Trista și dramatica poveste a lui Dragoș și-a scris primele file încă de la naștere. Atunci, chiar înainte ca bebelușul născut prematur să părăsească maternitatea în brațele mamei sale – după cinci săptămâni în care fusese monitorizat inclusiv la incubator -, părinții au primit cumplita veste. Analizele și ecografiile au arătat că ceva e în neregulă cu activitatea cerebrală a copilașului. Suspiciunea inițială de tetrapareză spastică a devenit imediat o confirmare, iar Dragoș a intrat într-un program medical riguros, care avea să se întindă pe perioada unui deceniu.
Când era bebeluș, Dragoș nu a mișcat un deget și nu a gângurit timp de trei săptămâni
“Am trecut prin momente cumplite. Dragoș al nostru nu a mișcat un deget, nu a gângurit timp de trei săptămâni când era bebeluș. Dar și-a revenit și până la șapte luni a recuperat foarte mult. Însă atunci, chiar în ajun de Crăciun, boala a avut o răbufnire și copilașul nostru a făcut o criză puternică de spasme și convulsii care i-a cauzat mult. O lungă perioadă îi verificam activitatea cerebrală de zi și de noapte, pentru a evita o nenorocire”, povestește Daniela Constantin, mama copilașului, prin ce a trecut Dragoș chiar când era bebeluș.
Trei operații la Chișinău și una în America
La cei 10 ani ai săi, Dragoș a îndurat cât pentru o viață de om. A suferit trei intervenții chirurgicale de miofibrotomie, la Chișinău, și a fost operat o dată în SUA, unde i s-a făcut rizotomie dorsală selectivă. Această din urmă operație, care a golit conturile părinților de 46.000 de dolari, ar fi trebuit urmată, conform predicțiilor de specialitate lansate de medicii americani de la Childrens Hospital din St. Louis, Missouri, de o altă manevră similară.
“Picioarele îi sunt blocate, copilașul nostru aproape că merge în genunchi”
“Odată cu creșterea copilului, cu dezvoltarea organismului său, această a doua operație a devenit obligatorie. Copiii care fac rizotomie trebuie operați iar pentru alungirea tendoanelor, altfel rămân cu genunchii îndoiți. Acum, băiețelul meu este în această situație. Nu are stabilitate, aproape că merge în genunchi, se chinuiește înfiorător… Picioarele îi sunt blocate… Ședințele de kineto îl mai ajutau, dar din cauza pandemiei cu coronavirus, am întrerupt terapia de recuperare. Nici noi, nici specialiștii nu vrem să riscăm să ne îmbolnăvim unii pe alții…”, mai spune mama lui Dragoș.
Singura șansă ca Dragoș – aflat în programul Fundației Ringier România – să poată să meargă din nou pe picioarele lui, fie și în cârje ca până acum, este această intervenție chirurgicală de rizotomie dorsală selectivă. Bieții părinți au reușit, și cu ajutorul donațiilor, să adune cei 22.500 de dolari pentru operație, bani care includ și valoarea dispozitivelor medicale de care are nevoie copilașul (orteze de zi, de noapte, cârje, căruț). Însă lui Dragoș îi mai trebuie 8.000 de dolari ca să ajungă iar la medicii de la spitalul american din St. Louis. Bani pentru avion, cazare și masă…
Apelul unei mame disperate
“Pentru operație avem, mulțumim lui Dumnezeu, dar mai avem nevoie de bani pentru avioane, cazare și masă acolo. Vom sta 17 zile în America, dar cei de la hotel vor să plătim pentru o lună, adică 3.500 de dolari. Mai sunt și biletele de avion 3.500 de dolari și 1.000 ne-ar trebui să avem pentru mâncare și ce o mai fi în perioada în care vom sta în America. În total, 8.000 de dolari, pe care nu avem cum să-i mai strângem fără ajutorul oamenilor cu suflet și al fundațiilor. De aceea, fac un apel către toți aceia care ne-ar putea ajuta să strângem banii ca să putem să-i oferim lui Dragoș șansa de a merge iar, fie și în cârje!”, este apelul disperat al mamei lui Dragoș, care luptă ca fiul ei să aibă parte de o viață cât de cât normală.
Cei care doresc să îl ajute pe Dragoș o pot face donând în următoarele conturi ale Fundației Ringier România:
RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – LEI
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EURO
Donează online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro
Citește mai multe despre copiii pe care FUNDAȚIA RINGIER îi sprijină de 7 ani la rubrica AJUTĂ COPIII
ACȚIUNE UMANITARĂ FINANȚATĂ ȘI PUBLICATĂ DE FUNDAȚIA RINGIER
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro