Dar momentul în care stresul atinge punctul culminant este cel în care candidatul ajunge la interviu. Stresul are o mulţime de efecte asupra oamenilor: îi poate face să tremure, să intre în panica, să vorbească prea mult, să se agite sau să îşi piardă ideile, scrie ejobs.ro.
Iată în continuare câteva tehnici simple care te pot ajuta să te linişteşti şi să te relaxezi când te simţi stresat înaintea unui interviu.
Înainte de interviu
Punctualitatea la un interviu este una din cele mai importante aspecte de care trebuie să te asiguri; nu-ţi provoca inutil situaţii de stres, încearcă să ajungi cu 10 minute înainte de începerea interviului.
Dacă vei ajunge prea devreme, vei aştepta şi vei fi îngrijorat, iar dacă vei ajunge prea târziu, va trebui să te grăbeşti şi nu vei avea timp să iţi pui ideile în ordine pentru interviu.
Imaginează-ţi
Îţi poţi transforma visele în realitate: foloseşte-ţi imaginaţia pentru a-ţi păstra calmul pe parcursul unui interviu. Vizualizarea reprezintă o tehnică de relaxare, cu ajutorul căreia iţi creezi în minte imaginea unei situaţii stresante, pe care o rezolvi cu succes. Astfel, te pregăteşti psihic pentru a face fata cât mai bine situaţiei reale. Exersează succesul în imaginaţia ta şi curând vei avea parte de el şi în realitate.
Relaxează-te
Un candidat relaxat este un candidat încrezător în propriile capacitaţi. Demonstrează-i intervievatorului ca eşti calm, liniştit şi încrezător pe parcursul discuţiei cu acesta şi te va considera potrivit pentru job.
Iată câteva sfaturi pentru a-ţi păstra calmul pe parcursul interviului:
- Respira rar şi adânc (şi desigur, silenţios).
- Stai drept pe cât posibil, şi nu iţi încrucişa braţele sau picioarele, tine-le relaxate.
- Vorbeşte rar şi fă pauze dese de respiraţie.
- Zâmbește, este contagios!
Ia pauze, nu intra în panică
Pe parcursul oricărui interviu se întâmplă ceva care nu decurge conform planurilor tale: fie are loc o pauză prea lungă, în care tăcerea devine apăsătoare, fie te bâlbâi sau nu iţi găseşti cuvintele pentru a răspunde unei întrebări dificile. NU intra în panica!
Este mai uşor să iţi controlezi frica şi panica pe măsură ce simţi ca acestea apar, decât să te relaxezi când deja ţi-ai pierdut calmul şi controlul asupra ideilor.
Aşa că, ia o pauza în momentul în care simţi ca începi să intri în panică, repetă în gând ca poţi trece peste acest moment, răsuflă adânc, concentrează-te şi reia interviul.