In perioada 15 februarie – 15 martie a.c. a locuit la mine o buna prietena. Firesc, am anuntat asociatia, atat verbal, cat si in scris, presedintele comitetului asigurandu-ma ca mi se va lua in calcul o persoana in plus numai o singura luna, adica martie. Au trecut-o insa la intretinere atat pe februarie, cat si pe martie. E legal?
Teofilia Iacsa
Raspuns: Pentru persoanele venite in vizita se tine cont de durata gazduirii, in sensul ca aceasta sa fie peste 15 zile calendaristice. Februarie a avut doar 28 de zile, deci ar fi trebuit ca prietena dumneavoastra sa se regaseasca doar in calculul cotelor de intretinere din luna martie. Credem ca in acest caz poate fi vorba de o interpretare ‘personala’ a legislatiei, administratorul considerand ca vizita s-a derulat atat in februarie, cat si in martie. In cazul in care comitetul nu intervine pentru corectarea greselii, se impune sa sesizati prima adunare generala si sa puneti sub semnul indoielii obiectivitatea celui retribuit de catre membrii asociatiei sa se ocupe de administrarea imobilului.
La toate cele opt scari ale blocului V 13 din Fetesti, unde sunt administrator, dispunem de contoare de intrare, atat pentru apa rece, cat si pentru apa calda menajera si agent termic. In aceste conditii mai suntem obligati sa montam repartitoare?
Ofelia Nicolae
Raspuns: Legislatia in vigoare nu prevede in mod expres o astfel de obligatie, numai ca repartitoarele dau posibilitatea fiecarei familii sa-si regleze consumurile in functie de necesitati. Ca atare, daca in bloc opteaza peste 80% dintre detinatorii de spatii pentru repartitoare, va fi necesar sa apelati la o firma de specialitate pentru montarea si calcularea costurilor prin contorizare.
Care este cadrul legal prin care ni se opreste lunar o suma fixa de la fiecare apartament pentru un fond de reparatii anticipat?
Viorel Vasilescu
Raspuns: Fondul de reparatii este regasit in actele normative in H.G. 400 din aprilie 2003, cu actualizarile din H.G. 1386 din acelasi an, si subliniaza obligatia asociatiei de proprietari de a stabili un fond de reparatii, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Suma fixa la care va referiti a fost stabilita in adunarea generala pentru realizarea obiectivelor hotarate in comun si este regasita in bugetul anual.
Pot sa-mi platesc datoriile catre asociatia de proprietari in mai multe transe? Ca eu doream sa achit o parte din bani acum si mai tarziu sa acopar restul sumei. Nu numai ca nu mi s-au primit banii, dar am si fost data in judecata pentru restante, fapt ce ma face sa cred ca este ceva personal.
Ica Cretu
Raspuns: Cheltuielile de intretinere se achita integral si nu esalonat, in functie de disponibilitatile fiecarui detinator de spatiu. Faptul ca asociatia v-a returnat sumele trimise in cont, cu atat mai mult cu cat era vorba doar de o acoperire partiala a datoriei, nu poate fi socotit drept abuz. Ne-am referit la posibilitatea unei acoperiri esalonate a datoriilor in cazul unor restante bine motivate, cand adunarea generala si-a dat acordul in acest sens, nefiind vorba de rea-credinta si de situatii speciale.
Eugen Eftimiu
Specialist in probleme locative