Pentru ca acest tip de comert poate fi in detrimentul consumatorilor, inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au alcatuit un ghid al cumparaturilor de la magazinele fara spatii comerciale. Solicitati incheierea contractului la achizitionarea produselor si serviciilor care au valoarea de peste 500.000 lei. ,,Numai in aceste conditii legea va apara. Contractul trebuie sa stipuleze obligatoriu clauza expresa despre dreptul de denuntare unilaterala (n.r. rezilierea contractului), cu litere mari si aproape de locul rezervat pentru semnatura consumatorului,,, ne-a declarat Ioan Stefan cel Mare, inspector sef la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor Bucuresti. De asemenea, contractul trebuie sa contina numele si adresa comerciantului fata de care consumatorul poate sa-si exercite acest drept.
In termen de 7 zile lucratoare, consumatorul poate renunta la contract fara invocarea vreunui motiv. Termenul de sapte zile poate fi calculat astfel:
de la data incheierii contractului, daca aceasta este concomitenta cu data livrarii produsului;
de la data incheierii contractului de prestari servicii;
de la data primirii produsului de catre consumator, daca livrarea a fost efectuata dupa data incheierii contractului.
In cazul in care comerciantul a omis sa informeze consumatorul despre dreptul de denuntare unilaterala a contractului, sau daca informatia a fost incompleta ori gresita, astfel incat nu ar putea permite exercitarea unui asemenea drept, termenul de 7 zile lucratoare se prelungeste cu 60 de zile lucratoare.
,,Pentru a renunta la contract, consumatorul trebuie sa anunte comerciantul in scris. Scrisoarea trebuie sa fie recomandata cu confirmare de primire,,, a continuat Ioan Stefan cel Mare. Aveti grija ca data expedierii scrisorii sa se incadreze in termenul prevazut in contract.
In cazul rezilierii contractelor, produsele pot fi returnate in urmatoarele conditii:
in starea in care au fost primite, cu eventualele modificari necesare examinarii acestora;
cu gradul normal de uzura, cauzat de folosirea conform instructiunilor de utilizare care i-au fost aduse la cunostinta.
In cazul contractelor de prestari de servicii, dreptul de denuntare nu poate fi exercitat asupra serviciilor deja prestate conform conditiilor contractuale.