Cuprins:
Supranumit „Doctor Doom” (dezastru, blestem, n.r.), Roubini spune că în perioada în care a crescut, în Italia anilor 60 și 70, nu se vorbea niciodată despre război între marile puteri sau iarnă nucleară, deoarece exista o apropiere între Uniunea Sovietică și Occident la acel moment.
„Nu auzeam niciodată cuvintele «schimbare climatică» sau «pandemie globală». Nu, nimeni nu era îngrijorat că roboții vor lua cea mai mare parte a locurilor de muncă. Aveam un comerț mai liber și globalizare, trăiam în democrații stabile, chiar dacă nu erau perfecte. Datoria era foarte mică, populația nu era îmbătrânită, nu erau datorii nefinanțate la sistemele de pensii și sănătate”, descrie economistul acele vremuri.
Acum spune că acestea au devenit îngrijorări la ordinea zilei și inclusiv el le are în minte.
„Vom fi norocoși dacă vom avea o criză ca în anii 70 și nu un război ca în anii ‘40”
Întrebat dacă îngrijorarea este una împărtășită și de alți experți, Roubini a spus că inclusiv la reuniunea FMI de la Washington au existat voci care au tras semnale de alarmă. „Istoricul economic Niall Ferguson a spus într-un discurs ținut acolo că vom fi norocoși dacă vom avea o criză economică precum cea din anii 70 – și nu un război ca în anii 40. Consilierii pe probleme de securitate națională erau îngrijorați de implicarea NATO în războiul dintre Rusia și Ucraina și de faptul că Iranul și Israelul se aflau pe un curs de coliziune. Și chiar în această dimineață am citit că administrația Biden se așteaptă ca China să atace Taiwanul mai devreme sau mai târziu”, a spus economistul.
„Sincer, al treilea război mondial a început deja efectiv, cu siguranță în Ucraina și în spațiul cibernetic”.
Nouriel Roubini:
Crede însă că trebuie făcută o prioritizare a adresării problemelor de pe harta lumii: politicienii ar trebui să se ocupe mai întâi de Rusia și Ucraina înainte de a se ocupa de Iran, Israel sau China.
Recesiunea din zona euro „cred că va fi lungă și urâtă”
În paralel, aceștia trebuie să se gândească și la inflație și recesiune, fenomen numit de economiști stagflație. „Zona euro se află deja în recesiune și cred că va fi lungă și urâtă. Marea Britanie este chiar mai rău. Pandemia pare să fie stăpânită, dar în curând ar putea apărea noi variante COVID. Iar schimbările climatice sunt un dezastru cu încetinitorul care se accelerează”, a mai menționat expertul.
Întrebat de lupta contra inflației, Roubini spune că băncile centrale sunt prinse într-o menghină: fie cresc dobânzile și atunci pot cauza o aterizare forțată a economiei, fie închid ochii și lasă inflația să crească în continuare, ceea ce va duce la dobânzi mai mari pentru populație, firme și state.
Criza climatică schimbă comunitățile
Schimbările climatice se suprapun peste toate celelalte crize și, în opinia lui Roubini, sunt un dezastru care avansează cu viteză mică.
„În această vară au fost secete în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite. Aproape de Las Vegas seceta a fost atât de rea încât trupurile mafioților din anii 50 au apărut la suprafață în lacurile secate. În California, fermierii își vând acum drepturile asupra apei deoarece este mai profitabil decât a crește orice. Iar în Florida nu mai poți să îți faci asigurare pentru casele de pe coastă. Jumătate dintre americani vor trebui să se mute eventual în Midwest (centrul țării – n.r.) sau Canada”, arată economistul.
Avertismente cu privire la China
„Doctor Doom” a mai spus și că va fi tot mai dificil pentru Uniunea Europeană să continue să facă afaceri atât cu SUA, cât și cu China. „Comerțul, finanțele, tehnologia, internetul: totul va fi împărțit în două”, punctează economistul.
Acesta spune că oficialii de la Beijing gândesc pe termen lung, iar tehnologiile 5G dezvoltate în China pot fi folosite pentru spionaj.
