Mergi direct la conținut »
Editorial de Claudiu Săftoiu. Revizuirea prin OUG a sentințelor penale definitive - lovitura de copită a ministrului Tudorel Toader
Ştiri Libertatea > Ştiri > Editorial de Claudiu Săftoiu. Revizuirea prin OUG a sentințelor penale definitive - lovitura de copită a ministrului Tudorel Toader

Editorial de Claudiu Săftoiu. Revizuirea prin OUG a sentințelor penale definitive – lovitura de copită a ministrului Tudorel Toader

Pericolul de scufundare subită a statului de drept în România continuă: ministrul Justiţiei se ante-pronunţă grav pe texte juridice secundare - protocoalele de colaborare dintre SRI, cu DNA, ori Parchetul General, ale căror eventuale vicii de procedură nu au fost apreciate ca atare de nici o instanţă de tribunal - şi deschide Cutia Pandorei în dreptul penal românesc: anunţă OUG pentru revizuirea sentinţelor definitive, pronunţate în perioada de valabilitate a cooperării pentru culegerea de informaţii probatorii, dintre SRI şi entităţile juridice independente ale statului român.

Valul de ordonanţe PSD-ALDE pe justiţie împinge statul de drept în cel mai mare pericol post-decembrist

Alunecos şi veninos, Tudorel Toader atacă din flancuri, ca să abată atenţia de la pregătirea pe şest a altei ordonanţe de urgenţă, privind amnistia, care îl priveşte direct pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Despre aceasta din urmă, şeful de la Justiţie spune că nu are habar, adică nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu îi miroase. Dar ştie şi de ce o zice: pentru că ar conţine evidente articole neconstituţionale, pe care nu şi le asumă, ca jurist învechit în rele.

Însă, nu mai puţin neconstituţională ar fi şi OUG privind reviziuirea sentinţelor definitive. O asemenea ordonanţă ar consfinţi arbitrariul absolut impus în jurisprudenţa românească: ministrul Justiţiei – în baza unor simple acuzaţii publice de denunţare a unor protocoale inter-instituţionale, a căror neconformitate juridică şi procedurală nu a fost niciodată pronunţată în instanţă, la tribunal – deschide uşa unei speranţe otrăvite, pentru infractori, criminali şi deţinuţi de drept, la o nouă rejudecare a cazurilor proprii.  

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!
Recomandări

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!

Mai pe înţeles, dacă Tudorel Toader împinge această ordonanţă în guvern, iar documentul este publicat în Monitorul Oficial şi aprobat de un parlament aflat în activitate pe timpul vacanţei parlamentare, vinovaţii dovediţi, dar şi cei ce se pretind „nevinovaţi”, încarceraţi  în penitenciarele româneşti, vor deveni cea mai nouă categorie de persecutaţi ai statului român. Ordonanţa în cauză ar fi oricum inutilă, pentru că există suficientă rezervăm legislativă, care permite condamnaţilor penal să se întoarcă, ori de câte ori vor, împotriva unei hotărâri judecătoreşti. O lovitură mai dură,  în moalele capului justiţiei şi al statului de drept, nici că se poate imagina.

Fără doar şi poate, schizofrenia guvernamentală absolută se datorează infractorului aflat la vârful statului român, Liviu Dragnea. În timp ce din toate părţile vin avertismente economice de aterizare forţată şi bruscă, cu consecinţe  catastrofale pentru populaţie: scumpirea gazului pentru consumatorii casnici, intrarea în deficit excesiv în doar un trimestru fiscal, scăderea puterii de cumpărare, pe fondul competiţiei între creşterile salariale aventuriste, neutralizate de scumpirea mărfurilor şi produselor, peste nivelul majorărilor salariale – indivizii de la PSD şi ALDE fac din distrugerea justiţiei un război personal.

De ce oamenii care îngrijesc pacienți aflați pe moarte se deschid către viață
Recomandări

De ce oamenii care îngrijesc pacienți aflați pe moarte se deschid către viață

Tăriceanu declară cinic că vinovaţii trebuie să fie convinşi că au fost pedepsiţi pe bune

Enormitatea emisă de C.P. Tăriceanu, care e de acord cu revizuirea sentinţelor definitive, afirmând cu cinism că până şi vinovaţii trebuie să ştie că au fost pe drept pedepsiţi, în instanţă”, spune totul: coaliţia PSD-ALDE face din puşcării, locuri de seminarii legislative, în care puşcăriaşii şi puşcăriabilii iau la rost justiţia românească. Elena Udrea, condamnată la închisoare cu executare, induce din Costa Rica suspiciunea că instanţele de judecată vor trebui să recunoască ilegalitatea protocoalelor, sub presiunea posibilei OUG de revizurie a sentinţelor definitive. Politiciana aceasta bună la toate – inclusiv la ani grei de puşcărie-propune, nici mai mult nici mai puţin, ca instanţele judecătoreşti să ţină cont de un act eminamente politic – o ordonanţă de urgenţă -, în dauna unei legi de drept, care, doar ea, consfinţeşte puterea lucrului judecat.

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”
Recomandări

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”

OUG emisă în baza unor prezumţii nedovedite în instanţă anulează însăşi ideea de drept

O scară a valorilor întoarsă cu susul în jos afundă România zi de zi. Când justiţia – ca fundament al ordinii sociale – este izbită cu copita de chiar ministrul care trebuie să îi asigure stabilitatea şi credibilitaea, atunci nu mai vorbim de guvernarea legitimată la vot a PSD-ALDE, ci de reformularea ordinii legale şi sociale din România, în termeni de autocraţie şi domnia bunului plac al puterii politice. Centenarul Marii Uniri înregistrează cel mai infam atac la adresa României, din interior: distrugerea increderii în lege, de către politicieni certaţi şi condamnaţi de lege.


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare „Carol I. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la „Evenimentul Zilei (1995-1998), „Privirea (1999-2000), „Oameni în top (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: „Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni (Editura Trei, 2003).

Close
Închide
  Close