Pe scurt, decizia CJUE înseamnă că instanța din Malta nu poate refuza predarea fugarului Paul de România invocând standardele scăzute din penitenciarele românești.

„Autoritatea de executare nu poate refuza predarea întemeindu-se pe condițiile de detenție de care a luat la cunoștință fără consultarea statului emitent. Nu poate fi avut în vedere un standard mai ridicat în materie de condiții de detenție decât cel garantat de normele internaționale”, a transmis CJUE.

Decizia CJUE vine la puțin timp după ce instanța din Malta a chemat delegația Administrației Naționale a Penitenciarelor la discuții privind situația penitenciarelor din România, înainte să ia decizia definitivă cu privire la predarea lui Paul de România. 

În plus, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a precizat că motivul invocat de Paul de România, în baza căruia Franța a refuzat extrădarea, nu este legal. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu a depus jurământul la învestirea în funcție, după cum a dezvăluit Libertatea în noiembrie 2023.

„Executarea mandatului nu poate fi refuzată pe motiv că procesul verbal de depunere a jurământului de un judecător din completul care a soluționat cauza internă nu poate fi găsit sau a fost depus numai la numirea în calitate de procuror”, a decis CJUE.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Ministrul justiției, Alina Gorghiu, a precizat că „statul român va comunica această decizie extrem de importantă către instanța din Malta, aceasta urmând să se pronunțe referitor la predarea fugarului Paul-Philippe al României” pe data de 31 iulie, adică peste 2 zile.

Prințul Paul a scăpat de extrădarea din Franța, acum așteaptă decizia Maltei

Paul-Philippe al României, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat definitiv în 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. El a fugit din țară și a fost prins la Paris în iunie 2022. O Curte de Apel din Franța a refuzat să-l extrădeze în România.

La finalul lunii aprilie, Paul al României a fost prins în Malta și a fost arestat preventiv. Procesul referitor la predarea către autoritățile române a început pe 14 mai.

Inițial, pe 20 mai, maltezii nu au vrut să îl extrădeze, susținând că există un „risc real” ca acesta să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale. Apoi, pe 25 iunie, instanța de fond din Malta a decis extrădarea lui Paul, însă hotărârea nu este definitivă.

Tribunalul din Malta a stabilit că Paul de România va fi pus sub control judiciar și eliberat pe cauțiune, după ce a stat mai mult de 2 luni în arest, dar acesta nu poate părăsi Malta pentru că pașaportul este reținut de instanță, a anunțat luni, 8 iulie, Ministerul Justiției de la București. Paul al României a trebuit să plătească o cauțiune de 20.000 de euro, dar și o garanție personală de 30.000 de euro.

Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile, taxarea inversă la TVA, eliminarea unor de programe de stat
Recomandări
Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile, taxarea inversă la TVA, eliminarea unor de programe de stat

Instanța din Malta se va pronunța pe 31 iulie dacă îl extrădează sau nu pe Paul de România.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.