Oamenii se trezesc ca pensia le-a fost recalculata si au iesit cu datorii la stat de milioane de lei. Cristea Tudor are de platit statului 4.300.000 lei debite, iar pensia i-a fost micsorata cu 800.000 lei, dupa ce casa de pensii teritoriala a recunoscut ca i-a calculat drepturile gresit.
Singura rezolvare a problemei se poate obtine doar in instanta, ne-au spus oficialii Casei de Pensii. Cu o copie a deciziei prin care vi s-au intocmit debitele va prezentati la judecatorul de serviciu de la registratura Tribunalului Municipiului Bucuresti, sectia V – civila. Atasat de copie trebuie sa faceti contestatia in care expuneti pe scurt motivul pentru care nu consideratia corecta decizia Casei de Pensii. De regula, trebuie sa sustineti ca pensia a fost calculata in baza documentelor intocmite de unitatea la care ati lucrat cu respectarea legilor in vigoare.
Corpul de Control al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale a constatat ca s-a gresit in favoarea pensionarilor in cele mai multe dintre cazuri, fie ca a existat o complicitate intre acestia si functionarii care le-au intocmit dosarul, fie ca legea, destul de ambigua, a permis astfel de greseli de interpretare in calculul pensiei. Evident ca debitorii se simt nedreptatiti cand vad ca pensia li se injumatateste dintr-o eroare care nu le apartine si cer anularea in justitie a deciziilor prin care li s-au intocmit debite.
Erori in calculul pensiilor nu s-au identificat in cazul celor care au pensii mari, primele luate de altfel la control.