De Daniel Ionașcu,

Cu toate acestea, autoritățile se laudă cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 8,6% în trimestrul al treilea.

Leul, la minime istorice

Leul a scăzut marți la un nou minim istoric, un euro ajungând la 4,6551 lei la cursul oficial anunțat de către Banca Națională a României (BNR). La casele de schimb, însă, acesta a trecut de 4,7 lei pe unitate.

Deprecierea leului în fața euro duce în primul rând la creșterea ratelor pentru cei cu credite în euro sau a chiriilor, care sunt tot în monedă europeană. De asemenea, se scumpesc și autoturismele, al căror preț este tot în euro. În același timp, cresc sumele de plată pentru abonamentele telecom, exprimate la rândul lor în euro.

Un alt efect îl constituie scumpirea alimentelor. Și asta pentru că România importă alimente din Uniunea Europeană. Cum leul se depreciază, același aliment exprimat din euro în lei este mai mult la raft.

Contre între Tudose și BNR

De altfel, premierul Mihai Tudose a aruncat ”săgeți” către BNR, acesta spunând că banca centrală poate și trebuie să intervină pentru a apăra leul. De altfel, Tudose a afirmat că nu exclude nici ipoteza ”unei răzbunări” a unei părți a sistemului bancar, după ce statul a pus băncile să plătească mai multe impozite.

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Recomandări

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

În schimb, Daniel Dăianu – membru în consiliul de administrație al BNR – a afirmat la un post de televiziune că BNR nu poate în același timp și să apere leul și să mențină dobânzile mici.

Cresc ratele la credite

Și aici ajungem la un alt punct ”contondent” între BNR și Guvern. Mai exact, indicele ROBOR a atins vineri, 24 noiembrie, un nou maxim al ultimilor ani. Astfel, indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 2,19%, valoarea acestuia dublându-se în ultimele două luni.

În funcție de indicele ROBOR sunt calculate creditele în lei, astfel că un ROBOR mai mare se traduce în rate mai mari pentru creditele ”Prima Casă”.

Scumpiri la alimente

Nu este singura năpastă care s-a abătut asupra românilor. Prețul alimentelor a crescut în ultima vreme, iar la ouă chiar s-a dublat.

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

Din cauza scumpirilor, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a cerut Consiliului Concurenței să intervină.

De asemenea, curentul electric s-a scumpit cu 5% de la 1 octombrie, iar gazele naturale cu 6%, tot de la aceeași dată.

Reintroducerea supraaccizei

Nici la carburanți nu stăm mai bine: Guvernul a reintrodus supraacciza de 7 eurocenți pe litru începând cu 15 septembrie, iar aceasta a dus la creșterea prețului benzinei și motorinei cu 14%.

Problema contribuțiilor sociale

Că tot am ajuns la capitolul taxe, Guvernul a adoptat și trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat începând cu 1 ianuarie 2018. Sindicatele contestă puternic măsura pentru că există posibilitatea ca salariile să scadă cu 20% în mediul privat.

Patronii trebuie să majoreze salariile cu 22% pentru ca salariații să nu aibă veniturile diminuate. Potrivit unui studiu Adecco, numai 45% din companiile din România intenționează să majoreze salariul brut pentru a compensa trecerea contribuțiilor. Aproximativ 4% dintre companii vor acoperi parțial creșterea nivelului brut al salariaților, în timp ce 2% dintre respondenți au spus că angajații lor vor avea salarii nete mai mici din 2018. Un procent de 37% așteaptă răspuns de la sediile centrale ale companiilor.

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă
Recomandări

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă

Pentru programatori, cercetători și persoanele cu dizabilități trecerea contribuțiilor înseamnă reducerea cu 10% a salariilor. Și asta pentru că aceștia sunt deja scutiți de impozitul pe venit, astfel că reducerea acestuia de la 16% la 10% nu le va compensa nimic.

Impozite mărite pe casă și mașină

Legat de impozitul pe venit, scăderea acestuia de la 16% la 10% va aduce o gaură bugetară autorităților locale. Și asta pentru că primăriile primeau o cotă parte din banii strânși de stat din acest impozit. Și cum acestea rămân cu mai puțini bani au la îndemână o soluție: creșterea taxelor locale, adică a celor pe casă și mașină.

Deja există exemple de astfel de cazuri. Primăria Satu Mare ia în calcul majorarea impozitelor pe clădiri şi autoturisme cu 20% începând cu 1 ianuarie 2018 pentru a compensa pierderea financiară pe care o va suporta autoritatea locală după modificările fiscale adoptate de Guvern, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Kereskenyi Gabor.


VIDEO/ Urmăriţi „Uranissima”, emisiunea prezentată de Urania. Previziuni pentru săptămâna 27 noiembrie – 3 decembrie

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D
GSP.RO

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri
HOROSCOP

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri