Ernest Moret a fost arestat luni seară la Londra, în gara St Pancras, în temeiul legislației antiteroriste, după ce a fost interogat de poliția britanică în legătură cu participarea la manifestațiile antiguvernamentale din Franța.
Potrivit relatărilor, editorul Éditions la Fabrique a fost abordat de doi ofițeri în civil imediat după ce a sosit cu trenul de la Paris, pentru a participa la târgul de carte de la Londra.
„Când eram pe peron, două persoane, o femeie și un bărbat, ne-au spus că sunt de la poliția antiteroristă. Au arătat un document numit secțiunea 7 din Legea privind terorismul din 2000 și au spus că au dreptul să-l întrebe despre demonstrațiile din Franța”, a declarat Stella Magliani-Belkacem, colega lui Moret, pentru The Guardian.
Moret a fost în cele din urmă arestat, după șase ore de interogatoriu, pentru presupusă obstrucționare a anchetei, deoarece a refuzat să dezvăluie codurile de acces la telefonul și calculatorul său.
Ulterior, angajatorul lui Moret, Éditions la Fabrique, a confirmat că editorul a fost eliberat pe cauțiune, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la întrebările pe care i le-a pus poliția.
Concret, potrivit editurii, Moret a fost întrebat care este opinia sa cu privire la reforma pensiilor din Franța și la guvernul francez și președintele Emmanuel Macron.
Oficialii „Éditions la Fabrique” s-au declarat totodată „înfiorați” de faptul că Moret a fost întrebat de detectivii britanici despre autorii publicați de editura sa.
Éditions la Fabrique este cunoscută pentru publicarea de autori radicali de stânga, Moret fiind, de asemenea, reprezentantul scriitorului francez de science-fiction Alain Damasio.
„Poate cel mai grav este că, în timpul interogatoriului său, i s-a cerut să numească autorii «antiguvernamentali» din catalogul editurii La Fabrique, pentru care lucrează”, a precizat comunicatul editurii.
„Niciuna dintre aceste întrebări nu ar trebui să fie relevantă pentru un ofițer de poliție britanic”, a adăugat comunicatul, care a observat că întrebările au avut o logică a cenzurii politice.
„Într-un context de escaladare autoritară a guvernului francez cu care se confruntă mișcările sociale, acest element este înfiorător”, a precizat comunicatul.
„Ofițerii de poliție au susținut că Ernest a participat la demonstrații în Franța ca justificare pentru acest act – o declarație remarcabil de nepotrivită pentru un ofițer de poliție britanic și care pare să indice în mod clar complicitatea dintre autoritățile franceze și britanice în această chestiune”, mai arată comunicatul.
Poliția metropolitană a confirmat între timp că Moret a fost eliberat pe cauțiune, dar a evitat să confirme detalii despre anchetă. Telefonul și computerul lui Moret au fost însă confiscate de poliție, iar Moret va trebui să se întoarcă la Londra în luna mai.
Reacțiile nu au întârziat să apară. Asociația scriitorilor PEN International s-a declarat „profund îngrijorată” de arestarea lui Moret, în timp ce Pamela Morton, coordonatoare principală pentru cărți și reviste a Sindicatului Național al Jurnaliștilor, a declarat că i se pare „extraordinar că poliția britanică a acționat în acest fel”.
Karen Sullivan, fondatoarea editurii independente Orenda Books, a avertizat și ea că „editorii și autorii internaționali se vor gândi de două ori înainte de a vizita Marea Britanie” după arestarea lui Moret.
Incidentul, a adăugat ea, „trebuie să fi fost absolut înspăimântător pentru Ernest, iar acest lucru în sine – posibilitatea ca acest lucru să se întâmple din nou – este un impediment serios pentru a călători aici în interes de serviciu”.