La începutul lunii august a acestui an, scandalul plăcuțelor de înmatriculare a încins din nou spiritele între Serbia și Kosovo, semn că tensiunile din regiunea Balcanilor de Vest sunt departe de a fi consumate. Pe fundalul lor, o generație de tineri speră încă la integrare europeană și vor să trăiască visul american. Krenare Buzhala studiază antropologie culturală și lucrează la proiecte educaționale pentru tineri în cadrul organizației Seed din Priștina, Kosovo, și a povestit pentru Școala 9 cum vede viitorul țării sale.
Tinerii încearcă să fie „mai open-minded decât părinții noștri”
–Cum vede tineretul din Kosovo conflictul înghețat dintre statul vostru și Serbia, de exemplu, cel privind plăcuțele de înmatriculare? Ce părere aveți voi, tinerii, despre această situație?
-După cunoștințele mele și ale oamenilor din jurul meu, nu acordăm prea multă atenție dinamicii politice dintre țara noastră și vecinii noștri din Serbia. Mulți dintre noi avem prieteni din Serbia și alegem calea diplomatică pentru a discuta despre situația noastră.
Pentru mine a fost o situație ciudată atunci când a avut loc reglementarea plăcilor, dar nu urmăresc știrile de aici, așa că nu sunt sigură cum afectează viața de zi cu zi între țările noastre.
Am întâlnit oameni care locuiesc în Mitrovica, care este separată în două „orașe”: Mitrovica de Nord, unde majoritatea, poate chiar întreaga populație, este sârbă, și Mitrovica de Sud, unde cei mai mulți sunt albanezi. Știu că pentru ei este mult mai greu să trăiască acolo decât pentru noi toți. Am observat că modul în care vorbim și „judecăm” sârbii nu e un discurs de ură, ci mai degrabă unul de deschidere, încercând să fim mai open-minded decât părinții noștri.
„A te integra în propria societate este o provocare zilnică”
–Cum este să fii tânăr în Kosovo? Care este atitudinea tinerilor de aici față de Uniunea Europeană și față de lumea occidentală în general?
-Suntem la fel ca majoritatea tinerilor din regiune, tineri care își doresc să fie parte a UE. Suntem și noi la fel de visători ca tinerii din Uniunea Europeană – acesta este comentariul pe care mi-l fac turiștii, mai ales prietenii mei care vin să viziteze Kosovo. Sunt surprinși când vin aici și văd stilul nostru de viață și moda. Cred că ducem aceeași viață, dar nu prețuim bunurile ca orice altă țară.
Ne place să avem o viață distractivă și extrovertită, așa că cei mai mulți dintre noi încearcă să studieze în străinătate și să călătorească cât de mult pot. Vedem multe oportunități care zac în jurul nostru, în țările UE și nu numai, și cu siguranță visăm mult cu ochii deschiși, așa că vom munci din greu pentru a ne atinge obiectivele.
Dar pentru o persoană care trăiește în Kosovo, în special pentru o femeie tânără, viața este grea și plină de provocări; va trebui să muncești de două ori mai mult decât bărbații de vârsta ta sau chiar mai mult, pentru a câștiga suficient cât să duci o viață decentă, pentru a studia, pentru a avea un loc de muncă bun.
Este o provocare pentru că mentalitatea este diferită de la o generație la alta, părinții noștri au trăit într-o altă perioadă, cu probleme diferite. Dar noi am crescut ascultând muzică americană și vizionând filme americane, așa că, în consecință, trăim stilul de viață american/european într-o țară postbelică, împărtășind valorile și credințele noastre printre oameni care au altele diferite. Așadar, a te integra în propria societate este o provocare zilnică, pe care o resimțim din plin.
„Țara noastră iubește Statele Unite ale Americii. Îi numim frații și surorile noastre americane”
–Ai participat recent la un program finanțat de Departamentul de Stat al SUA. Consideri că SUA face suficient pentru a asigura securitatea în regiune? Care sunt așteptările tale față de actorii politici occidentali?
-Ei bine, marele meu vis american a devenit realitate datorită acestui program și acestei oportunități extraordinare, pe care mă simt atât de norocoasă că am avut-o! Țara noastră iubește Statele Unite ale Americii, le suntem recunoscători pentru ajutorul lor și de fiecare dată când ne confruntăm cu o dificultate, ei vin pe primul loc, ca o mare resursă de ajutor.
Cred că modul în care funcționează politica este întotdeauna în interesul a două sau mai multe părți/țări. Nu cred că am primit pur și simplu ajutorul fără ca ei să aibă nimic de câștigat de la noi, cred că există ceva așa cum ar trebui să fie, ceva în schimb.
Între Kosovo și SUA, relația este și cred că va fi întotdeauna bună, noi îi numim frații/surorile noastre americane. Pe un conflict lung sau un război rece între Rusia și SUA, atâta timp cât Rusia sprijină Serbia, SUA ne vor sprijini pe noi și alte țări vulnerabile.
Interviul complet, în Școala 9.