Știrile care vin din Afganistan arată cum capitalele regionale cad ca piesele de domino în mâinile talibanilor. Sâmbătă, 14 august, au anunțat că au capturat Gardez. A urmat orașul Jalalabad, un oraș-cheie din estul țării, pe care l-au cucerit fără lupte, potrivit BBC.
„Nu au fost violențe în Jalalabad, deoarece guvernatorul s-a predat talibanilor. A fost singura modalitate de a salva viețile civililor”, a declarat un oficial afgan pentru agenția Reuters.
După ce SUA și aliații au anunțat retragerea din Afganistan, previziunile erau sumbre și indicau acest scenariu. Totuși, rapiditatea cu care se mișcă insurgenții este uluitoare.
Retragerea forțelor armate americane și aliate din Afganistan a început pe 1 mai și urmează să se încheie pe 31 august 2021. Pe 13 august, talibanii anunțau deja că au control asupra Kandaharului și avansează spre capitala statului, Kabul.
Într-un raport secret al SUA, dat publicității în această săptămână, se estimează că talibanii ar putea ataca Kabulul în câteva săptămâni, iar guvernul s-ar putea prăbuși în 90 de zile. S-a dovedit a fi nu o estimare sumbră, ci una extrem de optimistă, căci Kabul a fost cucerit într-o singură zi, fără confruntări sângeroase.
Astfel, în doar 10 zile, talibanii au preluat controlul în marea majoritate a ţării, au ajuns la porţile capitalei Kabul, au înconjurat-o și apoi au cucerit-o.
Cum au avansat talibanii
Pe 13 august, guvernul deținea controlul în două mari orașe – Kabul și Mazar-i-Sharif (în nord) -, iar talibanii cuceriseră Kandaharul și Lashkar Gah (în sud), Heratul (în vest) și Ghazni (în est).
Deși forțele insurgente au reclamat o mare parte din țară, există și multe teritorii încă disputate.
Într-un grafic, realizat de agenția de știri AFP, talibanii par să dețină controlul unei porțiuni și mai vaste din Afganistan – teritoriile aflate sub controlul lor sunt colorate cu portocaliu:
Acum, în afară de Kabul, numai câteva oraşe mici se află încă sub controlul guvernului. Dar acestea sunt dispersate şi izolate de capitală şi nu mai au o mare valoare strategică.
Satele din Afganistan, ușor de cucerit
Cum s-a ajuns în această situație explică explică Andrew Watkins, senior analist specializat în Afganistan, de la think tank-ul International Crisis Group, într-un interviu pentru vox.com.
„Începând cu trei luni în urmă, la sfârșit de mai și apoi în iunie, și prinzând viteză în iulie, talibanii au lansat o campanie de ofensivă care a măturat țara într-o manieră nemaivăzută de când SUA a intervenit, la sfârșitul anului 2001”, spune specialistul.
Aproape 400 de raioane sunt în Afganistan, explică specialistul. Un raion e un centru administrativ, care uneori înseamnă un sat care acoperă o suprafață foarte mare, comparabilă chiar cu un stat ca Rhode Island.
Avansul talibanilor poate fi explicat, așadar, prin această hartă a centrelor administrative pe care guvernul afgan consideră că le conduce. „În realitate, singura lor prezență sau afirmare a autorității putea fi un centru raional unde aveau vreo două clădiri, protejate de o mică forță militară sau de poliție, ori uneori doar de o miliție echipată și plătită de guvern. Și asta e tot. Asta e singura prezență a guvernului din tot raionul, pentru kilometri în jur, în orice direcție”, explică Watkins.
Totuși, expertul e de părere că nu poate fi vorba de un control de facto al talibanilor în aceste raioane, pentru că „nu și-au stabilit un guvern din umbră” sau nu au lăsat o garnizoană de luptători care să controleze regiunea.
„Jumătate din țară a ieșit de sub controlul guvernamental”
Andrew Watkins spune că este mai ușor de răspuns la întrebarea: „Cât de mult teritoriu a pierdut guvernul de la Kabul?”. Din cele 400 de raioane, autoritățile au fost alungate sau au abandonat aproape 200 de centre administrative, în ultimele trei luni.
Când întrebăm cum am ajuns aici, când dintr-o dată, în numai o săptămână, 9 din 34 de capitale regionale au căzut în mâinile talibanilor, răspunsul este, ei bine, jumătate din țară a ieșit de sub controlul guvernamental în ultimele trei luni și nu a mai avut o zonă-tampon care să protejeze acele capitale.
