100 de rromi si-au depus dosarele pentru a deveni ofiteri si subofiteri in cadrul Politiei.
Politia romana va fi revigorata prin prezenta a 100 de cadre noi, din randul tiganilor. Partida Rromilor si-a mobilizat membrii cu scoala din Bucuresti, pentru a deveni oameni ai legii. Dosarele lor vor fi analizate de Inspectoratul General al Politiei, dupa care candidatii vor fi instruiti si vor intra in paine.
Cornel Stan (34 ani) este unul dintre pretendentii la titlul de subofiter. De profesie muncitor, la o firma de constructii, Cornel vrea sa se afirme in politie, caci, spune el, dorinta de a face dreptate il copleseste. „De mic ma jucam de-a hotii si vardistii cu prietenii si eu eram cel care ii prindea pe raufacatori. A fost visul meu dintotdeauna sa ajung politist, iar copiii mei sunt foarte mandri ca mi-am depus candidatura si ca poate ma vor vedea in uniforma. Acum nu castig mare lucru si nici nu am satisfactii profesionale, asa ca mi-as lasa serviciul fara regrete. Stiu ca in politie nu sunt salarii mari, dar nu banii conteaza pentru mine. Vreau sa fiu un bun profesionist si mai ales sa incerc sa previn unele conflicte in randul rromilor. Dupa parerea mea, activitatea de preventie este foarte importanta. Am sa fiu drept cu toti si n-am sa fac discriminari”, promite Cornel. Fiecare din cei 100 de rromi care si-au adus dosarul la filialele Partidei Rromilor a primit o recomandare calduroasa din partea conducerii organizatiei. Printre ei sunt si 7 fete care au ales sa-si schimbe profesia, in speranta ca isi vor ajuta „semenii”. Una dintre ele este foarte convinsa ca in momentul actual rromii sunt discriminati in relatia cu politia. „Numai pentru ca ai o culoare mai inchisa la piele, fara sa fi facut nimic rau, poti fi oprit pe strada si legitimat. Este evident ca politistii actioneaza mult mai dur cand au de-a face cu rromi”, ne spune viitoarea politista.
Constantin Padureanu, presedinte executiv al Organizatiei Partida Rromilor Social-Democrata, spune ca ideea cooptarii rromilor in structurile Ministerului de Interne a venit ca urmare a adoptarii HG 430 privind strategia de imbunatatire a situatiei acestei etnii. „Au fost oarecare probleme in selectarea celor care vor primi slujbe ca subofiteri si ofiteri, din cauza studiilor, dupa cum stiti majoritatea nu au incheiat liceul. Altii, carora le-am comunicat oferta venita din partea politiei, ne-au refuzat pentru ca au slujbe banoase si nu renteaza sa renunte la ele. Dupa verificarea si aprobarea dosarelor, oamenii nostri vor urma cursuri de instruire si in cateva luni vor incepe treaba”, ne-a spus Constantin Padureanu.