În cele aproximativ 100 de garsoniere minuscule de numai 11 metri pătraţi locuiesc 150 de persoane. Neoficial însă, numărul locatarilor s-ar ridica la aproape 300 de oameni, mulţi fiind persoane fără documente valabile de identitate sau fără domiciliu în Alba Iulia.

Primăria din municipiu a decis să evacueze blocul „Turturica”, aflat într-o zonă bună din cartierul Cetate, şi a deschis acţiuni în instanţă împotriva locatarilor din 72 de locuinţe.

20171010_105536Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 15

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a declarat, marţi, pentru Libertatea, că în urma proceselor în instanţă în 71 de cazuri magistraţii au dat câştig de cauză administraţiei locale şi au emis sentinţe de evacuare, iar într-un caz procesul este în faza de apel.

Medicii ieșeni vizați de o anchetă DIICOT privind traficul și consumul de droguri au fost antrenați și plătiți pe bani europeni. „Petreceau cu ușa-nchisă în timpul gărzilor!”
Recomandări
Medicii ieșeni vizați de o anchetă DIICOT privind traficul și consumul de droguri au fost antrenați și plătiți pe bani europeni. „Petreceau cu ușa-nchisă în timpul gărzilor!”


::placeholdeR–>

Pleşa a mai spus că în bloc sunt şi 33 de proprietari de garsoniere, iar în cazul acestora administraţia locală va începe un proces de negociere pentru despăgubirea ulterioară.

„În urma acestor sentinţe definitive şi executorii, s-a decis evacuarea familiilor care locuiesc ilegal de peste 9 ani de zile. Nu au forme legale, nu plătesc chirie şi consumă fără să plătească apă şi electricitate. Facturile sunt plătite de către municipalitate şi sunt de aproximativ 15.000 de lei lunar. Din cele 71 de cazuri patru s-au rezolvat pe cale amiabilă, iar pentru alte 67 de apartamente s-a început evacuarea”, a spus Gabriel Pleşa.

Potrivit acestuia, administraţia locală din Alba Iulia pune la dispoziţia tuturor celor evacuaţi un pachet de măsuri sociale temporare pentru adulţi şi copii.

Evacuare cu scandal, lacrimi şi blesteme

Ora 8.00 dimineaţa. Mai multe maşini ale Poliţiei Locale şi Jandarmeriei, dar şi echipaje de pompieri şi medicale descind în zona blocului G2 din Alba Iulia. Sosirea autorităţilor determină un prim strigăt de la geam al blocului: „Mascaţii, băăăă!!!”. Imediat se trezeşte întreg furnicarul de locuinţe insalubre din „Turturica”. Femeile încep să ţipe şi să se tânguiască, bărbaţii să înjure printre dinţi, iar copiii să plângă.

„Ce vreţi, bă, la ora asta? V-a trimis Hava (primarul din Alba Iulia – n.r.) să ne daţi afară? Nu plecăm, mă, că nu avem unde”, spune un bărbat ieşit în faţa blocului.

Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO

În scurt timp, în bloc intră primii jandarmi şi poliţişti comunitari care însoţesc executorul judecătoresc şi oficialii Primăriei. Aceştia citesc, pe rând, numărul apartamentelor care urmează să fie evacuate şi jandarmii încep să bată la primele uşi. Unii dintre locatari par resemnaţi şi şi-au strâns deja cele câteva haine şi lucruri în pungi negre menajere, în timp ce alţii încep să ţipe și să ameninţe că îşi vor da foc sau că se aruncă de pe bloc.

„Pentru moment, proprietarii rămân în locuinţe şi cu aceştia vom purta ulterior discuţii pentru evaluarea locuinţelor şi acordarea de despăgubiri”, a explicat viceprimarul.

În apartamentul vecin, un bărbat se chinuieşte cu un topor să scoată din fereastră un geam termopan pe care susţine că l-a cumpărat în rate şi pe care nu vrea să-l lase în urmă.

Evacuarea devine tot mai serioasă, iar spiritele încep să se încingă, astfel încât jandarmii sunt nevoiţi să scoată afară din bloc pe unii dintre bărbaţi. Femeile încep să plângă trăgând după ele copiii şi aruncând blesteme grave asupra celor din „premarie” şi „premarului”.

Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile