La jumatatea soselei ce leaga Sovata de Reghin, in localitatea Calugareni, se afla un camin-spital destinat persoanelor cu afectiuni psihice grave. Edificiul amplasat pe locul unei foste manastiri franciscane adaposteste 260 de pacienti fara sanse de recuperare. Directorul ospiciului, dr. Toducz Endre, a reusit sa puna in practica unele metode de tratament (dans, teatru) care ar putea revolutiona psihiatria.
Cand a fost numit director al caminului-spital, dr. Toducz a intalnit aici o situatie dramatica. Bolnavii erau tinuti in mizerie, legati cu lanturi, dezbracati si infometati. O situatie apocaliptica, despre care s-a vorbit pe vremea aceea si la Europa Libera. Mancarea celor internati era furata de personal cu nerusinare, in timp ce bolnavii erau batuti si schingiuiti.
In primul rand, psihiatrul a pus angajatii sa taie custile metalice in care oamenii cu mintile ratacite vietuiau ca animalele. Pas cu pas, el a cautat sa intre in universul acestora, sa inteleaga starea in care se afla ei si sa incerce sa le aduca o raza de lumina in viata lor chinuita. ‘Eu ii numesc nebunasii mei, imi sunt dragi tocmai pentru ca pe ei nu-i vrea nimeni, sunt aruncati aici de familiile lor care se rusineaza. Sunt niste copii batrani’, ne-a spus dr. Toducz.
Azi, pacientii participa la spectacole regizate chiar de ei, confectioneaza la traforaj veioze, cani si barcute. Unii dintre ei au mintea unui copil de trei ani si se joaca sau coloreaza. Cei care sunt mai zdraveni la minte au organizat pentru ei si cateva piese de teatru cu teme din povesti: ‘Alba ca Zapada si cei sapte pitici’, ‘Baba Cloanta’ sau ‘Printesa din padurea adormita’. Mare bucurie a coborat atunci in sufletele chinuite ale nebunilor. Au aplaudat pana le-au amortit palmele si in noaptea aceea visele lor au fost colorate.
La petrecere sunt invitate paciente de la alte aziluri
Mai mult, in fiecare seara, la balamuc e bairam si discoteca. Timp de o ora, bolnavii danseaza cum se pricep ei mai bine. In weekend, pacientele de la un alt camin-spital, cu acelasi profil, sunt invitate sa socializeze cu barbatii de la Calugareni, prilej de mare bucurie printre nebuni, care se pregatesc sa-si intalneasca partenerele. Preventiv, femeilor li se administreaza anticonceptionale, desi probabilitatea de a ramane insarcinate este mica.
Se relaxeaza pe salteaua cu apa
Sala de meloterapie are o mare importanta pentru calmarea pe cale naturala a pacientilor. Timp de 45 de minute, acestia, intinsi pe o saltea cu apa, asculta muzica de relaxare, iar pe un ecran imens aflat in stanga lor sunt proiectate, cu ajutorul unui aparat special, tot felul de imagini, explozii de culori, care linistesc nervii. Tot aici exista un pat cu iarba de mare. Biro Laszlo, 35 de ani, are polihandicap si se relaxeaza zilnic pe salteaua cu apa. Nu se dezlipeste niciodata de muzicuta in care sufla necontenit. Nu poate merge, dar vorbeste. Daca il intrebi cati ani are, zice ca abia a implinit doi si il asteapta pe Mos Craciun sa vina.
„Am intrat in coma alcoolica si m-am trezit la balamuc”
Nandor Hodnogy are 62 de ani si mult timp a fost sef la fabrica de colofoniu din Miercurea-Ciuc. Recunoaste ca i-au placut la nebunie femeile si palinca si ca din cauza lor a ajuns la balamuc pentru totdeauna. Din 1967 umbla prin spitalele de psihiatrie, pentru ca si-a prins nevasta cu altul in pat. ‘A fost ca in nuvela lui Ion Baiesu. ?la zicea ca o iubeste si vrea sa se insoare cu ea, dar era nemultumit ca sotia nu prea are zestre. De suparare, m-am imbatat cu 20 de bauturi diferite si am intrat in coma alcoolica.
M-am trezit dupa cateva luni la balamuc, legat de pat. Din seful fabricii de sacaz am ajuns nebun.’