Andrei Watkins, analist, pentru vox.com:
De atunci, talibanii au continuat să cucerească capitale regionale. Acum, dețin controlul în 23 din cele 34 de capitale. Alte 14 capitale au cedat, în doar câteva zile.
Armata afgană, populată cu „soldați fantomă”
Prezența slabă a forțelor guvernamentale în teritoriu este o problemă remarcată și de alți analiști, dar și de însăși oficialii afgani și aliați. Unul dintre raioane a căzut în fața a zece talibani, a povestit un oficial afgan pentru „The New York Times”.
În alte regiuni, armata s-a retras fără să tragă nici măcar un singur foc, relatează BBC.
Forțele de securitate afgane – armată, aviație și poliție – numără 300.000 de oameni, însă numai pe hârtie. În realitate, nu au fost recrutați niciodată soldații necesari, conform BBC.
Corupția din rândul comandanților a dat naștere unor batalioane de „soldați fantomă”, care nu erau angajați, dar pentru care se plăteau salarii, ce intrau în buzunarele șefilor.
Jack Watling, de la Royal United Services Institute, declară pentru BBC, că armata afgană nu a știut niciodată cu precizie câți soldați are de fapt.
De asemenea, armata a primit foarte multe fonduri, în special de la SUA. În cel mai recent raport, din iulie 2021, se arată că peste 88 de miliarde de dolari s-au cheltuit pe securitate. Oficialii spun însă că nu se știe cât de eficient au fost cheltuiți acești bani.
„Răspunsul va fi dat în final de rezultatul luptelor de pe teren”, spune pentru BBC John Sopko, inspectorul special pentru reconstrucția Afganistanului, numit de Congresul SUA în 2012.
Nu se știe cât de mulți sunt talibanii
De cealaltă parte a baricadei, forța talibanilor e și mai greu de măsurat. Americanii estimează în jur de 60.000 de insurgenți, însă aceștia pot primi ajutor de la miliții și alți susținători, așa că numărul poate depăși 200.000 de oameni.
Principalele venituri ale talibanilor vin din comerțul ilicit cu droguri, însă primesc fonduri și din partea unor terți, cum e Pakistanul, susține BBC. De armament fac rost și când cuceresc un oraș: recent, au capturat echipamente de la forțele afgane, pe care acestea le primiseră de la americani (mașini Humvee, mitraliere, mortiere și artilerie).
Armata afgană nu are un plan de bătaie
Un alt atu al forțelor insurgente este că au cucerit câteva puncte-cheie de frontieră. În prezent, controlează 6 din cele 12 puncte de frontieră, inclusiv vama Spin Boldak, de la granița cu Pakistanul. Taxele vamale intră acum în buzunarele talibanilor.
Comerțul a scăzut, din cauza luptelor interne, însă numai vama Islam Qala, de la frontiera cu Iranul, generează venituri de până la 20 de milioane de dolari pe lună, scrie BBC.
Un fost ofițer britanic, care lucrează în prezent la Institute of Strategic Studies, consideră că forțele insurgente au o strategie de luptă mult mai bună decât cea a armatei afgane.
„Dacă ar fi să se facă un plan de campanie, mi-ar fi foarte greu să vin cu ceva mai bun de atât”, comentează Ben Barry pentru BBC. Specialistul face referire la atacurile din nord și vest, și nu în fiefurile lor tradiționale, din sud.
În acest timp, armata afgană nu a venit decât cu promisiuni că va recuceri teritoriile pierdute. Ben Barry crede că există un plan, totuși, de a apăra marile orașe, cum este Lashkar Gah. Însă guvernul afgan pare mai degrabă preocupat de certuri și de destituirea generalilor.
O prezență continuă: jumătate din populație trăia sub talibani în 2017
Talibanii au deținut controlul asupra unor regiuni și în perioada în care în Afganistan erau trupele SUA și aliate.
Dintr-un studiu BBC din 2017 reiese că insurgenții controlau câteva raioane – în jur de 12. Însă erau activi și în alte părți din țară, unde organizau adesea atacuri, se mai arartă în studiu.
„Atunci, se raporta că aproximativ 15 milioane de oameni – jumătate din populație – trăiesc în zone fie controlate de talibani, fie zone în care talibanii erau prezenți și organizau cu regularitate atacuri împotriva forțelor guvernamentale”, scrie BBC.