare de aproximativ 1.000 de euro, în august 2016.

Primarul Aliman spune că din partea Safety Security a semnat Maria Oprescu, administratorul din acte al firmei, iar gardienii au păzit, conform referatului de necesitate, biblioteca, grădinița, școala, sediul primăriei, sala multifuncțională și căminul cultural. În prezent, adaugă edilul, paza din Deveselu se face “în regie proprie”, de primărie.

De la Direcția Regională a Finanțelor Publice Craiova, în răspunsul semnat de directorul general Silviu Mircea Pîrvulețu, am aflat doar că, da, instituția a încheiat contracte cu Safety Security, “cu respectarea strictă a prevederilor legale” în materie de achiziții publice.

Între 2016-2018, DGFP Craiova a încheiat opt contracte cu firma controlată de Remus Rădoi, două prin negociere fără invitație de participare și șase prin licitație deschisă, în valoare totală de peste 100.000 de euro.

Paznici la monitorizarea spectrului

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), condusă în prezent de fostul premier Sorin Grindeanu, a explicat misiunea pe care au avut-o agenții de la Safety Security: să vegheze spectrul de unde radio.

“Pentru asigurarea serviciilor de pază a stațiilor de monitorizare a spectrului, denumite și site-uri, amplasate în diverse locaţii din ţară, ANCOM a încheiat, în perioada 2015 – 2018, un număr de 12 contracte cu Safety Security SRL”, se arată în răspuns, cu mențiunea că valoarea însumată a contractelor a fost de 1.470.419 lei (aproximativ 310.000 de euro).

Iar modul de atribuire a fost licitația deschisă, organizată la direcțiile regionale din Iași, Cluj și București.

Iată ce păzeau angajații Safety Security, explică ANCOM: “Stațiile de monitorizare a spectrului fac parte din sistemul național de monitorizare a spectrului radio. Acestea sunt stații fixe, în componența cărora intră receptoare de monitorizare și goniometrie, antene de monitorizare și goniometrie instalate pe pilon, echipamente de comunicație care asigură exploatarea de la distanță, pilon, shelter/adăpost, împrejmuire şi un sistem de supraveghere şi alarmare”.

RAR a rupt contractul

Registrul Auto Român (RAR) susține că a reziliat înainte de termen contractul cu Safety Security, după ce a constatat că firma nu-și respecta obligațiile. Atribuirea se făcuse prin licitație deschisă: “La data de 21.08.2018 a fost încheiat contractul de prestări servicii cu firma Safety Security SRL, cu acord cadru pe 4 ani, în valoare de 8.554.626,72 de lei și contractul subsecvent, pe un an, în valoare de 1.760.176,08 lei”.

“La scurt timp după semnarea contractului, RAR a constatat că firma în cauză nu-și respecta obligațiile asumate de prestare a serviciilor. Au fost făcute două notificări în urma cărora firma a fost penalizată cu câte 10% din valoarea plății. Deoarece Safety Security nu a remediat problemele, RAR a decis să rezilieze contractul, 8 luni mai târziu. RAR a emis și un document constatator negativ pentru această firmă”.

Paza gazelor, rătăcită în arhivă

Romgaz SA a răspuns solicitării Libertatea printr-o amânare, “dată fiind complexitatea identificării în arhiva companiei a posibilelor informații de interes public care să se refere la cele solicitate de dumneavoastră”.

Conform SEAP, Romgaz SA a încheiat, prin licitație deschisă, două contracte cu Safety Security, unul în 2017, în valoare de 65.000 de euro, altul în 2018, în valoare de 100.000 de euro cu Safety Security. Compania națională are un contract în derulare, în 2019, cu firma controlată de Remus Rădoi.

De veghe la investiții din fonduri europene

Și Consiliul Județean Cluj susține că a reziliat unul din contractele cu Safety Security. Primul contract, în valoare de aproximativ 34.000 de euro, a fost încheiat în iunie 2016, pe șase luni.

Avea ca obiect paza șantierului unde se construiește Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, pe bani europeni.

Al doilea contract, cu același obiect, cu aceeași valoare și durată, a fost încheiat în decembrie 2016, dar a fost reziliat după două luni, pentru “nerespectarea obligațiilor contractuale”. Au fost decontați din valoarea totală doar 4.000 de euro.

Sănătatea Publică se laudă c-a dat mai mult

În răspunsul pentru Libertatea, Direcția de Sănătate Publică Dolj afirmă că a încheiat un singur contract cu Safety Security, pe un an și trei luni, din mai 2016 până în august 2017. Contractul a fost atribuit prin cerere de oferte online.

Pentru “servicii de pază în cele 4 locații din Craiova”, DSP spune că a plătit 440.000 de lei, cu TVA, adică în jur de 90.000 de euro. În SEAP, contractual apare cu o valoare mai modestă, de 38.515 euro.

Contract reziliat și de CFR Cluj

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA precizează în răspuns “ce sucursale nu au sau nu au avut relații contractuale cu Safety Security”. Abia apoi urmează sucursalele care au avut contract: CFR Cluj și CFR Craiova. Între 2013 și 2017, CFR Craiova a avut patru contracte cu firma controlată de Remus Rădoi, de câte un an, în valoare totală de aproximativ 250.000 de euro.

CFR Cluj a fost mai generoasă: în august 2016 a încheiat un acord-cadru cu Safety Security, până în 2020, în valoare totală de 350.000 de euro. Acordul-cadru a fost însă reziliat în iulie 2019, pentru “nerespectarea termenelor contractuale de servicii”. Safety Security a apucat să încaseze în jur de 250.000 de euro de pe urma înțelegerii cu CFR Cluj.

CFR Călători a avut 11 contracte cu Safety Security, între 2016 și 2019, în valoare totală de 500.000 de euro, toate încheiate prin SRTFC București. Obiectul contractelor: “prestarea serviciilor de pază a obiectivului, bunurilor și valorilor în subunități de tracțiune de pe raza de activitate a SRTFC București”.

Ce uită CFR Călători? Că a încheiat în 2016 un contract cu Safety Security și pentru paza depoului Ploiești, în valoare de 15.000 de euro.

1,7 milioane de euro

a luat Rădoi de la insolventa CET Govora

Conform răspunsului oficial, CET Govora a încheiat cu firma din Caracal patru contracte.

  1. Primul, pentru asigurarea pazei patrimoniului CET Govora-centrală, pe o perioadă de trei ani, din februarie 2017 până în februarie 2020, în valoare de 364.000 de euro.
  2. Al doilea, paza departamentului de exploatare minieră Berbești, pe un an, din mai 2017 în aprilie 2018, în valoare de 594.000 de euro.
  3. Apoi, tot pentru Berbești, pe doar 4 luni, din mai 2018 până în septembrie 2018, în valoare de 240.000 de euro.
  4. Și ultimul contract, tot pentru Berbești, pe 11 luni, cu termen de expirare 31 august 2019, în valoare de 500.000 de euro.

În total, 1,7 milioane de euro a încasat Safety Security de la CET Govora, companie intrată în insolvență în mai 2016. Datoriile companiei deținute de Consiliul Județean Vâlcea se ridicau, la data intrării în insolvență, la suma de 85 de milioane de euro.

Semnătura lui Rădoi, în clar la sectorul 2

În concluzie, firma Safety Security a reușit să obțină contracte pe bani publici peste tot în țară, nu doar în oraș sau în județ. Autoritățile statului ori refuză să spună cu cine au semnat aceste contracte, din partea Safety Security, ori o indică pe Maria Oprescu drept semnatar. Nici o instituție publică nu pomenește despre proprietarul din acte al firmei, Dumitru Tîrnă.

Totuși, numele și semnătura lui Remus Rădoi apar în documentele licitației pentru servicii de pază, licitație organizată în primăvara acestui an.

În procesul-verbal de deschidere a ofertelor, este trecut Rădoi, ca reprezentant al Safety Security prezent la ședință, iar lângă nume, este semnătura lui Rădoi. Instanța i-a interzis lui Remus Rădoi să dețină firme de protecție și pază.

Instituțiile statului au umplut de bani firma lui Remus Rădoi, prietenul DIICOT Olt. Contracte de 4.000.000 € încheiate, între altele, cu CET Govora, CFR sau ANCOM

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Știrileprotv.ro
VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
FANATIK.RO
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Elle.ro
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Top 10 declaraţii controversate ale lui Călin Georgescu: "Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună"
Observatornews.ro
Top 10 declaraţii controversate ale lui Călin Georgescu: "Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună"
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI