Toate acumulările de apă de pe artere au fost soluționate în decurs de câteva ore. În cazul unor asemenea evenimente pluviale, care depășesc cu mult estimarile multi-anuale (care stau la baza dimensionarii rețe lei de canalizare), au loc acumulări de apă și inun dații în orice capitală a lumii – o scurtă ve rificare în presa internațională va furniza numeroase exemple. De asemenea, acumulările se pot produce și din cauza inclinației unor străzi sau a nerespectării normelor de execuție a trotuarelor, bordurilor, unor construcții etc.
Nici un oraș, primărie sau companie privată nu își permite investiții de miliarde de Euro și blocarea pentru ani de zile a traficului, pentru a redimensiona rețeaua de canalizare, în baza fenomenelor considerate excepționale, concentrându-se în schimb pe optimizarea și modernizarea rețelei existente și pe întreținerea corectă. Prin urmare, aceste evenimente nu pot fi nici prevenite, nici oprite, iar activitatea ANCAB s-a concentrat pe limitarea efectelor prin măsuri specifice și pe intervenție promp tă, urmărind 3 direcții: Măsuri luate preventiv, în momentul informărilor emise de ANM (1 si 2 iulie), în coordonare cu ANAR (Administrația Națională a Apelor Române) și cu PMB. Cele mai importante au fost măsurile hidro-mecanice, menite a controla intrările de apă și evacuările pluviale. Intervenție promptă în timpul evenimentului pluvial, în baza sesizărilor cetățenilor, a indicațiilor primite din partea PMB și a Poliției Rutiere și a propriilor constatări. Iată un grafic cu evoluția intervențiilor:
Programul de investiții derulat de ANCAB, precum și întreținerea rețelei de canalizare. Sunt numeroase exemple, care au rezolvat majoritatea zonelor problematice ale Capitalei, vom aminti doar unul: gândită să preia apa uzată adusă de restul colectoarelor și să o transporte la stația de epurare de la Glina, caseta de sub Dâmbovița a fost construită în anii 1980, iar din anii 1990 nu a mai fost deloc întreținută, până ce a fost transferată în exploatarea Apa Nova în anul 2011. Până atunci, din cauza lipsei de lucrări de întreținere, caseta și-a redus capacitatea de transport a apelor colectate la aproximativ 47% din capacitatea maximă pentru care a fost proiectată.
Exploatarea incorectă atât de mult timp a însemnat și faptul că readucerea la gradul optim de funcționare nu a fost deloc un proces simplu, in 2015 ANCAB reușnd aducerea case tei la capacitate maximă. Gândiți-vă ce ar fi însemnat, la ploaia de acum, ca aproape ju mătate din volumul evacuat de 11 milioane metri cubi, să rămână pe străzile orașului. Nu în ultimul rând, e vorba și de faptul că instituțiile implicate în mentenanța sistemului și în intervenții au învățat să lucreze mult mai bine împreună.
Pentru că principalele probleme au început a fi rezolvate, în ultima perioadă s-au putut constata și alte aspecte, trecute cu vederea. De exemplu, s-a intervenit mult pentru evacuarea apei din subsolurile unor imobile. Multe dintre acestea nu aveau instalată clapetă anti-refulare, motiv ce a dus la inundarea lor. Acestea se poziționează pe instalația interioară de canalizare, ce aparține proprietarilor de clădiri, fiind în sarcina acestora, încă de la faza de proiectare a clădirii (ținând cont de poziția imobilului față de rețeaua publică de canalizare).
ANCAB derulează un program gratuit de consiliere a proprietarilor de imobile pentru montarea corectă a acestor dispozitive