UPDATE ora 18.10: Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a spus că reprezentanții ANP au dat detalii în Malta despre condițiile din penitenciarele din România, care „sunt la nivelul standardelor impuse de CEDO și nu sunt încălcate în niciun mod drepturile omului”.

„Realitatea este clară: în ultimii ani, au fost făcute îmbunătățiri considerabile în sistemul penitenciar, iar României nu i-au mai fost refuzate predări din cauza condițiilor din penitenciare”, a spus Gorghiu.

***

Știrea inițială: Dan Halchin a spus că reprezentanţii ANP au fost citaţi de judecătorul din Malta pentru a susţine ceea ce au scris în corespondenţa avută, mai precis că cei închiși în România au condiții bune, adică beneficiază inclusiv de frigider, telefon și de vizite conjugale.

„Condiţiile din penitenciarele româneşti, cel puţin ale celor două unităţi care sunt vizate, Rahova şi Jilava, sunt regăsite în destul de puţine state europene. Deţinuţii au frigider în cameră, au telefon în cameră, se pot angrena în activităţi de grup sau mai solitare, în funcţie de cum este profilul fiecăruia. Accesul la telefon nu este în multe sisteme penitenciare. Asta de ce e important? Pentru că deţinutul poate să îşi sune familia în orice moment consideră necesar, poate să reclame ceva, poate să ia legătura cu avocatul instantaneu”, a spus șeful ANP pentru Agerpres.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Și a continuat: „Nu în multe situaţii din statele europene pot beneficia de vizite conjugale, nu în toate cazurile au acces la un penitenciar spital în perimetrul penitenciarului în care execută pedeapsa”.

Instanța din Malta a stabilit că Paul de România va fi pus sub control judiciar și eliberat pe cauțiune, după ce a stat mai mult de 2 luni în arest, dar nu va putea părăsi Malta pentru că pașaportul este reținut de instanță, a anunțat luni, 8 iulie, Ministerul Justiției de la București. Paul al României trebuie să plătească o cauțiune de 20.000 de euro, dar și o garanție personală de 30.000 de euro.

Instanța din Malta a chemat delegația ANP înainte să ia decizia definitivă cu privire la predarea lui Paul de România.

Prințul Paul, condamnat în dosarul Ferma Băneasa acum patru ani

Paul-Philippe al României, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat definitiv în 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. El a fugit din țară și a fost prins la Paris în iunie 2022. O Curte de Apel din Franța a refuzat să-l extrădeze în România.

La finalul lunii aprilie, Paul al României a fost prins în Malta și a fost arestat preventiv. Procesul referitor la predarea către autoritățile române a început pe 14 mai.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Inițial, pe 20 mai, maltezii nu au vrut să îl extrădeze, susținând că există un „risc real” ca acesta să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale. Apoi, pe 25 iunie, instanța de fond din Malta a decis extrădarea lui Paul, însă hotărârea nu este definitivă.

Instanța din Malta a chemat delegația ANP la discuții înainte să ia decizia definitivă cu privire la predarea lui Paul de România.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)

golesco 10.07.2024, 22:36

Atipică, stranie și ciudată nu atât situația citării unei autorități a statului de către o instanță din altă țară, să explice cum, unde, cu ce etc. își desfășoară activitatea, cât faptul că i s-a dat curs...ce urmeză? Citarea Inaltei Curți să explice ce scrie în hotărârea de condamnare?

HOPAHPO 10.07.2024, 19:40

Speram ca nu s au dus cu detergenti ca sa i spele imagines lui Lambrino . Si la fel speram sa nu se faca prescriptie sau suspendare a condamnarii . Lambrino trebuie sa se obisnuiasca cu aerul romanesc , ca nu degeaba a cerut sa fie protejatul Romaniei . Are nevoie de un majordom si cred ca i se pregateste un un pat cu baldochin .

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.