La un moment dat, fie ca e vorba de casatorie, un serviciu mai bun sau studii, suntem nevoiti sa ne schimbam domiciliul dintr-o localitate in alta. Nu putini dintre noi sunt insa aceia care se muta doar cu bagajul, in buletin figurand pe vechea adresa si omitand sa-si schimbe actul de identitate sau sa-si puna viza de resedinta (flotant).
Daca v-ati mutat temporar este bine sa declarati acest lucru Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor pe raza caruia locuiti temporar. In felul acesta, sunteti mai usor de gasit daca se intampla ceva. ‘Mentiunea de resedinta se inscrie in actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuieste mai mult de 15 zile la adresa la care are domiciliul secundar’, ne-a spus Sergiu Mocanu, directorul executiv al Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor, din Municipiul Bucuresti. ‘Modalitatea de acordare a vizei de resedinta este prevazuta in Ordonanta de Urgenta nr. 97/2005 in Hotararea de Guvern nr. 1375/2006’, a adaugat acesta.
Acest lucru nu este valabil daca v-ati mutat definitiv. In acest caz trebuie sa va schimbati adresa trecuta in buletin.
Cel interesat de inscrierea vizei de flotant in actul de identitate trebuie sa completeze o cerere, pe care, insotit de proprietarul apartamentului inchiriat, o va depune la Evidenta Populatiei din sectorul sau din localitatea de care apartine.
Persoanele care isi schimba temporar domiciliul sunt obligate sa ceara inscrierea in cartea de imobil la noua locuinta, in termen de 15 zile de la mutare.
Amenda este intre 40 si 80 de lei
Potrivit legii, in cazul in care aceasta dispozitie nu e respectata, si sunteti gasit fara viza de flotant, puteti fi sanctionat cu amenda de la 40 lei la 80 lei.
Procedura de acordare a vizei de resedinta este aceeasi la nivelul intregii tari.
Care sunt actele necesare:
– cererea pentru inscrierea mentiunii privind stabilirea resedintei;
– actul de identitate in care urmeaza sa se inscrie mentiunea de stabilire a resedintei;
– documentul cu care face dovada adresei (contract de vanzare-cumparare, inchiriere, comodat etc.).
Catalina Bradis