Tribunalul București a decis de curând ca firma Dedeman să-i plătească reclamantului A. C. V. daune morale în valoare de 50.000 de lei. Cum acesta solicitase 600.000 lei daune materiale și 400.000 lei daune morale, cazul a ajuns la Curtea de Apel, mai ales că și firma din Bacău a făcut contestație.
În acțiune, reclamantul a relatat că, la data de 29 septembrie 2018, se afla în magazinul Dedeman Băneasa din București pentru a cumpăra materiale de construcție, moment în care ”la raionul cu țevi metalice, după ce a luat din raft ce avea nevoie, fără a acționa în vreun fel asupra celorlalte produse ramase la raft, i-au căzut în cap, în zona frontală și cea parietală, două țevi metalice cu dimensiune 60x40x2, lungi de 2 metri (rectangular), acestea fiind așezate la o înălțime considerabilă”.
Bărbatul a fost transportat la spital și, după producerea accidentului, a avut nevoie de însoțitor, neputând să conducă, îngreunându-i astfel și situația soției sale.
Totodată, ca urmare a accidentului a rămas și cu cicatrici în locurile în care s-au produs loviturile, însă cea din zona frontală este cea vizibilă.
Mai mult, acesta a susținut că și-ar fi pierdut locul de muncă de la o firmă de asigurări, iar trauma suferită l-a obligat să meargă la psiholog pentru a se trata de sindrom de stres posttraumatic. Bărbatul a depus și plângere penală împotriva firmei.
Dedeman a cerut respingerea acțiunii, dar a adăugat că, în cazul în care se va admite cererea de chemare în judecată, să fie diminuate daunele materiale doar la cheltuielile medicale pentru care poate fi stabilită legătură de cauzalitate cu evenimentul produs în magazin, iar cele morale să fie de maximum 1.000-1.500 euro.
”Incidentul a avut loc într-o zonă în care nu era perfect vizibilă camerelor de supraveghere video, astfel încât nu cunoștea exact ce și cum s-a întâmplat în realitate”, spun reprezentanții firmei.
Aceștia au mai susținut că ”a avut loc doar un traumatism craniu – cerebral minor. Starea de sănătate a reclamantului nu a necesitat internare. Acesta fiind consultat și tratat de la început și până în prezent în ambulatoriu, adică fără a necesita spitalizare”.
În întâmpinare, societatea a mai menționat că i-a oferit lui Viciu 7.000 de lei pentru soluționarea pe cale amiabilă și echitabilă a situației, dar pe baza unor documente care să certifice prejudiciul material. Victima a refuzat oferta.
Tribunalul a stabilit: că ”este incontestabil faptul că accidentul suferit de reclamant a influențat sănătatea și posibilitatea acestuia de a-și desfășura activitatea în domeniul avut anterior accidentului (cel al a asigurărilor)”
De aceea, ”în considerarea unei reparații echitabile a traumei suferite de reclamant în urma accidentului și a consecințelor sale, tribunalul apreciază că suma de 50.000 lei corespunde unei juste și echitabile compensații morale.” A fost respinsă solicitarea de daune materiale. Ambele părți au depus apel, primul termen nefiind încă stabilit.
Este cel de-al doilea caz din ultimii ani în care societatea Dedeman a fost chemată la bară pentru o asemenea situație.
Printr-o sentință definitivă, din noiembrie 2018, firma cu sediul în Bacău a fost obligată la plata a 6.000 de euro daune morale către un bărbat din Iași, după ce o coală de tablă aflată în căruciorul unui alt client a căzut şi l-a tăiat la un picior.
În primă instanță, bărbatul rănit obținuse daune de 10.000 de euro.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro