O situatie absolut aparte din acest punct de vedere se manifesta intr-un bloc dintr-un cartier clujean. Nu mai putin de trei familii care locuiesc acolo datoreaza asociatiei de locatari peste un miliard de lei. Si nu impreuna, ci fiecare in parte! Este, foarte posibil, unul dintre blocurile din Romania cu cei mai mari datornici, iar cu datoria totala de peste 4,2 miliarde de lei, care creste pe zi ce trece, imobilul in cauza ar putea concura, in curand, datornici "clasici" la buget de tipul combinatelor industriale.
Din cauza sistemului strict de penalizari aflat la dispozitia administratorilor, cele trei familii din Cluj au doborat orice record consemnat in materie de datorii la plata cheltuielilor de bloc: practic, cu fiecare ora, datoria lor creste cu peste 100.000 de lei, iar cu fiecare zi, cu peste 2,5 milioane. Conform legii, familia Rotar, care datoreaza aproximativ 1,3 miliarde la cheltuielile de bloc, e taxata cu peste 2,6 milioane de lei pe zi de intarziere (aproximativ 108.000 lei/ora)! Practic, datoria familiilor in cauza se va mari sensibil chiar si in timpul in care dumneavoastra veti fi citit acest articol, iar plata integrala a birurilor e greu de imaginat: de exemplu, ca sa scape de restanta de peste un miliard, unul dintre datornici ar trebui sa-si dea lunar pensia vreme de mai bine de un secol.
Cu 10 scari, 425 de apartamente si aproape 1.400 de locatari - practic populatia unui sat de marime medie -, blocul S4, de pe strada Ion Antonescu, din cartierul clujean Manastur, se numara printre cele mai mari din Transilvania. Trei din cele 139 de familii pe care le adaposteste au restante la intretinere care depasesc tristele recorduri consemnate in ultimii ani.
3,7 miliarde de lei. Atat datoreaza la plata cheltuielilor familiile Rotar (aproximativ 1,3 miliarde, plus 5 milioane restanta la plata impozitelor), Cristea (tot 1,3 miliarde) si Mora (cu 1,1 miliarde). Vina e, in parte, a lor, in parte a sistemului rigid dupa care se calculeaza penalitatile. Totalul datoriilor locatarilor din bloc e de 4.285.630.390 lei. "In ultimii ani, 40 de familii au fost nevoite sa-si vanda apartamentele ca sa-si plateasca datoriile. In acest moment, ne judecam cu alti datornici, asa ca numarul ar putea creste", spune presedintele blocului, juristul Radu Camarasan. Calvarul familiei Rotar a inceput in 1998. Atunci, Alexandru Rotar a acceptat sa gireze cu apartamentul un imprumut de 5.000 de marci, in favoarea cumnatului sau. Debitorul nu si-a achitat datoria si, in scurt timp, apartamentul a devenit proprietatea unui camatar, Calin Ioan Radut. "Din acel moment, nu am mai platit cheltuielile de bloc, pentru ca apartamentul nu mai era pe numele nostru. Am reinceput sa achitam intretinerea din ianuarie 2002, dupa ce instanta ne-a dat dreptul sa locuim aici", explica Finuca Rotar, sotia lui Alexandru Rotar.
Cei doi au un venit lunar de 2,8 milioane de lei, provenit din pensia femeii si salariul barbatului, care lucreaza la piata. Au doi copii, de 18, respectiv 21 de ani, fara venituri stabile. Sotii Rotar cred ca au fost inselati de Calin Ioan Radut, dar au pierdut ultimul proces cu acesta, judecat de Curtea de Apel din Cluj in 2001. "Are relatii peste tot, inclusiv la Curtea de Apel, asa ca am ramas fara apartament, dar cu niste datorii astronomice. Pe care nu stim cum vom putea sa le platim", spune femeia. Daca si-ar da lunar toata pensia, i-ar trebui peste 100 de ani ca sa acopere datoria de 1,3 miliarde de lei (acumulata pana in decembrie anul trecut). Familia Rotar a scapat de un nou proces cu asociatia, pentru ca nu mai este proprietara apartamentului. Actualul proprietar nu a putut fi gasit.
Din pacate, situatia asociatiei de locatari din blocul S4 nu e singulara. Aproape jumatate de milion de romani risca sa isi piarda locuintele, sufocati de datorii si penalitati. Putini sunt insa cei care au datorii de peste un miliard, cel putin din datele existente. Dar, daca tinem cont ca, adesea, datele reale sunt mai negre decat cele oficiale, e posibil ca tabloul de ansamblu sa fie chiar mai trist decat atat.
Datoriile la intretinere ajung la asemenea valori din cauza penalizarilor. "Conform statutului asociatiei si Legii 114, a locuintelor, restantele ce depasesc 30 de zile puteau fi penalizate cu 1% pe zi. La o datorie de 1 milion, se ajungea la penalizari de 300.000 pe luna, care cresteau apoi in progresie aritmetica, cu fiecare zi. Ulterior, tocmai ca sa se limiteze datoriile imense, penalizarile s-au redus la 0,2% pe zi", explica juristul Radu Camarasan. El spune ca, fara penalizari, datoria familiei Rotar, acumulata din 1998 incoace, s-ar ridica la cel mult 100 de milioane. "Daca ar veni cu acesti bani, am mai putea discuta despre reducerea penalitatilor, desi, in fapt, si astea trebuie platite. Asa e legea", spune Camarasan.
Datoriile celor care locuiesc in blocul S4 din cartierul clujean Manastur ating fabuloasa suma de 4.285.630.390 lei!