Primul apel efectuat de pe un telefon mobil a avut loc în anul 1973 când o echipă de cercetători de la compania Motorola, în frunte cu Martin Cooper, a testat pentru prima oară prototipul DynaTAC 8000X pe străzile din New York.
După 10 ani, în 1983, primul telefon portabil din istorie intră pe piaţă, fiind disponibil oricui îşi permitea să-l achiziţioneze, acesta costând 4000 de $.
Din cauza dimensiunilor foarte mari dar şi al greutăţii acestuia, 25.4 centimetrii înălţime şi 0.8 kilograme, era aproape imposibil de transportat, fiind folosit mai mult ca un telefon de maşină.
Iată reclama TV din anii ’80 care promova primul telefon mobil din istorie:
După 27 de ani evoluţia tehnologiei şi-a pus amprenta pe acest device de care nu ne mai putem lipsi. De la design şi greutate la tehnologia pe care o înglobează, telefonul mobil a suferit transformări majore. De la un ecrane de câţiva centimetrii, monocrom, la ecrane touchscreen cu amoled şi super amoled de peste 16 milioane de culori, de la resistiv la capacitiv. De la butoane mari şi robuste la… fără butoane (acestea fiind frumos camuflate pe ecranul touchscreen al telefonului).
Ca şi preţ telefoanele mobile au avut un grafic invers celui evoluţionist. De la 4000 de dolari, cât a costat primul Motorola, la 600 de dolari cât costă ultimul model de la Apple, iPhone-ul 4 (în România iPhone-ul 4 poate fi achiziţionat fără conectare cu aproximativ 1200 de dolari).
Iată ce ne rezervă viitorul în ceea ce priveşte telefonia mobilă, câteva concepte pentru următoarea generaţie de telefoane:
1. Mozilla Seabird
Conceptul Seabird a fost creat de către Billy May, mebru al laboratoarelor Mozilla şi, în opinia lui, aşa ar trebui să arate un adevărat telefon mobil „Open Web.”
Caracteristicile cele mai importante ale acestui concept:
– casca Bluetooth integrată în carcasa telefonului, cască pe care o poţi scoate oricând ai nevoie şi care funcţionează şi ca telecomandă;
– proiectoarele care proiectează o tastatură virtuală pe lateralele telefonului dar care funcţionează şi ca proiector foto/video.
Alte specificaţii tehnice: cameră de 8 megapixeli, mini USB, jack 3.5 mm pentru căşti şi încărcare wireless, tehnologie pe care o are deja ultimul model de Palm dar care nu este încă atât de răspândită în industrie.
2. Nokia Kinetic
Acest gadget este invenţia unui student, Jeremy Innes-Hopkins, şi reprezintă viitorul telefoanelor de la Nokia. Conceptul va ajunge în rafturile magazinelor, teoretic, în anul 2012.
Acest devide de la Nokia se diferenţiază de restul printr-un sistem de mutare a centrului de greutate, făcându-l să „stea în picioare” atunci când primeşte un apel sau un sms, de aici şi numele de Nokia Kinetic (n.r. nokia cinetic) – transformă informaţia digitală în energie cinetică. Telefonul poate să stea în aceeaşi poziţie şi atunci când vrei să efectuezi un apel video sau pur şi simplu dacă să urmăreşti un film. Aparatul revine în poziţia original printr-o simplă împingere uşoară.
3. Synaptics Fuse
Spre deosebire de celelalte două concepturi de mai sus pentru Synaptics Fuse chiar există şi un prototip.
Probabil toţi ştim cum funcţionează un telefon cu touchscreen dar ce ziceţi de touchphone? Acest gadget foloseşte o carcasă inteligentă, sensibilă la atingere, care permite interacţionarea cu displayul chiar şi de pe spatele telefonului.
Pentru a folosi scrolul, sau pentru a te plimba prin meniul telefonului nu este nevoie decât să strângi puţin telefonul în mână şi să îl apleci uşor spre faţă sau spre spate.
Vezi cine a inventat telefonul mobil!