Cauza: lipsa de viziune a politicienilor, discuțiile constante despre suprataxarea companiilor și lipsa de stabilitate fiscală a României, arată experții consultați de Libertatea.

Veniturile combinate ale producătorilor de cipuri prezenți în România au depășit 900 de milioane de lei în 2023, iar aceștia au împreună în jur de 2.000 de angajați, conform datelor raportate de companii la Ministerul Finanțelor și centralizate de Libertatea.

În țara noastră sunt prezenți giganți precum:

  • Intel (SUA) – cel mai mare producător de procesoare de calculatoare din lume
  • Qualcomm (SUA) – cel mai mare producător de cipuri de telefoane din lume, în țara noastră face software pentru mașini inteligente
  • NXP Semiconductors (Olanda) și Infineon (Germania) – unii dintre cei mai mari producători de cipuri pentru industria auto din lume
  • Microchip Technology (SUA) – producător de microcontrollere, ale cărui produse se află inclusiv în cele mai moderne echipamente militare produse în SUA
  • ON Semiconductor (SUA) – proiectează și produce circuite integrate și procesoare de semnal pentru o varietate de industrii.

Pe lângă acestea, grupul german Bosch face unități de control electronice la Jucu, lângă Cluj, și senzori de oxigen pentru motoare la Blaj.

Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”
Recomandări
Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”

Concomitent, compania americană Harman, acum subsidiară a gigantului sud-coreean Samsung, are un centru de dezvoltare pentru soluții de telematică în București, unde colaborează cu companii precum Toyota, BMW, Mercedes, Audi.

Fabrica, anunțată doar de autorități

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste companii nu produce cipuri în țara noastră, ci doar software, deși fostul ministru al economiei Florin Spătaru anunța încă din 2022 că țara noastră se află în vizorul mai multor investitori internaționali pentru dezvoltarea unei astfel de unități de producție.

„România se află pe lista investitorilor mari din Europa. M-am întâlnit cu diverşi investitori din Germania, ba chiar am vizitat şi o fabrică de microcipuri în Belgia, unde am discutat despre posibilitatea unui parteneriat în România pentru dezvoltarea unei astfel de unităţi de producţie”, anunța Spătaru la acel moment, conform Ziarului Financiar.

Mai mult, companii prezente în țara noastră, precum On Semiconductor, NXP, Infineon, Intel sau Bosch au anunțat investiții majore în alte țări europene.

Industrie strategică

La acel moment, producția globală de cipuri era încă afectată de pandemie și de carențele de pe lanțurile logistice, ceea ce mai departe bloca producția de automobile pe întreaga planetă.

PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
Recomandări
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF

Importanța ei a devenit și mai mare după ce China a început să deruleze acțiuni militare tot mai agresive în jurul Taiwanului, ceea ce a determinat mai apoi Statele Unite să anunțe că vor apăra Taiwanul în cazul unui atac.

„Scutul de semiconductori”

Taiwanul este extrem de important pentru întreaga planetă deoarece are cele mai avansate fabrici de cipuri din lume. Iar acestea se pot produce doar în Taiwan la acest moment.

Gigantul taiwanez TSMC produce de la cipurile pentru inteligență artificială ale Nvidia și cipurile proiectate de Apple și aflate în iPhone-uri, iPad-uri și Mac-uri, până la cipurile grafice ale AMD și cipurile pentru telefoane, automobile sau sisteme industriale.

Anunțuri pe bandă rulantă

Ca atare, atât Uniunea Europeană (UE), cât și Statele Unite și Japonia au început să acorde masiv stimulente pentru construirea de fabrici de semiconductori, deoarece această industrie s-a dovedit strategică.

În UE, ajutoarele sunt acordate de state, dar de aprobarea lor se ocupă Comisia Europeană de la Bruxelles.

Datorită subvențiilor masive, tot mai multe companii din domeniu au anunțat investiții imense.

Compania americană ON Semiconductor a anunțat zilele trecute că va investi două miliarde de dolari (1,86 miliarde de euro – n.r.) pentru a crește producția în Cehia, una dintre cele mai mari investiții străine în această țară, din care ajutorul de stat va fi până la 27,5% din valoare, conform Reuters.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

Anunțul vine după cel făcut de grupul franco-italian STMicroelectronics pentru o fabrică de 5 miliarde de euro la Catania, în Italia, realizată cu un ajutor de stat de două miliarde de euro.

În 2023, STMicro a primit și acceptul UE pentru realizarea unei fabrici la Crolles, în Franța, împreună cu grupul american Globalfoundries, investiție de 7,5 miliarde de euro.

Concomitent, taiwanezii TSMC vor investi 10 miliarde de euro pentru o fabrică la Dresda, în Germania, la care statul va contribui cu până la 5 miliarde de euro. Investiția ar urma să fie făcută împreună cu Bosch, Infineon și NXP.

Tot la Dresda, Infineon a început deja lucrările la o fabrică de 5 miliarde de euro.

În fine, americanii de la Intel au anunțat investiții de 30 de miliarde de euro, tot în Germania, la Magdeburg, din care Berlinul va plăti 10 miliarde.

Camera curată de la Politehnică

Anunțul privind fabrica din România se lasă însă așteptat. Contactat de Libertatea, fostul ministru Florin Spătaru spune că nu poate da numele companiei.

Acesta spune însă că în România se va face ceva.

„Nu pot să vă spun numele, tot ce pot să vă spun este că e un producător dintr-o țară europeană. Înțeleg că nu au luat încă o decizie. Între timp, s-a făcut la Politehnică acel proiect-pilot, unde se face o cameră curată (clean room – n.r.) și care beneficiază de fonduri europene”, a spus Spătaru, acum consilier de stat în echipa premierului Marcel Ciolacu.

Este vorba de cercetare în microelectronică și semiconductori. Proiectul a fost anunțat în data de 25 februarie 2024, conform Investenergy.ro.

De ce suntem evitați?

Profesorul de economie Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice (ASE) București, spune că României îi lipsesc atât banii, cât și capacitatea tehnologică, dar și politicieni capabili să înțeleagă importanța strategică a tehnologiilor de viitor.

Fabricile de cipuri costă miliarde de euro și pentru ca o companie să investească sume mari în România este nevoie de ajutoare de stat, iar investitorii trebuie să aibă o siguranță fiscală și că nu intrăm în recesiune.

„Ne lipsesc capacitatea tehnologică, capitalul și integrarea în ciclurile globale. Trebuie să avem discuții cu un producător global. Cehia are predictibilitatea fiscală, angajați specializați, plus că Cehia stă mai bine ca economie, România are dezechilibre macro. Părem mai riscanți. O companie care investește două miliarde de euro se uită la ratingul de țară, pentru că are un risc. Noi avem mari probleme”, spune Păun.

Producătorul de cipuri Nvidia a ajuns recent cea mai valoroasă companie la nivel global, depășind Microsoft și Apple, datorită freneziei privind investițiile în inteligența artificială.

Ura față de corporații ne ține în loc

Profesorul de economie mai spune că ura față de corporații și discuțiile continue despre suprataxarea multinaționalelor îndepărtează marile companii.

„Noi nu avem discuțiile interne despre asta. Pentru că noi avem încă discursuri de genul «suntem colonia altora» etc. Iar străinii văd aceste lucruri. Mesajele antiglobaliste și anticapitalism ne afectează. Plus că noi avem mereu discuții de genul să suprataxăm multinaționalele”, continuă profesorul de economie.

„Dacă nu aveam fonduri europene, am fi în recesiune”

Mai mult, acesta spune că în ultimii ani, România a pierdut unele dintre cele mai mari companii, care au preferat să plece.

„Pentru mine e dramatic că pleacă companii din energie ca Exxon, Enel, CEZ. Până la cipuri, noi avem industrii unde avem resursa la botul calului, dar noi facem importuri. La îngrășăminte sau mase plastice, de exemplu. Producem tomate, dar nu facem sosul de tomate. Noi dacă nu aveam fonduri europene, am fi în recesiune. Nu avem un plan de integrare a României în marile lanțuri globale”, conchide Păun.

Am ratat aproape tot ce se putea

România a mai ratat în trecut investiții masive pentru care era în cărți.

În 2016, fostul vicepremier și ministru al economiei Costin Borc anunța că „negociază cu un constructor de vehicule electrice” construirea unei fabrici, sugerând că e vorba de Tesla.