China are deja sisteme sofisticate de plăți, respectiv Alipay și WeChat Pay, folosite zilnic de peste un miliard de chinezi:
- Alipay este de deținut de Ant Financial, un holding financiar controlat de Jack Ma, cofondatorul retailerului Alibaba;
- WeChat Pay este deținut de Tencent, „Facebook-ul Chinei” și cea mai mare companie de jocuri video din lume.
Acesta face o paralelă cu criza din anii 70, caracterizată prin creșteri economice mici și inflație mare. El spune că azi situația este mai complicată decât la acel moment, deoarece datoriile publice și private sunt mai mari.
„Depindem mai mult de semiconductori azi decât de petrol”
Dacă băncile centrale ridică acum dobânzile pentru a lupta cu inflația vor provoca falimentele multor companii „zombie”, ale unor companii financiare și ale unor instituții guvernamentale. Mai mult, el spune că la acel moment șocul petrolier a venit din cauza unor decizii geopolitice.
„Imaginați-vă doar impactul unui atac al Chinei asupra Taiwanului, care produce 50% din toți semiconductorii din lume și 80% din cei de top. Acesta ar fi un șoc global. Depindem mai mult de semiconductori azi decât de petrol”, punctează acesta.
Toate aceste „mega-amenințări” sunt interconectate, afirmă Roubini: „Un exemplu: acum nu există o modalitate de a reduce semnificativ emisiile de CO2 fără să micșorăm economia. Și deși 2020 a fost cea mai mare recesiune din ultimii 60 de ani, gazele cu emisii de seră au scăzut cu doar 9%. Dar fără o creștere economică puternică, nu vom fi capabili să rezolvăm problema datoriilor. Așa că va trebui să găsim căi de a crește fără emisii”.
Democrațiile pot fi ușor seduse de un „macho man”
În final, Roubini a mai spus că este îngrijorat despre soarta democrațiilor, asaltate de sisteme autoritare precum China sau Rusia. Pericolul care apare este mirajul acelui „macho man care vine și spune «vă voi salva țara»”.
„Este exact ceea ce a făcut Putin cu Ucraina. Erdogan poate face același lucru cu Grecia anul viitor și ar putea să încerce să creeze o criză fiindcă altfel ar putea pierde alegerile. Dacă Donald Trump candidează și pierde alegerile ar putea cere deschis de această dată naționaliștilor albi să ia cu asalt Capitoliul. Am putea vedea violențe și un război civil real în SUA. În Germania lucrurile arată comparativ mai bine”, arată Roubini.
În ciuda avertizărilor cu privire la pericole iminente, economistul este cunoscut totuși ca un mare petrecăreț. Întrebat dacă îi mai vine să se distreze în aceste condiții, acesta a recunoscut că după pandemie i s-au schimbat puțin gusturile. „Astăzi prefer să invit 20 de persoane la o cină de Sabat și o ceremonie frumoasă și muzică live. Sau să organizez o întâlnire de după-amiază în care să pun invitaților întrebări serioare la care toți trebuie să răspundă. Conversațiile profunde despre viață și lume, în general, nu pălăvrăgeli. Trebuie să ne bucurăm de viață, dar și să salvăm puțin lumea”.
KarlMariavonWeber • 31.10.2022, 21:48
Profet de dezastre este cea mai buna meserie pentru ca n-ai cum sa gresesti. Dezastrele se intampla din cand in cand, asa ca trebuie doar sa ai rabdare si va veni momentul in care sa spui "v-am zis eu" si sa culegi laurii victoriei. Exact asta face marele Rubini...
floris • 31.10.2022, 21:00
pentru a vedea ce se intampla in lume trebe dat in bobi sau apelat la clarvazatori cu atata dezinformare , minciuni si secrete !!! nu de alta,dar mai castiga si aia un ban !!!!!
ivryernest • 31.10.2022, 18:15
„Al treilea război mondial a început deja”. Asta se cheamă previziune ? Sau eu nu mai înțeleg românește ?