Cercetatorii au facut un nou pas inainte in “lupta” pentru prevenirea unor epidemii la scara mondiala. Un grup de oameni de stiinta a descoperit care este “mecanismul” secret prin care virusii gripali, inclusiv “ucigasul” H5N1, se raspandesc in organismul uman. Acest lucru ar putea ajuta la grabirea dezvoltarii unor noi medicamente.
Pusi pe jar de gripa aviara, care cucereste tot mai multe “fronturi” in lume, specialistii au depistat un nou secret al “virusului ucigas”: modul in care se raspandeste in organism. O echipa internationala de cercetatori a descoperit ca virusul gripei aviare infecteaza celulele prin organizarea materialului sau genetic intr-un set de opt segmente, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Modul cum virusii reusesc sa se raspandeasca a fost un mister pana in prezent. “Am descoperit ca virusul gripal are un mecanism special care ii permite sa-si segmenteze materialul genetic”, a afirmat profesorul Yoshihiro Kawaoka de la Wisconsin-Madison School of Veterinary Medicine, cel care a condus cercetarile. “Toti virusii gripali, inclusiv cel al gripei aviare, au acelasi mecanism”, a mai explicat profesorul.
Cercetatorii se tem ca H5N1 ar putea cauza aparitia unei noi pandemii, daca va suferi mutatii sau daca va fuziona cu un virus uman, formand o tulpina care se poate raspandi usor de la o persoana la alta. Pana in prezent, H5N1 nu s-a prezentat ca un virus cu o capacitate ridicata de infectare a oamenilor, insa, stiind modul in care acesta se raspandeste si mecanismul ce il controleaza, s-ar putea produce noi medicamente antivirale.
Cu ajutorul unui microscop cu electroni, Kawaoka si echipa sa – compusa din cercetatori provenind din Japonia, Suedia si Statele Unite – au utilizat o tehnica ce permite generarea de imagini tridimensionale. Kawaoka sustine ca nimeni nu a mai identificat pana in prezent astfel de detalii legate de modul cum se raspandeste virusul.
I se spune „bomba cu tepi”
Virusului care provoaca gripa la om i se mai spune si “bomba cu tepi” (foto stanga). “Familia” din care face parte e responsabila atat pentru gripa sezoniera, cat si pentru pandemii, cum a fost cazul “gripei spaniole” din 1918, cand au murit circa 50 milioane de persoane in intreaga lume. Medicii spun ca cea mai buna metoda de lupta impotriva lui este vaccinarea antigripala.