„Există ceva discuţii la nivel incipient. Mai lipsea să mă întrebaţi dacă este o companie al cărei nume începe cu «T» şi se termină cu «esla». S-ar putea. S-ar putea”, spunea Borc.

Tesla a ales însă Germania, unde a construit o fabrică de 4 miliarde de euro lângă Berlin, cu un ajutor de stat de 1 miliard de euro.

De asemenea, constructorul chinez BYD a anunțat în decembrie 2023 o fabrică de mașini electrice în Ungaria, la Szeged, lângă România, conform AP.

Concomitent, Polonia a devenit al doilea producător mondial de baterii pentru mașini electrice, după China, depășind însă Statele Unite, după o investiție masivă a LG.

Mercedes, Audi și BMW

Mai departe în timp, România a pierdut și alte investiții: în 2008, Mercedes alegea Ungaria în dauna României pentru realizarea unei fabrici din cauză că țara noastră nu avea autostrăzi.

Zece ani mai târziu, BMW alegea tot Ungaria, pentru o fabrică la Debrecen, deși oficialii companiei au avut mai multe discuții cu autoritățile române.

De asemenea, Audi a ales tot Ungaria pentru o fabrică de motoare la Gyor.

România pierde investiții de miliarde de euro. Marile companii de tehnologie fac software în țară, nu cipuri. Profesor de economie: „Avem resursa la botul calului”

Foto ilustrativ: 123rf

Vezi subiectele la proba la matematică la Evaluare Naţională 2024, iar de la ora 13.00, rezolvarea subiectelor la matematică – Evaluare Naţională 2024!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (9)

marian.pricop   •   06.07.2024, 16:12

Nu se face pentru ca politicienii noștri nu pot fura de acolo. Fix ca la fonduri europene. Au încercat ei sa fure din fonduri UE, dar ori sunt prinși, ori nu sunt lăsați. Atâta timp cât ei nu își pot băga mâinile unduroase în bani, nu se face nimic.

K476   •   27.06.2024, 02:05

Piata de hw este ff specifica, doar o mica parte merge la taraba restul este pe contract. Chestiile industriale nu se produc pe stoc . Ca fabrica, s-au dus cele nationale cum era pana in anii 90. Acum ai o fabrica in Ro, una in africa, una in america de sud. Daca unii vor salarii, sau se impute legislatia, razboi, recolte, pui lacatul si muti productia. HQ unde se face strategia si proiectarea si tot este acolo unde este investitorul si tine de el cat este de nationalist, sau cat este de protejat de statul tarii lui. Dacia este o exceptie ca au pastrat o mare parte de HQ si au mai adus si altele, dar HQ ala mare este in FR. Marile corporatii au initiativa locala limitata, sau mai deloc. Avem nevoie de investitori Ro aparati de stat, altfel o fabrica ca oricare alta cu joburi ieftine si produse pe care nu le vede nimeni.. nici nu conteaza ce fabrica. Si da, aia care dau biciclete si ochelari.. psdei, pnlei.. bugetarii de familie , nu au viziune aici.

constantin_fl   •   26.06.2024, 21:31

Din interior sunt doua probleme mari: (1) lipsa angajatilor disponibili: In orasele in care ar exista know-how pentru slujbele de proiectare (deci orase mari universitare) nu exista destul personal pentru slujbele de jos; firmele mari de hardware sunt, acum, foarte nemultumite de angajati pe care ii gasesc, problema lor fiind ca pe software sa plateste mai bine si pe termen lung angajatul are mai mult flexibilitate. (2) Contributia redusa promisa de statul roman: suna nationalist, dar asteptarea firmelor este ca mare parte din fabrica sa fie finantata de statul roman; o problema aici este ca finantarea directa dupa aia e taxata de Bruxelles ca ajutor de stat. In final, daca faci socoteli, este discutabil cat de avantajos este pentru statul roman sa aiba o fabrica mare comparativ cu situatia actuala in care angajatii sunt raspanditi la firme mici. Parerea mea e ca o fabrica mare nu e de dorit, decat daca este o investitie cvasiintegrala privata intr-o zona defavorizata

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
FANATIK.RO
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o zi
Observatornews.ro
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o zi
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii
HOROSCOP
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI