„Eu cred că în fiecare zi vom avea un nou record de cazuri, atât timp cât nu mai respectăm regulile. Principala cauză: nu mai purtăm mască, nu respectăm distanțarea socială. Riscăm să fim depășiți ca număr de pacienți, iar secțiile ATI și cele de boli infecțioase să nu mai aibă loc pentru pacienți”, a spus medicul Virgil Musta.
Dacă nu se iau măsuri, pandemia va exploda, sper să nu ajungem în situația Italiei, unde sistemul medical a fost copleșit. Eu cred că trebuie să fim responsabili, pentru a depăși acest moment.
Medicul Virgil Musta:
Putem evita o explozie a numărului de cazuri noi de coronavirus doar dacă respectăm recomandările autorităților, atrage atenția medicul.
Nu cred că s-a schimbat ceva în modul de transmitere a virusului, singura cauza pentru care am ajuns aici este nerespectarea regulilor. Toate aceste curente, în care lumea este îndemnată să nu le respecte, au dus la convingerea populației că nu mai trebuie să respecte nimic.
Numărul de cazuri a crescut și în zonele în care până acum erau doar câțiva pacienți. Sunt zone unde secțiile ATI sunt pline, la fel și cele de COVID, și se mută pacienții în alte județe, a subliniat Virgil Musta.
”Există o diferențiere între zonele țării, Brașov, Prahova, București, unde sunt multe cazuri, dar au început să crească și în zone unde până acum nu se înregistrau prea multe. În Timiș, aveam unu-doi pacienți pe zi internați, acum avem 10-12”, a explicat medicul.
Întrebat dacă se poate spune că acum este în România al doilea val al epidemiei de coronavirus, medicul Virgil Mustea a spus că nu știe dacă este vorba de al doilea val sau de un vârf al primului val.
După o perioadă în care lucrurile mergeau bine, am avut 3 luni de sacrificiu, acum trebuia să culegem roadele, să mergem în concedii, dar noi avem o creștere alarmantă a cazurilor. Această perioadă nebuloasă își va arăta colții peste 2-3 săptămâni.
Medicul Virgil Musta:
Medicul a mai spus că, în situația în care am ajuns, trebuie luate urgent măsuri care să țină epidemia de coronavirus sub control.
El a precizat că esențial este ca populația să respecte regulile de aur: distanțarea socială, purtarea măștii de protecție și evitarea locurilor aglomerate.
Trebuie cumva reglementată respectarea regulilor, sub o formă sau alta, trebuie penalizați cei care nu le respectă.
Medicul Virgil Musta:
Medicul a ținut să menționeze că purtarea măștii nu ne afectează libertatea, în schimb, nerespectarea măsurilor de limitare a răspândirii infecțiilor cu COVID-19 s-ar putea să ne ducă la o interdicție de a intra în alte țări.
”Sincer să fiu, încep să mă îngrijorez. Poate dacă nu am aștepta ca altcineva să ne protejeze și ne-am proteja singuri, vom putea trece mai bine peste această pandemie”, a atras atenția Virgil Mustea.
Medicul a spus că cel mai mare risc să ne infectăm cu coronavirus este în zonele aglomerate și în zonele închise, unde cantitatea de virus persistă în aer.
Este foarte important să nu stăm față în față cu cineva, pentru că dacă persoana respectivă este contagioasă, mult mai ușor ne contaminăm decât dacă nu suflă direct în fața noastră.
Medicul Virgil Musta:
Pacienții infectați cu coronavirus nu mai pot fi acum internați obligatoriu. Medicul Virgil Musta a spus care sunt riscurile la care se expun pacienții cu COVID-19 care refuză internarea sau care cer să fie externați chiar dacă nu s-au vindecat.
”Am constatat că sunt persoane care la debut au o formă asimptomatică, apoi încep să prezinte simptome, iar dacă nu sunt tratați în această perioadă, rămân cu o serie de sechele”, a explicat medicul.
El a precizat că sunt și foarte multe persoane care spun că prezintă oboseală accentuată, dureri de cap și alte simptome care probabil sunt secundare infecției cu COVID, netratate din diferite motive.
Am constatat că sunt pacienți care au o simptomatologie minoră, dar când le facem investigații de laborator și imagistice, constatăm că leziunile sunt accentuate, cu afectarea până la 50% din suprafața plămânului.
Medicul Virgil Musta:
Virgil Musta a vorbit și de o posibilă revenire la starea de urgență.
„Sper să nu revenim la starea de urgență, dar am spus că, la un moment dat, dacă numărul de cazuri va exploda, există și acest risc. Noi am gestionat bine situația la început, este păcat să dăm cu piciorul la tot ce am realizat”, a precizat Virgil Musta.
Medicul atrage atenția și le cere oamenilor să se informeze din surse oficiale și să nu cadă pradă teoriilor conspirației.
Este trist că sunt cadre medicale care sunt sceptice. Eu mă îndoiesc că fiecare țară poate să falsifice astfel de date. Cum poți să crezi că 10 milioane de infectați sunt povești și că nu există virus?
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro